Служебното правителство започна с публикуването на първите сигнали за съмнителни действия на предшествениците си с бюджетен ресурс. 

Министърът на околната среда Асен Личев обяви, че екипът е оставен "без 1 лев", за да осъществява основните политики на институцията. Бюджетът на МОСВ е около 64,5 млн. лв., но към средата на месец май вече е на дефицит от 10 млн. лв. 

Предприятието за управление на дейностите по околна среда е на дефицит от 24 млн. лв. при годишен бюджет от 70 млн. 

Спряно е извършването на плащания по сключени договори и приемането на предложения. Ще се направи оценка на сключените договори за приоритетност и критерии, по които са избрани. Освен това ще се направи и вътрешен одит за обезпечаването на всички поети ангажименти, казва Личев, цитиран от БТА. 

България е поставена под наказателен режим заради бездействие по отношение на замърсяването на въздуха, като определената санкция е по 3156 евро на ден. Екипът на Асен Личев ще направи опити да разпредели наказанието на база на общините, където са установени нарушения. 

Предходният управленски екип в МОСВ не е изпълнил задължението си да подготви няколко стратегическа плана за управление на речни басейни, за управление на риска от наводнения и за оценка на корупционния риск. В последната година и половина министерството беше разтърсено от скандали заради ареста на Нено Димов и заместника му Красимир Живков по две различни дела - за водната криза в Перник и за внос на незаконни отпадъци по разследването срещу братя Бобокови. 

Междувременно служебният министър на транспорта Георги Тодоров обяви, че се прави проверка на един от договорите на "БДЖ Пътнически превози" за ремонт на вагони на стойност 27 млн. лв. 

Договорът е възложен без обществена поръчка на фирмата "Вагонен завод Интерком" в Дряново на 22 април - в последните седмици преди смяната на властта. 

Тодоров е разпоредил на БДЖ да спре всички процедури за обществени поръчки и каза, че няма да се пусне нито една от тях, докато не бъде анализирана детайлно. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ