Съмнителен договор и дефицит за милиони в две министерства

Служебното правителство започна с публикуването на първите сигнали за съмнителни действия на предшествениците си с бюджетен ресурс.

Министърът на околната среда Асен Личев обяви, че екипът е оставен "без 1 лев", за да осъществява основните политики на институцията. Бюджетът на МОСВ е около 64,5 млн. лв., но към средата на месец май вече е на дефицит от 10 млн. лв.

Предприятието за управление на дейностите по околна среда е на дефицит от 24 млн. лв. при годишен бюджет от 70 млн.

Спряно е извършването на плащания по сключени договори и приемането на предложения. Ще се направи оценка на сключените договори за приоритетност и критерии, по които са избрани. Освен това ще се направи и вътрешен одит за обезпечаването на всички поети ангажименти, казва Личев, цитиран от БТА.

България е поставена под наказателен режим заради бездействие по отношение на замърсяването на въздуха, като определената санкция е по 3156 евро на ден. Екипът на Асен Личев ще направи опити да разпредели наказанието на база на общините, където са установени нарушения.

Предходният управленски екип в МОСВ не е изпълнил задължението си да подготви няколко стратегическа плана за управление на речни басейни, за управление на риска от наводнения и за оценка на корупционния риск. В последната година и половина министерството беше разтърсено от скандали заради ареста на Нено Димов и заместника му Красимир Живков по две различни дела - за водната криза в Перник и за внос на незаконни отпадъци по разследването срещу братя Бобокови.

Междувременно служебният министър на транспорта Георги Тодоров обяви, че се прави проверка на един от договорите на "БДЖ Пътнически превози" за ремонт на вагони на стойност 27 млн. лв.

Договорът е възложен без обществена поръчка на фирмата "Вагонен завод Интерком" в Дряново на 22 април - в последните седмици преди смяната на властта.

Тодоров е разпоредил на БДЖ да спре всички процедури за обществени поръчки и каза, че няма да се пусне нито една от тях, докато не бъде анализирана детайлно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024