Служебното правителство започна с публикуването на първите сигнали за съмнителни действия на предшествениците си с бюджетен ресурс.

Министърът на околната среда Асен Личев обяви, че екипът е оставен "без 1 лев", за да осъществява основните политики на институцията. Бюджетът на МОСВ е около 64,5 млн. лв., но към средата на месец май вече е на дефицит от 10 млн. лв.

Предприятието за управление на дейностите по околна среда е на дефицит от 24 млн. лв. при годишен бюджет от 70 млн.

Спряно е извършването на плащания по сключени договори и приемането на предложения. Ще се направи оценка на сключените договори за приоритетност и критерии, по които са избрани. Освен това ще се направи и вътрешен одит за обезпечаването на всички поети ангажименти, казва Личев, цитиран от БТА.

България е поставена под наказателен режим заради бездействие по отношение на замърсяването на въздуха, като определената санкция е по 3156 евро на ден. Екипът на Асен Личев ще направи опити да разпредели наказанието на база на общините, където са установени нарушения.

Предходният управленски екип в МОСВ не е изпълнил задължението си да подготви няколко стратегическа плана за управление на речни басейни, за управление на риска от наводнения и за оценка на корупционния риск. В последната година и половина министерството беше разтърсено от скандали заради ареста на Нено Димов и заместника му Красимир Живков по две различни дела - за водната криза в Перник и за внос на незаконни отпадъци по разследването срещу братя Бобокови.

Междувременно служебният министър на транспорта Георги Тодоров обяви, че се прави проверка на един от договорите на "БДЖ Пътнически превози" за ремонт на вагони на стойност 27 млн. лв.

Договорът е възложен без обществена поръчка на фирмата "Вагонен завод Интерком" в Дряново на 22 април - в последните седмици преди смяната на властта.

Тодоров е разпоредил на БДЖ да спре всички процедури за обществени поръчки и каза, че няма да се пусне нито една от тях, докато не бъде анализирана детайлно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"