ГЕРБ свика пресконференция в събота сутрин, за да поиска служебното правителство да разсекрети цялата проверка за предполагаемо незаконно подслушване на политици преди изборите. 

Тома Биков и Даниел Митов уличиха Атанас Атанасов (ДБ) и служебния вътрешен министър Бойко Рашков в "активно мероприятие" на "двама милиционери от 97-ма година". 

Биков обвини президента Румен Радев, че се опитвал да "овладее службите за сигурност", а Митов заяви, че държавният глава не можел да прости на ДАНС за разкриването на руска шпионска мрежа във военното разузнаване. 

"Вътрешният министър участва заедно със служебното правителство в предизборната кампания, те не организират изборите, а участват в тях. Когато си направил първата крачка, трябва да направиш и втората - да покажеш документите, имената, да потърсиш отговорност и да предадеш данните на органите. Дотук чуваме само изявления на двама милиционери от 1997 г.", каза Биков, като нарече бившия шеф на НРС Атанасов "хронична жертва на конспиративни теории". 

Мотивацията за разгласяването на съмненията за подслушване, според него, била "да се извади от батака Бойко Рашков, да дискредитира службите за сигурност и те да бъдат овладени тези служби да не работят по определени линии". 

На въпрос защо лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е разписал молбите за 4-месечен неплатен отпуск на шефовете на ДАНС и ДАР преди изборите, Биков обяви, че "може би те са имали информация за това, което се случва в момента". 

Той не коментира как двамата може да са добили подобна информация. Не стана ясно и с какво пускането на отпуски може да помогне срещу "овладяването" на службите отвън. 

Бившият външен министър Даниел Митов лансира версия, че определени политици може да са били подслушвани, ако са влезли в контакт с "оперативно интересни лица или заподозрени в престъпление". 

"Правя предположение. Да видим някой звънял ли е в Дубай, в Белград. Ние не знаем. А откъде Атанас Атанасов знае?", пита Митов, намеквайки за предполагаеми политически контакти с Васил Божков или Цветан Василев. 

СРС може да се прилагат само със съдебно решение и в ограничени срокове. 

В края на пресконференцията Тома Биков изпадна в лични обяснения за съпротивата си срещу модела на управление от 90-те години. 

"Все едно съм в 10-ти клас. Жан Виденов пак е актуален, Янаки Стоилов е правосъден министър, Татяна Дончева е основен говорител на опозицията. Колко още ще търпим? Да направим Атанасов шеф на ДАНС, за да се затвори напълно картината. На 17 г. ходих на барикадите да се боря с Бойко Рашков, на 40 г. пак говорим за него. Мина ми младостта с Бойко Рашков и Атанасов", каза Биков. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство