ГЕРБ свика пресконференция в събота сутрин, за да поиска служебното правителство да разсекрети цялата проверка за предполагаемо незаконно подслушване на политици преди изборите.

Тома Биков и Даниел Митов уличиха Атанас Атанасов (ДБ) и служебния вътрешен министър Бойко Рашков в "активно мероприятие" на "двама милиционери от 97-ма година".

Биков обвини президента Румен Радев, че се опитвал да "овладее службите за сигурност", а Митов заяви, че държавният глава не можел да прости на ДАНС за разкриването на руска шпионска мрежа във военното разузнаване.

"Вътрешният министър участва заедно със служебното правителство в предизборната кампания, те не организират изборите, а участват в тях. Когато си направил първата крачка, трябва да направиш и втората - да покажеш документите, имената, да потърсиш отговорност и да предадеш данните на органите. Дотук чуваме само изявления на двама милиционери от 1997 г.", каза Биков, като нарече бившия шеф на НРС Атанасов "хронична жертва на конспиративни теории".

Мотивацията за разгласяването на съмненията за подслушване, според него, била "да се извади от батака Бойко Рашков, да дискредитира службите за сигурност и те да бъдат овладени тези служби да не работят по определени линии".

На въпрос защо лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е разписал молбите за 4-месечен неплатен отпуск на шефовете на ДАНС и ДАР преди изборите, Биков обяви, че "може би те са имали информация за това, което се случва в момента".

Той не коментира как двамата може да са добили подобна информация. Не стана ясно и с какво пускането на отпуски може да помогне срещу "овладяването" на службите отвън.

Бившият външен министър Даниел Митов лансира версия, че определени политици може да са били подслушвани, ако са влезли в контакт с "оперативно интересни лица или заподозрени в престъпление".

"Правя предположение. Да видим някой звънял ли е в Дубай, в Белград. Ние не знаем. А откъде Атанас Атанасов знае?", пита Митов, намеквайки за предполагаеми политически контакти с Васил Божков или Цветан Василев.

СРС може да се прилагат само със съдебно решение и в ограничени срокове.

В края на пресконференцията Тома Биков изпадна в лични обяснения за съпротивата си срещу модела на управление от 90-те години.

"Все едно съм в 10-ти клас. Жан Виденов пак е актуален, Янаки Стоилов е правосъден министър, Татяна Дончева е основен говорител на опозицията. Колко още ще търпим? Да направим Атанасов шеф на ДАНС, за да се затвори напълно картината. На 17 г. ходих на барикадите да се боря с Бойко Рашков, на 40 г. пак говорим за него. Мина ми младостта с Бойко Рашков и Атанасов", каза Биков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас