Кошлуков отговори на Минеков със закъснение - призова го да не се "меси" в работата на БНТ Снимка: © БНТ

„Решенията на редакционните екипи са независими и нито УС на БНТ, нито министърът на културата имат право да са намесват в тях“ – това е отговорът на генералния директор на националната телевизия Емил Кошлуков към Велислав Минеков.

Той е направен малко повече от седмица след като министърът на културата атакува Кошлуков и го предупреди, че може да се стигне до искане на оставката му. Причината – прекъсването на програмата на БНТ на 22 май, за да бъде излъчен брифинг на бившите управляващи от ГЕРБ.

В отговорите, които Кошлуков е внесъл в културното ведомство, той твърди, че предаването „Денят започва с Георги Любенов“ не е било прекъсвано.

"Сега се прехвърляме в централата на ГЕРБ, да разберем защо"

„Без съмнение БНТ спазва Закона за радиото и телевизията“, пише генералният директор. „В работата си актуалните ни предавания се ръководят от принципите за предоставяне на навременна, достоверна, значима и отразяваща различни гледни точки информация“.

„Припомням Ви, че програмата на БНТ не е прекъсвана. Решенията за отразяване на политически събития се взимат от съответните редакционни екипи. Съгласно ЗРТ, нито УС на БНТ, нито който и да е друг, включително и министър на културата, имат право на намеса в тяхната работа“, добавя Кошлуков. „Визираното от Вас право на обръщение е изрично дефинирано в ЗРТ. БНТ не е предоставяла това право на политическа партия“.

Писмото на Кошлуков е под формата на шест опорни точки, като в три от тях той повтаря, че програмата не била прекъсвана.

Какво точно се случи?

На 22 май БНТ, bTV и Нова ТВ прекъснаха програмите си и се включиха на живо от брифинга на ГЕРБ, на който не присъстваше лидерът им Бойко Борисов. Оказа се, че медиите не са знаели каква ще е темата на пресконференцията, нито кои ще са участниците, защото организаторите на събитието бяха обявили само началния му час. Темата в крайна сметка бяха сигналите за подслушвания на опозиционни политици.

„БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност. Много добре е описано кога може да се получи прекъсване – в случай на изключителни обстоятелства. Този брифинг определяте ли го като нещо по-важно от заплаха за националната сигурност и можем ли да сравним неговата значимост със земетресение?“, попита Велислав Минеков на брифинг три дни по-късно.

Той каза, че няма претенции към частните телевизии, но атакува БНТ. „Смятам, че това е тежко нарушение и искам да разбера дали е престъпление. Aкo Кoшлукoв нe ми oтгoвoри, щe нacтoявaм зa нeгoвaтa ocтaвкa. A тoй вeчe cи e зa ocтaвкa“, заяви министърът в предаването „Алтернативата“ по TV1 на 24 май.

Той определи случилото се като "изключително скандално" и като "намеса в националната сигурност", а още тогава БНТ се защити, като заяви, че „скандалът с подслушването на опозиционни политици е важно събитие“.

Минеков изпрати писмо и до СЕМ, в което настоява за "компетентното становище" на съвета по повод излъчването на брифинга едновременно по БНТ, bTV и NOVA.


Сега ще играем или ще броим?



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024