Снимка: © БНТ

„Решенията на редакционните екипи са независими и нито УС на БНТ, нито министърът на културата имат право да са намесват в тях“ – това е отговорът на генералния директор на националната телевизия Емил Кошлуков към Велислав Минеков.

Той е направен малко повече от седмица след като министърът на културата атакува Кошлуков и го предупреди, че може да се стигне до искане на оставката му. Причината – прекъсването на програмата на БНТ на 22 май, за да бъде излъчен брифинг на бившите управляващи от ГЕРБ.

В отговорите, които Кошлуков е внесъл в културното ведомство, той твърди, че предаването „Денят започва с Георги Любенов“ не е било прекъсвано.

"Сега се прехвърляме в централата на ГЕРБ, да разберем защо"

„Без съмнение БНТ спазва Закона за радиото и телевизията“, пише генералният директор. „В работата си актуалните ни предавания се ръководят от принципите за предоставяне на навременна, достоверна, значима и отразяваща различни гледни точки информация“.

„Припомням Ви, че програмата на БНТ не е прекъсвана. Решенията за отразяване на политически събития се взимат от съответните редакционни екипи. Съгласно ЗРТ, нито УС на БНТ, нито който и да е друг, включително и министър на културата, имат право на намеса в тяхната работа“, добавя Кошлуков. „Визираното от Вас право на обръщение е изрично дефинирано в ЗРТ. БНТ не е предоставяла това право на политическа партия“.

Писмото на Кошлуков е под формата на шест опорни точки, като в три от тях той повтаря, че програмата не била прекъсвана.

Какво точно се случи?

На 22 май БНТ, bTV и Нова ТВ прекъснаха програмите си и се включиха на живо от брифинга на ГЕРБ, на който не присъстваше лидерът им Бойко Борисов. Оказа се, че медиите не са знаели каква ще е темата на пресконференцията, нито кои ще са участниците, защото организаторите на събитието бяха обявили само началния му час. Темата в крайна сметка бяха сигналите за подслушвания на опозиционни политици.

„БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност. Много добре е описано кога може да се получи прекъсване – в случай на изключителни обстоятелства. Този брифинг определяте ли го като нещо по-важно от заплаха за националната сигурност и можем ли да сравним неговата значимост със земетресение?“, попита Велислав Минеков на брифинг три дни по-късно.

Той каза, че няма претенции към частните телевизии, но атакува БНТ. „Смятам, че това е тежко нарушение и искам да разбера дали е престъпление. Aкo Кoшлукoв нe ми oтгoвoри, щe нacтoявaм зa нeгoвaтa ocтaвкa. A тoй вeчe cи e зa ocтaвкa“, заяви министърът в предаването „Алтернативата“ по TV1 на 24 май.

Той определи случилото се като "изключително скандално" и като "намеса в националната сигурност", а още тогава БНТ се защити, като заяви, че „скандалът с подслушването на опозиционни политици е важно събитие“.

Минеков изпрати писмо и до СЕМ, в което настоява за "компетентното становище" на съвета по повод излъчването на брифинга едновременно по БНТ, bTV и NOVA.


Сега ще играем или ще броим?Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков