Снимка: © Getty Images

"Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на Емил Кошлуков" – това послание към генералния директор на БНТ отправи служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, който бе един от организаторите на антиправителствените протести.

На брифинг пред журналисти във вторник той обясни, че причината за недоволството му към Кошлуков са сигнали, които е получил във връзка с прекъсването на редовната програма на БНТ, за да се излъчва „брифинг на политическа партия“.

Става въпрос за пресконференцията на ГЕРБ от събота, 22 май. Тогава сутрешният магазинен блок на националната телевизия „Денят започва“ с Георги Любенов беше прекъснат, за да се излъчи събитието.

"Сега се прехвърляме в централата на ГЕРБ, да разберем защо"

bTV и Нова ТВ също прекъснаха програмите си и се включиха на живо от брифинга на бившите управляващи, на който не присъстваше лидерът им Бойко Борисов. Оказа се, че медиите не са знаели каква ще е темата на пресконференцията, нито кои ще са участниците, защото организаторите на събитието бяха обявили само началния му час. 

„БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност. Много добре е описано кога може да се получи прекъсване – в случай на изключителни обстоятелства. Този брифинг определяте ли го като нещо по-важно от заплаха за националната сигурност и можем ли да сравним неговата значимост със земетресение?“, попита Велислав Минеков.

„Както ви е известно, тези нарушения започват да стават систематични“, отбеляза служебният министър на културата и даде пример с прекъсването на предаването по БНР на Силвия Великова преди две години. Той вече обяви, че ще поиска проверка за спирането на излъчването на програма "Хоризонт" от септември 2019 г.

Велислав Минеков атакува генералния директор на БНТ и в понеделник вечер, когато гостува в предаването „Алтернативата“ по TV1.

“Към частните телевизии нямам претенции, но към БНТ... Утре публикувам отворено писмо на страницата на министерството до СЕМ и ще настоявам за отговорите, защото смятам, че това е тежко нарушение. Искам да разбера дали е престъпление. Aкo Кoшлукoв нe ми oтгoвoри, щe нacтoявaм зa нeгoвaтa ocтaвкa. A тoй вeчe cи e зa ocтaвкa“, заяви служебният министър на културата. Той определи случилото се като "изключително скандално" и като "намеса в националната сигурност".

Към 13:00 ч. отворено писмо в сайта на ведомството все още не е публикувано.

По TV1 Минеков критикува ГЕРБ и отношението на медиите към бившите управляващи. „В България имаме 150-200 партии. С какво са по-различни от бившата управляваща партия? На другите не отразяват брифинги, с какво ГЕРБ са специални?“, попита той. "Смятате ли, че партия ГЕРБ е земетресение или нейният вожд може да определим като природно бедствие?".

БНТ се защити и заяви, че не е прекъсвала програмата, за да излъчи брифинга на ГЕРБ. "Екипът на дирекция "Новини и актуални предавания" на БНТ изразява несъгласие с отправените твърдения от министъра на културата. БНТ не е прекъсвала програмата си, за да излъчи брифинга на ГЕРБ. Прякото включване на част от пресконференцията беше в рамките на актуален информационен блок от редовната програма на обществената телевизия. Така, както сме правили при други събития, включително на институции като парламента, президента и други политически партии", пише в поцията им.

Според журналистите на телевизията скандалът с подслушването на опозиционни политици е важно събитие и затова смятат, че "зрителите трябва да чуят още информация по темата и различни гледни точки".

"Законът за радио и телевизия гарантира редакционната независимост на обществените медии и понеже сме сигурни, че министърът на културата познава законодателството, не вярваме, че атаките му са опит за натиск или връщане в годините, които смятахме за безвъзвратно отминали", пише още в позицията на БНТ.


Прочетете още:

Против българската общност: Посланикът ни във Великобритания поиска по-малко секции

Минеков започва ревизия, защото има "усещане за корупция"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"