Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков ще задейства ревизия във всички сектори и направления, защото има „усещане за корупция“.

В интервю за предаването „Преди всички“ по БНР бившият член на „Отровното трио“ заяви, че съвсем скоро предстоят проверки по отношение на дейността на ведомството през годините.

„Разкрития ще има. Вероятно някои от нещата ще бъдат насочени към българската прокуратура. Там не разчитам обаче, че нещо може да се случи, затова ще насочим нещата и към ОЛАФ, и към Европейската прокуратура, откъдето очаквам силна и здрава ръка“, каза Минеков.

Министърът заяви, че създава инициативни групи, които да извършат промени в основните закони. „Когато имаме депутати, следващо Народно събрание, нека те да започнат действия по тези закони“.

„Започвам серия от срещи с различните организации, свързани с проблемите в Закона за филмовата индустрия. Искам от представителите им обаче едно единение, тъй като помежду си имат някои нерешени проблеми“, каза Минеков.

Той твърди, че е получил много жалби, най-вече свързани с паметниците на културата. „Впечатляващо е безобразието към паметници на културата. За съжаление, други финансови интереси стоят далеч по-високо, отколкото ценността на нашата история и минало“.

„Много от нещата, за които съм се надявал, ще ги извърша, обещавам ви. Някои от тях ще оставя за следващите, които идват тук, но така, че да ги принудя да ги извършат докрай. Има начин как да се случи това. Имам кратък срок, но в този срок ще направя всичко възможно жътварите да бъдат подготвени за една добра жътва“, заяви служебният министър на културата.

По плана за възстановяване се очаква европейско финансиране от близо 50 милиона евро за култура. „Това е близо до годишния бюджет на министерството и би било много съществено“, каза Минеков.

Той беше един от организаторите на антиправителствените протести и демонстрациите срещу главния прокурор през 2020 г., заедно с Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Според него обаче не се е стигнало до желания успех, след като 45-ият парламент не излъчи правителство с участие на новите формации. „Миналата година си загубих времето на един площад“, твърди Минеков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"