Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков ще задейства ревизия във всички сектори и направления, защото има „усещане за корупция“.

В интервю за предаването „Преди всички“ по БНР бившият член на „Отровното трио“ заяви, че съвсем скоро предстоят проверки по отношение на дейността на ведомството през годините.

„Разкрития ще има. Вероятно някои от нещата ще бъдат насочени към българската прокуратура. Там не разчитам обаче, че нещо може да се случи, затова ще насочим нещата и към ОЛАФ, и към Европейската прокуратура, откъдето очаквам силна и здрава ръка“, каза Минеков.

Министърът заяви, че създава инициативни групи, които да извършат промени в основните закони. „Когато имаме депутати, следващо Народно събрание, нека те да започнат действия по тези закони“.

„Започвам серия от срещи с различните организации, свързани с проблемите в Закона за филмовата индустрия. Искам от представителите им обаче едно единение, тъй като помежду си имат някои нерешени проблеми“, каза Минеков.

Той твърди, че е получил много жалби, най-вече свързани с паметниците на културата. „Впечатляващо е безобразието към паметници на културата. За съжаление, други финансови интереси стоят далеч по-високо, отколкото ценността на нашата история и минало“.

„Много от нещата, за които съм се надявал, ще ги извърша, обещавам ви. Някои от тях ще оставя за следващите, които идват тук, но така, че да ги принудя да ги извършат докрай. Има начин как да се случи това. Имам кратък срок, но в този срок ще направя всичко възможно жътварите да бъдат подготвени за една добра жътва“, заяви служебният министър на културата.

По плана за възстановяване се очаква европейско финансиране от близо 50 милиона евро за култура. „Това е близо до годишния бюджет на министерството и би било много съществено“, каза Минеков.

Той беше един от организаторите на антиправителствените протести и демонстрациите срещу главния прокурор през 2020 г., заедно с Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Според него обаче не се е стигнало до желания успех, след като 45-ият парламент не излъчи правителство с участие на новите формации. „Миналата година си загубих времето на един площад“, твърди Минеков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си