Сега ще играем или ще броим? Снимка: © БНТ

Сложна дата е 11 юли. Меркурий навлиза в Рак, Доган ще прави курбан заради годишнината от "Росенец", а на "Шишман" ще отбележат срамежливо втория месец без топла вода заради поредния безкраен ремонт.

Точно тогава БНТ ще трябва да комбинира финала на Евро 2020/2021 с нощта на изборите, някъде в промеждутъка между Андрей Райчев, Харалан Александров и прякото включване от Кючека на победата в Кърджали.

Цялата предизборна кампания ще съвпадне с датите на турнира, отложен с година заради Covid-19. От 11 юни нататък програмната схема на БНТ ще мине в режим "свирен мач - Волен в "Референдум".

По стара българска традиция националният ни отбор по футбол ще гледа първенството по телевизора в знак на солидарност със заклетите си фенове. Докато Репрезентациjата на Северна Македония прави дебют на Европейското, ние ще правим разяснителна кампания за машинното гласуване (за пети път).

Ето защо в тази трудна ситуация Емил Кошлуков намери за уместно да поиска от президента Румен Радев да размести целия график с организацията на изборите. Директорът надделя над Политолога в съвестта на бившия депутат от "Новото време". Не бива да се създават излишни главоболия в сезона, в който "ден година храни".

Има ли нужда от укази в Държавен вестник, когато всичко е записано в програмата на БНТ? Както казваше Пената за своята схема 4-4-3: Абе сега ще играем или ще броим (преференции)?

11 юли е сложна дата и за международното положение. За този ден е насрочен и мъжкият финал на "Уимбълдън". В Америка ще честват Националния ден на мохитото, а в Аржентина празник има бандонеонът. Кои сме ние, че да отклоняваме вниманието на света с второстепенни теми като бъдещето на България през следващите 4 години (или четири седмици, ако следващият парламент просъществува колкото и последният).

Съседна Гърция дипломатично премълчава тревогата си от саботажа, който "Дондуков" 2 организира срещу туристическия й сезон във втория уикенд на юли.

Но новият Изборен кодекс прави гласуването на българин в чужбина малко по-лесно, отколкото на софиянец в Китен. Затова няма да се изненадаме, ако БХРА и двата синода на ресторантьорите обявят гражданско неподчинение заради поредния коварен удар по оборотите им след отменените резервации за почивка на следващите 7000 кандидати за нови народни представители и съответстващите им домакинства.

За първи път в демократичната си история България не може да състави правителство след току-що проведени парламентарни избори. Пандемията още не е отминала, Планът за възстановяване е някъде в "облака" между София и Брюксел, лидерите имитират дебат през телефоните на PR-ите си във Facebook. Ръководството на БФС е в пълна кома, а дори ФИФА и УЕФА се изумиха от амбицията на Боби Михайлов да се върне през прозореца, след като веднъж го изгониха през вратата.

Клета Испания си позволи да мобилизира защитника на "Реал Мадрид" Марсело като резервен член на секционна комисия за местни избори. Играчът получава заплата, сравнима с половината годишен бюджет на БНТ, но това не го освободи от явяване в изборната секция, независимо от риска да пропусне ключов полуфинал от Шампионската лига.

Някои трикратни европейски шампиони имат разбиранието, че изборите са дълг на всеки гражданин, а топка може да се рита всеки ден. Ние си имаме действащ премиер, картотекиран в професионалния футбол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024