Когато изборите са по-важни от Шампионската лига Снимка: © Getty Images

Регионалните избори в Мадрид се превърнаха в международна сензация заради казуса с мобилизирането на футболиста на "Реал Мадрид" Марсело като член на секционна избирателна комисия.

В Испания базовата изборна администрация не се излъчва по списъци на политическите партии както в България, а с масов жребий сред гражданите. Членовете на комисиите се избират на случаен принцип, а посочените лица трябва да се включат в организирането на изборния ден, да приемат бюлетините на гласоподавателите и да участват в преброяването им.

Името на Марсело е изтеглено в жребия за изборите на 4 май в Мадрид като резервен член на комисията. В същия ден отборът му трябваше да пътува за Лондон, където в сряда ще се срещне с "Челси" в решителния мач от полуфинала на Шампионската лига.

32-годишният защитник на "Реал Мадрид" е роден в Бразилия и играе в бразилския национален отбор по футбол. От 2011 г. обаче Марсело разполага с испанско гражданство по "професионални" причини. Ла Лига има стриктни ограничения - не повече от 5 футболисти от държави извън ЕС имат право да играят в местните клубове, като само трима от тях могат да бъдат едновременно на терена по време на мачове.

Поради тази причина южноамерикански играчи като Коутиньо (Бразилия), Луис Суарес (Уругвай) и Марсело се възползваха от възможността да получат испанско гражданство след петгодишен престой в страната.

С гражданството обаче идват и задълженията: Централната избирателна комисия на Испания отказа да освободи футболиста на "Реал Мадрид" в деня на изборите.

Правилата допускат изключения за някои професионални групи, които могат да откажат участие в секционните комисии по уважителни причини - например, лекари, пожарникари, чиновници, ангажирани служебно в изборния ден, ръководители на медии, които отразяват изборите и др.

Изключение се допуска и за хора, които трябва да присъстват на публично събитие (насрочено преди жребия за комисиите) и чието отсъствие би довело до отмяна на събитието или до сериозни икономически щети.

ESPN напомня, че поради тази причина през ноември 2019 г. вратарят на "Леванте" Айтор Фернандес е освободен от "мобилизация" на парламентарните избори в Испания, за да може да играе за отбора си срещу "Атлетик Билбао" в същия ден.

Пътуването на Марсело до Великобритания ден преди мача срещу "Челси" не беше зачетено като уважителен повод за отказ от участие в изборната администрация, поради което футболистът беше принуден да се яви в секцията си в училище в Алкобендас около 8:30 ч. във вторник - броени часове преди насрочения полет за Лондон.

Като резервен член на комисията играчът имаше право да поиска освобождаване от задължения, в случай че титулярният избраник по жребия се беше появил. Него обаче го няма. За Марсело това означава, че ще трябва да прекара целия ден в секцията, за да помага за изборите, а участието му в Шампионската лига ще се провали.

В крайна сметка драмата се е разплела, когато по-възрастна жена, избрана като втора резерва, се съгласява да го замени. По този начин бразилецът успя да се върне при отбора си и да отпътува за подготовката за ключовия мач.

"Спасителката" на футболиста остава на поста си до 22:30 ч. вечерта. Оказва се, че е почитателка на "Реал Мадрид", а семейството й познава президента на клуба Флорентино Перес. Не е подозирала, че я канят за резерва на Марсело.

"Ако ми се обади, ще му кажа да бие "Челси". А ако вкара гол, ще е невероятно", казва тя, цитирана от "Marca".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024