След писмото на УЕФА и ФИФА: Агенцията по вписванията отхвърли връщането на Михайлов в БФС Снимка: © Getty Images

Ден след като от ФИФА и УЕФА изпратиха писмо до БФС с настояване за ясна позиция как Борислав Михайлов е оттеглил оставката си в съюза, Агенцията по вписванията отказа да регистрира бившия национален вратар като президент на БФС. Той има 7-дневен срок, в който да обжалва.

В края на април, когато Михайлов обяви, че се завръща, е подал заявление отново да бъде вписан като ръководител на БФС, но агенцията е отказала с мотива, че Уставът на футболния съюз не допуска оставката на президента да бъде оттегляна.

Според Агенцията по вписванията - оттеглянето на оставката на президента би означавало, че "на практика Изпълкомът може по всяко време на подменя волята на Конгреса относно това кое е лицето, избрано за президент, като многократно определя различни лица да изпълняват посочените функции".

По-рано днес стана ясно, че ФИФА и УЕФА са изпратили писмо до изпълнителния директор на Българския футболен съюз Борислав Попов, в което настояват Изпълкомът да им представи становище за това как беше одобрена оттеглената оставка на Михайлов.

На 28 април бившият вратар, който си тръгна от БФС през октомври 2019 след расисткия скандал в мача с Англия, се завърна като президент. Изпълнителният комитет прие решението му, но от световната и европейската футболна централа са разтревожени от случилото се. Те искат да чуят "детайлна позиция" за това по кой член от Устава на съюза или по кой национален закон Изпълкомът възстановява позицията на Михайлов.

Писмото е изпратено на Попов от Швейцария на 4 май и е публикувано от специалиста по спортно право Георги Градев във Facebook. Той е професор в Института по право и икономика в Мадрид, а също така е част от редакцията на Football Legal – медия, специализирана в спортното право.

Писмото на ФИФА и УЕФА е подписано от зам.-генералните секретари – Матиас Графстрьом и Кевин Ламур. Те припомнят, че на 18 октомври 2019 г. са получили писмо от БФС, в което е обявена оставката на Борислав Михайлов и се посочва, че по чл. 47 от Устава вицепрезидентът Михаил Касабов ще изпълнява ролята му до провеждане на Конгрес. От БФС дори са потвърдили това още веднъж – в позиция към УЕФА на 10 декември 2020 г.

От УЕФА и ФИФА питат какво се случва с обявения предсрочен Конгрес, който трябваше да се проведе на 25 юни. Тогава бе предвидено да се избере нов президент, като един от кандидатите е Димитър Бербатов. Само ден след като топ реализаторът на националния отбор обяви, че подава кандидатурата си, Михайлов реши да оттегли оставката си.

В Устава на БФС не е разписано, че оставка, подадена от президента, може да се оттегля. В чл. 47, ал. 2 е записано, че при подаване на оставка правомощията му се изпълняват от първия вицепрезидент (б.а. – в случая - Касабов). Ако и той не може да ги изпълнява, се избира друг от вицепрезидентите, който остава на власт до провеждането на Конгрес. Именно тази точка посочват и двете футболни централи, добавяйки въпрос как Борислав Михайлов се е върнал на власт с решение на Изпълкома, щом Конгресът не е минал.

Конгрес на 25 юни обаче няма да има, защото мандатът на Михайлов изтича през февруари 2022 г. Именно тогава Димитър Бербатов може да участва официално в изборите, на които гласуват представители на българските футболни клубове.

Връщането на Михайлов беше критикувано не само у нас, а и от няколко чуждестранни медии, сред които и британската Sky Sports.

Димитър Бербатов: "Клубове, фенове, журналисти, хора, (р)еволюцията трябва да започне"

Преди няколко дни Димитър Бербатов също цитира Устава на БФС, за да докаже, че оставката на президента не може да бъде оттегляна. „Светът ни се смее“, написа той. „Хора от чужбина ме питат: "Защо няма реакция на клубовете, след като искат промяна, а така се подиграват с тях?!", "Защо расисти, които не знаят от коя страна се рита топката, са все още в управлението, а цяла България има непоносимост към тях?" Чудя се какво да им кажа...".

„Ти да видиш – и в Швейцария ставали чудеса“, коментира Георги Градев. „Там не са съгласни с врътките на статуквото в БФС, затова питат какво става. Чакам да видя обяснението на БФС. Какво ще стане, ако ни извадят от всички международни състезания и ни спрат парите по програмите?“, пита той.

"Предвид поредицата от официални неработни дни в страната, становището на БФС ще бъде изпратено до международните футболни институции в началото на следващата седмица", е отговорът на БФС към ФИФА и УЕФА.


Бербатов вкара полъха на промяната, Михайлов затръшна прозорците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024