Само ден след като Димитър Бербатов обяви кандидатурата си за президент на БФС, доскорошният ръководител на Българския футболен съюз Борислав Михайлов изненадващо оттегли оставката си.

Това означава, че извънредният конгрес, който трябваше да се състои на 25 юни и да определи новото ръководство, няма да се проведе. Той ще бъде през февруари 2022 г., когато официално изтича мандатът на Михайлов – тоест, чак тогава Бербатов ще може да кандидатства за ръководния пост.

Бербатов се кандидатира за президент на БФС, Стилиян и Мартин Петров са в екипа му

Бившият вратар на националния отбор подаде оставката си през октомври 2019 г. след скандала с расизма в мача между България и Англия на „Васил Левски“ в София. Оттогава насам той не се беше появявал на заседания на Изпълнителния комитет, а през последните 18 месеца постът му се заемаше от временно изпълняващия ролята на президент Михаил Касабов.

В сряда Михайлов се появи в централата на футболния съюз в Бояна, където бяха още президентът на „Славия“ Венцеслав Стефанов (въпреки влошеното му състояние), собственикът на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев, както и Петър Величков, който е част от екипа на Бербатов.

"Много клевети се изговориха, че това е корупционна среда, затова се оттеглих, за да си работи спокойно БФС", каза Михайлов. "Моите колеги не успяха да свикат конгрес, по-точно - свикаха го три пъти и три пъти беше отменян. В съюза са направени проверки от вътрешни и външни одитори и не е открито нито едно законово нарушение, извършено от БФС или служителите му. БФС е кристално чист. Починах си добре, готов съм да се върна. Видях грешки в себе си, в своите колеги. Връщам се, за да организираме другата година един редовен конгрес, на който всички желаещи да помагат на българския футбол, да покажат идеите си. Тогава г-н Бербатов да заповяда".

Според Михайлов - 353 клуба са го подкрепили писмено да продължи мандата си, защото е "законно избран президент". "Трябва да се спести излишно харчене и да не се правят два конгреса. Затова съм тук", добави той, но не отговори на въпроса дали ще се кандидатира отново за президент.

"Трябва да се стегне администрацията, да се търсят нови хора. Последната година бюджетът на БФС трябваше да е 21 млн. лв. В момента той е 16 милиона - това са 5 млн. по-малко. Трябва да се търсят нови спонсори, имам нещо предвид по тази тема. Трябва да се засили връзката с УЕФА. Те (б.а. - Бербатов и екипът му) говориха, че имали връзки в УЕФА. Така е, защото аз съм ги пратил там. Не съм видял нещо в Българския футболен съюз да се е подобрило, затова искам за 7-8 месеца да стегнем редиците", добави Михайлов.

На 27 април Димитър Бербатов обяви кампанията си за президент на БФС, като в екипа му влизат още бившите му съотборници от националния тим Стилиян Петров и Мартин Петров. Ходът на Михайлов може да се тълкува като отговор на действията на бившата звезда на „Манчестър Юнайтед“, която обяви, че иска да изгради „нов имидж“ на БФС и представи 10-годишна програма за развитието на футбола у нас.

Според Михайлов обаче - "Бербатов не ми е таргет". "Неговата пресконференция, която дори не съм гледал, не е причината да се върна".

Една от основните теми, които Бербатов засегна на пресконференцията си във вторник, бе мандатността на президента на БФС. „Това не е бащиния – имаш например 3 мандата, 12 години са напълно достатъчно време. Ако не си успял да прокараш идеите си, предаваш щафетата на нови хора с нови идеи, в нови времена“.

Според Устава на футболния съюз – президентът на БФС се избира за срок от 4 години.

За първи път Михайлов оглави БФС през октомври 2005 г. След това той бе преизбиран общо три пъти, последно през 2018 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас