Борислав Михайлов оттегли оставката си в БФС: Бербатов може да бъде избран чак през 2022

Само ден след като Димитър Бербатов обяви кандидатурата си за президент на БФС, доскорошният ръководител на Българския футболен съюз Борислав Михайлов изненадващо оттегли оставката си.

Това означава, че извънредният конгрес, който трябваше да се състои на 25 юни и да определи новото ръководство, няма да се проведе. Той ще бъде през февруари 2022 г., когато официално изтича мандатът на Михайлов – тоест, чак тогава Бербатов ще може да кандидатства за ръководния пост.

Бербатов се кандидатира за президент на БФС, Стилиян и Мартин Петров са в екипа му

Бившият вратар на националния отбор подаде оставката си през октомври 2019 г. след скандала с расизма в мача между България и Англия на „Васил Левски“ в София. Оттогава насам той не се беше появявал на заседания на Изпълнителния комитет, а през последните 18 месеца постът му се заемаше от временно изпълняващия ролята на президент Михаил Касабов.

В сряда Михайлов се появи в централата на футболния съюз в Бояна, където бяха още президентът на „Славия“ Венцеслав Стефанов (въпреки влошеното му състояние), собственикът на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев, както и Петър Величков, който е част от екипа на Бербатов.

"Много клевети се изговориха, че това е корупционна среда, затова се оттеглих, за да си работи спокойно БФС", каза Михайлов. "Моите колеги не успяха да свикат конгрес, по-точно - свикаха го три пъти и три пъти беше отменян. В съюза са направени проверки от вътрешни и външни одитори и не е открито нито едно законово нарушение, извършено от БФС или служителите му. БФС е кристално чист. Починах си добре, готов съм да се върна. Видях грешки в себе си, в своите колеги. Връщам се, за да организираме другата година един редовен конгрес, на който всички желаещи да помагат на българския футбол, да покажат идеите си. Тогава г-н Бербатов да заповяда".

Според Михайлов - 353 клуба са го подкрепили писмено да продължи мандата си, защото е "законно избран президент". "Трябва да се спести излишно харчене и да не се правят два конгреса. Затова съм тук", добави той, но не отговори на въпроса дали ще се кандидатира отново за президент.

"Трябва да се стегне администрацията, да се търсят нови хора. Последната година бюджетът на БФС трябваше да е 21 млн. лв. В момента той е 16 милиона - това са 5 млн. по-малко. Трябва да се търсят нови спонсори, имам нещо предвид по тази тема. Трябва да се засили връзката с УЕФА. Те (б.а. - Бербатов и екипът му) говориха, че имали връзки в УЕФА. Така е, защото аз съм ги пратил там. Не съм видял нещо в Българския футболен съюз да се е подобрило, затова искам за 7-8 месеца да стегнем редиците", добави Михайлов.

На 27 април Димитър Бербатов обяви кампанията си за президент на БФС, като в екипа му влизат още бившите му съотборници от националния тим Стилиян Петров и Мартин Петров. Ходът на Михайлов може да се тълкува като отговор на действията на бившата звезда на „Манчестър Юнайтед“, която обяви, че иска да изгради „нов имидж“ на БФС и представи 10-годишна програма за развитието на футбола у нас.

Според Михайлов обаче - "Бербатов не ми е таргет". "Неговата пресконференция, която дори не съм гледал, не е причината да се върна".

Една от основните теми, които Бербатов засегна на пресконференцията си във вторник, бе мандатността на президента на БФС. „Това не е бащиния – имаш например 3 мандата, 12 години са напълно достатъчно време. Ако не си успял да прокараш идеите си, предаваш щафетата на нови хора с нови идеи, в нови времена“.

Според Устава на футболния съюз – президентът на БФС се избира за срок от 4 години.

За първи път Михайлов оглави БФС през октомври 2005 г. След това той бе преизбиран общо три пъти, последно през 2018 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024