Бербатов вкара полъха на промяната, Михайлов затръшна прозорците

Ако Българският футболен съюз е една стара, необитаема къща, в която никой не е влизал от години, и ако Димитър Бербатов успя да вкара в нея свеж полъх, то Борислав Михайлов на секундата затвори прозорците.

Много фенове на спорта – включително и аз – се зарадвахме, че голмайстор №1 в историята на националния отбор представи във вторник ясен и постижим план за развитие на занемарения ни футбол. Но усмивките ни бяха помрачени ден по-късно, когато едно познато лице се появи в офисите на БФС в Бояна и стана ясно, че Бербатов трябва да почака още 8 месеца.

Подалият оставка през 2019 Борислав Михайлов се завърна като рицар на бял кон и се провъзгласи за спасител. Не бил видял промяна към по-добро, а колегите му не можели да свикат конгрес. На него му станало скучно и, ядосан от забавения темп на развитие на съюза, решил да си оттегли оставката - 18 месеца след като я подаде.

Когато си напуснал след расистки скандал, разтресъл из основи футбола, въпрос на чест е да останеш в сенките и мълчаливо да предадеш щафетата. Властта обаче опиянява, а Михайлов направи всичко възможно да сложи прът в колелата на Димитър Бербатов и да се задържи за нея колкото се може повече.

Тази футболна пиеса прилича доста на българската политика през 2021 г. (всяка прилика с действителни лица е напълно случайна). Заговори се за поемане на отговорност, за това ще има ли предсрочен или редовен конгрес. Някои представяха планове и идеи за бъдещето, поискаха промяна на нормативната уредба, други пожелаха да запазят статуквото.

Боби Михайлов се завърнал, за да не се харчат излишно пари за два конгреса – така или иначе бюджетът на БФС бил с 5 млн. по-малък от предвидения. Щял да стегне редиците за 7-8 месеца и да подготви един добър конгрес, на който „г-н Бербатов да заповяда“.

Вместо да покаже поне някакви краткосрочни планове за изваждане на футбола от кризата, той обвини опонентите, че говорели за корупция в БФС. Съюзът бил кристално чист. Спокойно, г-н Михайлов, никой не е заплашил, че ще ревизира управлението ви, датиращо от 2005 г. насам.

Бербатов не бил „таргетът“ на героя от САЩ ’94. Боби Михайлов даже не се занимавал да му гледа пресконференцията, но изглежда съмнително, че излезе на сцената само няколко часа по-късно. Защо не го направи преди месец или два?

Видял опасността от новите лица, президентът прибегна до отчаян опит. Ако през юни имаше конгрес, Михайлов може би нямаше да разполага с време да подготви програма за нов мандат. Въпреки че не го обяви официално, изглежда, че ще видим петата му поредна кандидатура през февруари 2022 г.

Тогава клубовете, които са футболният суверен, трябва да изберат – искат ли най-накрая промяна, или не. Ако не са подвластни на натиск и на нечии чужди интереси, могат да си направят изводите, като си пуснат двете пресконференции от последните два дни.

Едната продължи 2 часа и в нея участваше най-успешният български футболист през новия век. Адвокати и хора с опит от БФС, които искат да променят системата, стояха от двете му страни. Говориха за 10-годишна стратегия, с фокус върху детско-юношеския футбол, за по-активна работа с училища и университети, за подготовка на млади специалисти, за повишаване квалификацията на съдиите, за промени в Устава на БФС и за изграждане на нов имидж, който да ни позволи да вземем "златен стандарт" от УЕФА.

Другата беше по-кратка и присъстваха изрази като „Много предатели има в тая държава“, „Те (б.а. – Бербатов, Мартин и Стилиян Петров) имали връзки в УЕФА – щото аз съм ги пратил там“, „Беше ви скучно без мен“.

Избирайте мъдро. И се запитайте защо му е на Димитър Бербатов да управлява българския футбол. Той е разпознаваем по целия свят, има своя фондация, може да бъде треньор, директор или дори футболен коментатор в Англия, където често получава покани. Може да основе своя школа, да се захване с друг бизнес или да отдели 100% време на семейството си. Той обаче избира да влезе в необитаемата от дълги години полуразрушена къща и да опита да я превърне в уютен дом.


Борислав Михайлов оттегли оставката си в БФС: Бербатов може да бъде избран чак през 2022

Бербатов се кандидатира за президент на БФС, Стилиян и Мартин Петров са в екипа му


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024