Епистоларната война между служебния министър на културата Велислав Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков навлезе в нов епизод, провокиран от случая с излъчването на брифинг на ГЕРБ на живо в съботния сутрешен блок на 22 май. 

Минеков поиска обяснения от Кошлуков за причините, поради които студийната програма беше прекъсната за прякото включване от централата на ГЕРБ с партийно изявление на Тома Биков и Даниел Митов, а директорът на БНТ контраатакува, като обяви, че министърът на културата няма право да се меси в решенията на редакционните екипи на медията.

В реакцията на Кошлуков се посочваше, че "програмата на БНТ не е била прекъсвана" - имайки предвид, че ефирното излъчване на програмата не е спирало, когато новинарските екипи и продуцентите на "Денят започва с Георги Любенов" са включили брифинга на ГЕРБ. 

На 4 юни Велислав Минеков е изпратил ново писмо до "Сан Стефано" 29, в което заявява, че отговорът на Кошлуков "не удовлетворява въпросите, които поставих". 

"Разбирам формалното Ви тълкуване на закона, но то не дава отговор на въпроса ми как извънредното включване на тази пресконференция отговаря на обществения интерес", пише служебния министър. 

"Въпреки неподходящия тон за позицията, която заемате, БНТ като обществена медия подлежи на граждански контрол. И въпреки опитите Ви за внушения, аз не се намесвам в нея във временното си качество на министър (не бих и могъл!), а като гражданин, какъвто съм бил и ще остана след тези два месеца в служба на хората. И ще продължавам да задавам неудобни въпроси. 

Както се уверихме, от задаването на въпроси все пак има ефект и след първото ми писмо до Вас практиката с "неспирането" на програмата за излъчване на партийни изявления се прекрати", пише още Минеков, който се е подписал като "министър на културата, гражданин и данъкоплатец. 

Случаят с излъчването на брифинга на ГЕРБ от 22 май предизвика широка обществена реакция поради факта, че без да има предварително обявена тема и участници, той стана причина за прекъсването на студийните програми на трите национални телевизии - БНТ, bTV и Нова ТВ. 

Минеков изпрати и писмо до СЕМ, в което настоява за "компетентното становище" на съвета по казуса с партийната пресконференция. 

До момента няма информация дали медийният регулатор е дал становището си. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ