Епистоларната война между служебния министър на културата Велислав Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков навлезе в нов епизод, провокиран от случая с излъчването на брифинг на ГЕРБ на живо в съботния сутрешен блок на 22 май. 

Минеков поиска обяснения от Кошлуков за причините, поради които студийната програма беше прекъсната за прякото включване от централата на ГЕРБ с партийно изявление на Тома Биков и Даниел Митов, а директорът на БНТ контраатакува, като обяви, че министърът на културата няма право да се меси в решенията на редакционните екипи на медията.

В реакцията на Кошлуков се посочваше, че "програмата на БНТ не е била прекъсвана" - имайки предвид, че ефирното излъчване на програмата не е спирало, когато новинарските екипи и продуцентите на "Денят започва с Георги Любенов" са включили брифинга на ГЕРБ. 

На 4 юни Велислав Минеков е изпратил ново писмо до "Сан Стефано" 29, в което заявява, че отговорът на Кошлуков "не удовлетворява въпросите, които поставих". 

"Разбирам формалното Ви тълкуване на закона, но то не дава отговор на въпроса ми как извънредното включване на тази пресконференция отговаря на обществения интерес", пише служебния министър. 

"Въпреки неподходящия тон за позицията, която заемате, БНТ като обществена медия подлежи на граждански контрол. И въпреки опитите Ви за внушения, аз не се намесвам в нея във временното си качество на министър (не бих и могъл!), а като гражданин, какъвто съм бил и ще остана след тези два месеца в служба на хората. И ще продължавам да задавам неудобни въпроси. 

Както се уверихме, от задаването на въпроси все пак има ефект и след първото ми писмо до Вас практиката с "неспирането" на програмата за излъчване на партийни изявления се прекрати", пише още Минеков, който се е подписал като "министър на културата, гражданин и данъкоплатец. 

Случаят с излъчването на брифинга на ГЕРБ от 22 май предизвика широка обществена реакция поради факта, че без да има предварително обявена тема и участници, той стана причина за прекъсването на студийните програми на трите национални телевизии - БНТ, bTV и Нова ТВ. 

Минеков изпрати и писмо до СЕМ, в което настоява за "компетентното становище" на съвета по казуса с партийната пресконференция. 

До момента няма информация дали медийният регулатор е дал становището си. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕС ще отпусне още половин млрд. евро военна помощ за Украйна

Така общата сума за военна помощ за Украйна, идваща от ЕС достига до 2 млрд. евро

"Освободете лицето ѝ": Журналисти носят маски в ефир в подкрепа на жените водещи от Афганистан

Кампанията #FreeHerFace е в знак на протест срещу нов закон на талибаните, дискриминиращ жените

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява