Чудо в Измир: 3-годишно момиче оцеля 65 часа под руините след земетресението Снимка: © Twitter

Спасителните екипи в Измир извадиха затрупано от руините тригодишно момиче, останало там след смъртоносното земетресение от петък. Малката Елиф Перинчек е ранена, но е оцеляла, след като трусът от близо 7 по Рихтер разруши десетки сгради в Западна Турция, предаде Anadolu Agency. А в. "Хюриет" описа случилото се като "чудо".

Спасителната операция се е провела близо 65 часа след земетресението в квартал „Байраклъ“. Елиф е била 106-ият спасен човек, изваден от развалините и отведен в болница. Няколко часа по-рано екипите са достигнали и до оцеляло 14-годишно момиче.

Около 23 часа след бедствието майката на Елиф – Шехер Дерели, и 10-годишните ѝ деца близнаци Езел и Елзем, също са били спасени. Екипите обаче са установили, че 7-годишният брат на момичето – Умут, е загубил живота под руините. Майката и другите две деца са хоспитализирани. Елиф също отива в болница.

Разрушения и жертви в Измир след силното земетресение край о. Самос

Пожарникарът Муамер Челик е бил човекът, извадил малкото момиче от отломките. Пред репортери на Anadolu Agency той сподели: „Елиф грабна пръста ми, а аз изчистих лицето и от прахта“.

Той каза още, че я е извадил с помощта на свой колега, а малкото момиче не пуснало пръста му, докато не достигнали палатката за оказване на първа помощ.

„Това дете заслужава да живее“, сподели Челик. „Не загубихме надежда до последния момент“.

Ръководителят на Агенцията за противодействие срещу бедствия и аварии Мехмет Гульоглу изрази радостта си в Twitter: „Господи, благодаря ти хиляди пъти. Спасихме нашата малка Елиф“.

Бабата и дядото на малкото момиче споделиха през сълзи, че молитвите им били чути, предаде в. „Хюриет“. "Много съм щастлива", каза бабата на Елиф и добави, че момичето вече е при майка си.

„Елиф е в по-добро състояние от очакваното“, каза парамедикът Толга Юнсел. „Получихме информация от болницата. Тя е в интензивно отделение, но с цел превенция“.

Репортерът на CNN Turkey съобщи, че спасителните екипи са се вкопчили в групова прегръдка след спасяването на Елиф. Продължават операции по издирването на още шестима души.

Броят на жертвите от земетресението обаче се увеличава, обявиха по-рано днес турските власти. 79 души са загинали, а 962 са били ранени. 743 човека вече са били изписани от лечебни заведения, а 219 продължават да се лекуват в болници.

Турция е една от страните, намиращи се в активни сеизмични зони и там земетресенията са често срещани. Едно от най-тежките в историята на страната беше регистрирано през 1999 г. край Измит (източно от Истанбул). Ударът доведе до изключително сериозни разрушения както в жилищни, така и в индустриални сгради, в резултат на което загинаха близо 17 хиляди души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024