"На България е необходимо правителство, което е различно от това, което управляваше 12 г. Трябва не само да се заобиколи, а да се премахне това, което представляваше правителството на ГЕРБ" - с този мотив Слави Трифонов обясни причините да заяви пълна подкрепа за съставяне на кабинет с мандата на "Продължаваме промяната". 

Трифонов обяви пред БНР, че още преди срещата си с Кирил Петков и Асен Василев е бил убеден в необходимостта ИТН да застане зад първата политическа сила, след като е видял резултата от изборите. 

Той не отговори категорично на въпроса дали "Има такъв народ" ще поставя условия за недопускането на конкретни личности до висши управленски постове. 

"Чувал ли си думата компромис? Виждал ли си брак между хора, в който да няма компромиси? Важното е целта, която човек си е поставил, да бъде изпълнявана. Човек не бива да бъде краен. Ние сме си поставили цел да има правителство, което да се справи с кризите, които предстоят на всички - енергийна, здравна, икономическа. Редовно правителство, подкрепено от широк спектър депутати, трябва да помогне на всички да излезем от тези кризи", каза Трифонов в разговор с Петър Волгин.

На въпроса му за степента на компромиса, който ИТН е склонна да допусне, партийният председател отново отговори: "Нека да видим. Когато си готов да направиш компромис в името на една определена цел, тя ще се случи". 

Слави Трифонов предупреди, че подкрепата за "Продължаваме промяната" не е "безрезервна", но даде знак, че ще остави в миналото критиките на партията относно управленските качества на Кирил Петков и Асен Василев

"Не виждам друг вариант да направим компромис освен този. Човек може да бъде много принципен, но в тази ситуация има нещо по-важно - но трябва да се създаде правителство, което да изведе България от кризите. Човек трябва да постъпи правилно, а не емоционално", каза той. 

На въпроса дали депутатите от ИТН ще гласуват в Народното събрание по собствените си политически убеждения, или ще подкрепят бъдещото коалиционно правителство, той каза: 

"ИТН като депутати ще постъпват спрямо практически необходимото, за да се случи това, за което говорим. То трябва да има подкрепа. Няма какво да се правят на луди, да имат два типа интереси. Когато има такава коалиция, основният интерес трябва да е на коалицията. Ако "Демократична България" и БСП не са в състояние да направят компромиси, няма да се получи коалиция. Надявам се да бъдат мъдри", каза още той. 
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие