"На България е необходимо правителство, което е различно от това, което управляваше 12 г. Трябва не само да се заобиколи, а да се премахне това, което представляваше правителството на ГЕРБ" - с този мотив Слави Трифонов обясни причините да заяви пълна подкрепа за съставяне на кабинет с мандата на "Продължаваме промяната".

Трифонов обяви пред БНР, че още преди срещата си с Кирил Петков и Асен Василев е бил убеден в необходимостта ИТН да застане зад първата политическа сила, след като е видял резултата от изборите.

Той не отговори категорично на въпроса дали "Има такъв народ" ще поставя условия за недопускането на конкретни личности до висши управленски постове.

"Чувал ли си думата компромис? Виждал ли си брак между хора, в който да няма компромиси? Важното е целта, която човек си е поставил, да бъде изпълнявана. Човек не бива да бъде краен. Ние сме си поставили цел да има правителство, което да се справи с кризите, които предстоят на всички - енергийна, здравна, икономическа. Редовно правителство, подкрепено от широк спектър депутати, трябва да помогне на всички да излезем от тези кризи", каза Трифонов в разговор с Петър Волгин.

На въпроса му за степента на компромиса, който ИТН е склонна да допусне, партийният председател отново отговори: "Нека да видим. Когато си готов да направиш компромис в името на една определена цел, тя ще се случи".

Слави Трифонов предупреди, че подкрепата за "Продължаваме промяната" не е "безрезервна", но даде знак, че ще остави в миналото критиките на партията относно управленските качества на Кирил Петков и Асен Василев.

"Не виждам друг вариант да направим компромис освен този. Човек може да бъде много принципен, но в тази ситуация има нещо по-важно - но трябва да се създаде правителство, което да изведе България от кризите. Човек трябва да постъпи правилно, а не емоционално", каза той.

На въпроса дали депутатите от ИТН ще гласуват в Народното събрание по собствените си политически убеждения, или ще подкрепят бъдещото коалиционно правителство, той каза:

"ИТН като депутати ще постъпват спрямо практически необходимото, за да се случи това, за което говорим. То трябва да има подкрепа. Няма какво да се правят на луди, да имат два типа интереси. Когато има такава коалиция, основният интерес трябва да е на коалицията. Ако "Демократична България" и БСП не са в състояние да направят компромиси, няма да се получи коалиция. Надявам се да бъдат мъдри", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва