Чували с трупове, мини и пустош: Из безлюдните улици на освободения град Лиман Снимка: © Getty Images

Победата може да изглежда опустошителна. Като в източния украински град Лиман, който бе отвоюван обратно от руските окупатори в събота.

Безлюдните улици са покрити с отломки от изгорели сгради. Вятърът блъска ламарини, висящи от разбитите покриви. Малцина цивилни излизат навън. Преброяваме почти толкова кучета, колкото и хора - въпреки че преди войната населението е било около 20 хил. души. За обстановката в освободения град разказва репортерът от руската секция на BBC Орла Герен.

Малкото останали жители изглеждат шокирани от месеците на бомбардировки и не са сигурни, че изпитанието им е приключило. Единственият прилив на живот е конвой от украински войници, които се возят високо върху бронетранспортьори, махат и се веселят, докато се отправят на път.

Те преминават покрай доказателствата за човешката цена на войната. Телата на петима загинали руски войници лежат едно до друго, сега подути и изкривени от смъртта, а някога са били нечий съпруг или син. Облечени са в цялата си униформа, все още с ботуши - все едно по някакъв начин могат да се върнат в боя. Изглежда, че са били хванати заедно, докато са се опитвали да избягат.

Наблизо се виждат купчина изхвърлени руски униформи, спални чували и пакети с хранителни продукти. Има и една военна раница с написано име на нея, но какво е станало със собственика ѝ е неизвестно.

Стратегическият град е "входна врата" към съседната Луганска област, която е почти изцяло в хватката на Русия. Украйна се надява да напредне още повече, като използва скорошната си победа като трамплин.

Двама млади доброволци от украинска хуманитарна група работят внимателно и тихо, номерират телата и търсят нещо, което би могло да ги идентифицира. Коленичили са само на метри от разпръснатите край пътя мини. Тъмнозеленият им цвят се слива с тревата и листата.

Мините са поставени там от врага, който е бил принуден да се оттегли. Е, според руското Министерство на отбраната - да се "изтегли на по-изгодни позиции". Това твърдение звучи познато след доминото от руски отстъпления миналия месец в Харковска област.

Малко по-късно доброволци поставят останките в черни чували за трупове и ги откарват - някои от падналите в битка руски войници най-накрая напуснат бойното поле.

Ново украинско знаме се вее на върха на пленен руски танк Т72 в близост до пътя.

"Ние ще победим", казва усмихнат млад украински войник, който се е покатерил около оръдейната кула. "Чувствам се много добре, много добре."

Това, което се случи тук, не е просто поражение за руския президент Владимир Путин. То е пълно унижение. Само миналия петък той обяви пред света, че анексира четири украински области, включително Донецк, където се намира Лиман. Той обяви, че те ще бъдат "руски завинаги". Ден по-късно украинските сили бяха навътре в Лиман, а войниците му бягаха, за да спасят живота си.

Руският президент Владимир Путин подписа "договорите за присъединяване" на 4-те украински райони "Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Украйна твърди, че до 5000 руски войници са били обкръжени преди градът да падне. Не знаем колко от тях са били убити или пленени. Министерството на отбраната в Киев заяви в Туитър, че почти всички руски войници, разположени в Лиман, са били "преместени или в чували за трупове, или в плен".

Стратегическият град е "входна врата" към съседната Луганска област, която е почти изцяло в хватката на Русия. Украйна се надява да напредне още повече, като използва скорошната си победа като трамплин.

Лена и нейният 10-годишен син Радион се надяват на мир и на течаща вода. Те отиват до кладенеца, за да напълнят петлитров съд.

"Мисля, че ще бъде мирно, трябва да бъде мирно", казва Лена, която носи черна шапка и няколко слоя вълнени пуловери - "Всички са страдали достатъчно. Най-трудно беше да оцелеем след обстрела. Молехме се, докато стояхме в мазето. Ситуацията все още е напрегната, но като цяло съм щастлива."

Макар и лишен от възможността да ходи на училище, Радион научава уроците на войната. Лицето му е мрачно под тъмносинята му шапка.

"В Лиман беше малко страшно, защото имаше много бомбардировки. Войната е много лоша, защото хората умират. Сега в сърцето ми е по-спокойно", споделя момчето.

Други тук все още изглеждат изгубени в своята травма - като 66-годишната Надя. Тя е сама на улицата, върви бавно, сякаш не може да разпознае заобикалящата я среда.

"Надявам се на най-доброто, и че те [руснаците] няма да се върнат тук. Беше много лошо. И двете страни стреляха. Нищо не разбирахме. Когато стана тихо, излязохме навън. След това започна отново. Сега всички сме полудели", казва жената.

Към репортерите, които разказват историята ѝ, тя има един въпрос: "Защо ме бомбардират? Аз не съм направила нищо лошо. Не съм убивала. Не съм крала. Не разбирам защо. Може би вие можете да ми кажете. Живеехме добре, всичко беше наред, работехме. И в един момент всичко се преобърна с главата надолу".

Стените, павилиони, автобусни спирки из града са осеяни с проруски лозунги. На витрината на затворен магазин е изписано "CCCP". Колкото и президентът Путин обаче да иска да възроди Съветския съюз, руините на Лиман свидетелстват за неговия провал.

Сега Украйна има импулс и знае, че трябва да действа бързо, ако западните оръжейни доставки го позволяват. Бойните линии ще се втвърдят с настъпването на мразовитото време. Прозорецът за отвоюване на още територии тази зима може да се затвори само след няколко седмици.


Украинските сили са обкражили руските части в град Лиман Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Хиляди руски граждани се събраха на Червения площад, за да празнуват анексирането на четирите украински области Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024