"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна. Това е най-мащабното насилствено завземане на територия в Европа след Втората световна война.

Церемонията по подписването премина под звуците на бурни аплодисменти и скандирания "Русия, Русия, Русия". Тя се състоя в присъствието на политическия елит на страната, които "отпразнуваха" резултатите от референдумите в четирите украински области - Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк.

Путин накара стотиците събрали се високопоставени лица да чакат 18 минути, преди да влезе във залаta през златниte врати и на фона на звучащи фанфари.

Путин накара стотиците събрали се високопоставени лица да чакат 18 минути, преди да влезе във залаta през златниte врати и на фона на звучащи фанфари.

Церемонията започна с дълга, войнствена и гневна реч, в която руският лидер отправи нови ядрени заплахи, обещавайки да "защити" новоприсъединените земи "с всички сили и средства, с които разполагаме".

Той призова Украйна да прекрати военните действия и да се върне на масата за преговори.

"Народът е направил своя избор. Сигурен съм, че Федералното събрание ще подкрепи четирите нови региона на Русия, четирите нови субекта на Руската федерация, защото това е волята на милиони хора", заяви Путин, като добави, че гражданите на четирите окупирани региона ще бъдат част от Русия "завинаги".

В речта си той припомни паметта на руските герои от XVIII в. до Втората световна война и повтори познатите обвинения срещу Запада, като го обвини в колониални практики и припомни използването на ядрени оръжия от САЩ срещу Япония в края на Втората световна война.

Малко след това той подписа "договорите за присъединяване" заедно с поставените от Кремъл ръководители на Запорожие, Херсон, Донецк и Луганск.

Украйна и западните ѝ съюзници вече заявиха, че никога няма да признаят териториалните претенции на Москва, а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви в четвъртък вечерта, че анексирането "няма правна стойност и заслужава да бъде осъдено".

Решението на Путин да подпише договорите за анексиране на териториите, някои от които Русия не контролира напълно, е сериозна ескалация на седеммесечната война в Русия и вероятно ще затвори вратата на дипломацията за години напред. С това си действие Москва анексира най-малко 40 000 кв. км от Източна и Южна Украйна или около 15% от общата площ на Украйна.

Киев посочи, че ще се бори да си върне всички свои територии. Президентът Володимир Зеленски обеща силен отговор на анексирането и свика спешна среща с ръководителите на отбраната и сигурността.

Какво предстои?

Тази вечер на Червения площад ще се състои концерт по повод анексирането на териториите. Според информация на BBC и съобщения в Telegram на някои хора се плаща, за да присъстват на събитието. Те са насърчавани и да носят руски знамена. По-рано тази седмица независимата медия, базирана в Латвия, "Медиазона" съобщи, че студенти са били поканени да присъстват на концерта в замяна на университетски кредити. Подобен митинг се проведе през 2014 г. след анексирането на полуостров Крим.

През следващите няколко дни се очаква Конституционният съд да одобри анексирането, а след неговото одобрение Държавната дума също ще одобри споразуменията и ще приеме изменения в Конституцията, които да "декларират" за увеличения размер на Руската федерация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024