Великобритания иска да ограничи броя на чуждестранните студенти, които не учат в топ университетите ѝ Снимка: © Getty Images

Британският премиер Риши Сунак планира ограничения за чуждестранните студенти, които пристигат в страната, с цел да се овладее рекордната имиграция, съобщава британският вестник "The Times".

Според плановете му тези, които не учат "в най-добрите университети", може да не бъдат допуснати да емигрират във Великобритания. По първоначална идея ще има ограничения и по отношение на броя на членовете от семейството, които студентите могат да доведат със себе си в страната. Правилата ще се прилагат само за чуждестранни студенти, които към момента не живеят в Обединеното кралство.

По данни на Службата за национална статистика само до юни тази година в страната са пристигнали около 1,1 млн. души, а за същия период са емигрирали около 560 хил. души. Нетната миграция е достигнала рекордните 504 хил. души.

  • Плановете за възпиране на една част от чуждестранните студенти от това да учат във Великобритания противоречат на правителствената Стратегия за международен растеж от 2019 г..
  • Тя имаше за цел да увеличи броя на чуждестранните студенти до 600 хил. до 2030 г.
  • По данни на Агенцията за статистика на висшето образование обаче тази цел е била постигнала още през учебната 2020-21 г.

Представител на Министерството на вътрешните работи заяви, че няма да коментира "спекулациите" около идеята, но той цитира изказване на министъра на вътрешните работи Суела Брейвърман, която посочва, че е "разбираемо" рекорден брой хора да пътуват до страната на фона на войната в Украйна, ситуацията в Афганистан и потъпкването на правата в Хонконг. По думите му британската общественост "с право очаква" миграцията да бъде намалена с течение на времето.

"Това ниво на миграция оказва натиск върху предлагането на жилища, здравеопазване, образование и други обществени услуги. Трябва да гарантираме, че имаме устойчив, балансиран и контролиран подход, поради което продължаваме да преразглеждаме имиграционните си политики", се казва в изявлението на Брейвърман.

Най-много студенти във Великобритания е изпратила Индия, следвана от Китай и Нигерия.

Британското правителство започна серия от инициативи, след като обеща да намали нетната миграция към страната още през 2019 г., включително чрез спорните си планове за депортиране на мигранти в Руанда и сделките с Франция, насочени към пресичането на границата с малки лодки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и поиска неговата оставка

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024