CNN отстрани и маркетинг директора си след аферата "Куомо" Снимка: © Getty Images

Алисън Голъст - главен маркетингов директор на CNN от близо 10 години - е освободила позицията си след скандала, в който медията беше въвлечена след уволнението на журналиста Крис Куомо.

Голъст е отстранена само две седмици след оттеглянето на президента на CNN Джеф Зъкър, с когото тя е имала любовна връзка от няколко години. Публичното разкритие на отношенията им се случи под натиск от страна на адвокатите на Куомо, който беше отстранен от телевизията заради нарушение на журналистическите стандарти и конфликт на интереси.

Правилата на WarnerMedia, които са собственици на CNN, забраняват интимни връзки между мениджъри и преките им подчинени и изискват те да бъдат декларирани веднага пред "Човешки ресурси" - нещо, което нито Зъкър, нито Голъст са направили.

Докато президентът на CNN напусна сам в началото на февруари, обаче Алисън Голъст реши, че ще може да запази директорския си пост и след неговото напускане.

Това не беше допуснато от WarnerMedia.

"На базата на разговори с над 40 души и преглед на повече от 100 000 съобщения и имейли, разследването в CNN показа нарушения на условията за работа в компанията, включително на новинарските стандарти и практики на CNN, извършени от Джеф Зъкър, Алисън Голъст и Крис Куомо", се казва в официалното съобщение на Warner след края на вътрешната проверка.

"Разбирам, че тази новина е притеснителна, разочароваща и честно казано - болезнена. Много от вас имат разбираеми чувства. Ние държим на най-високия стандарт на журналистическа етика в CNN и правилата трябва да важат за всички, поравно", казва главният изпълнителен директор на WM Джейсън Килар в писмо до служителите на медията.

Отстраняването на Алисън Голъст очевидно е станало против нейното желание - това става ясно от нейното прощално съобщение до екипа.

Тя обвинява WarnerMedia в това, че се опитва да й "отмъсти" и да промени медийното отразяване на случващото се в CNN "на фона на катастрофалното управление на кризата през последните две седмици".

"Много е разочароващо, че след като посветих последните 9 години на защитаването и поддържането на най-високите стандарти на журналистическа етика на CNN, да бъда третирана по този начин. Но си тръгвам с високо вдигната глава, защото знам, че дадох сърцето и душата си за работата си с най-добрите журналисти в света", пише тя.

Войната на върха на CNN не е заради любов - това е отмъщението на Крис Куомо

Конфликтът на Голъст и Зъкър с Куомо, който доведе и до мениджърската криза в CNN, започва заради уволнението на водещия на "Cuomo Prime Time" в края на 2021 г. и отказа на медията да изплати 18 млн. долара, за които той има претенции като обезщетение.

По случая започна вътрешно разследване, което стига до информацията, че не само Куомо е нарушавал правилата за работа на CNN.

Защитата на журналиста дава данни, че Алисън Голъст и Джеф Зъкър са интимни партньори, но не са го декларирали по надлежния ред.

Подалият оставка на 2 февруари Зъкър е един от най-опитните мениджъри в ТВ-бизнеса в Америка. Tой е бивш изпълнителен продуцент на сутрешния блок на NBC, като по-късно оглавява подразделението за развлекателни програми и дори се оказва решаващият фактор за одобряването на риалити-проекта на Доналд Тръмп "Стажантът". Зъкър става главен изпълнителен директор на NBC Universal, а през 2013 г. оглавява CNN.

Алисън Голъст е работила заедно с него от 20 години, а според американските медии връзката между двамата е била "публична тайна" за работещите в телевизията.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023