18 милиона долара и една съсипана репутация - това стои в основата на корпоративната война, която се води на върха на CNN в последните месеци. 

Кулминацията настъпи на 2 февруари, когато президентът на CNN Джеф Зъкър изненадващо обяви, че се оттегля от поста си, защото пропуснал да обяви романтичната си връзка с дългогодишната ръководителка на маркетинга на медията Алисън Голъст. 

Зад формалните обяснения обаче се крие друга завръзка. Служители в CNN споделят пред свои колеги от Axios, че аферата на Зъкър и Голъст е не е била оповестявана публично, но не е била и особено добре пазена тайна. Двамата влизат почти едновременно в ръководството на медията и се познават от повече от 20 години - професионално и лично. 

Вътрешните правила на WarnerMedia, които притежават CNN, не допускат интимни връзки между преки ръководители и техни служители. В случай че кадър на компанията е "в позиция да повлияе върху назначаването, повишаването или отстраняването на човек, с когото има лични отношения", той е длъжен да го декларира пред HR-отдела.   

Основната причина за избухването на този скандал е свързана с решението на Зъкър да уволни водещия журналист Крис Куомо през декември 2021 г.

Журналистът беше отстранен заради нерегламентираните му действия при опита му да помогне за защитата на брат си - бившия губернатор на Ню Йорк Андрю Куомо - от обвинения в сексуален тормоз срещу 11 жени. 64-годишният политик беше принуден да подаде оставка, след като беше заплашен от импийчмънт заради скандалите. 

Крис Куомо изгуби работата си в CNN след проверка, която показа, че паралелно с журналистическата си дейност той е сътрудничил активно и на екипа по защитата на губернатора, като дори е събирал неформална информация от други медии за предстоящи разкрития срещу него. 

Уволнението на Куомо се оказва доста скъпо начинание. Журналистът претендира за близо 18 милиона долара, които му се полагат до остатъка на договора му. 

Според информация на Politico, адвокатите на бившия водещ на "Cuomo Prime Time" са повдигнали въпроса за връзката между Зъкър и Голъст.

Другата връзка между двата скандала е, че Алисън Голъст е работила няколко месеца като PR-директор в администрацията на бившия губернатор в Ню Йорк (брат на Крис Куомо), преди да се присъедини към CNN. 

"Екипът на Куомо твърди, че твърденията на Зъкър за конфликт на интереси при журналиста са лицемерни, след като собствената му връзка с Голъст представлява потенциално нарушение", посочва медията. 

Новината за романтичните отношения между президента на CNN и маркетинг директора на медията излиза и в публичното пространство чрез таблоидния сайт Radar Online през януари. В статията се подчертаваше, че Крис Куомо се надява да сключи споразумение със CNN за възстановяване на сумите, които иска да получи. 

Вътрешната проверка на WarnerMedia по казуса с Куомо се "разклонява" и по сигнала за конфликт на интереси при Зъкър и Голъст. Преди дни главният изпълнителен директор на компанията-майка Джейсън Килар е информирал Джеф Зъкър, че не може да остане начело на CNN. 

Според медията - това не е първият конфликт между шефа на WarnerMedia и отстранения президент на CNN. Джеф Зъкър е бил на крачка от напускане през есента на 2020 г., след като попада под надзора на Килар и губи прекия надзор над отделите по финанси, PR и човешки ресурси. 

Сeга сътресенията около любовната му афера идват в най-неподходящ момент - WarnerMedia се занимава с приключване на мащабна сделка по сливане с Discovery, а CNN подготвя пускането на собствена стрийминг услуга (CNN+), в която са инвестирани огромни средства, коментира Vanity Fair. 

Зъкър е един от най-опитните мениджъри в ТВ-бизнеса в Америка. Tой е бивш изпълнителен продуцент на сутрешния блок на NBC, като по-късно оглавява подразделението за развлекателни програми и дори се оказва решаващият фактор за одобряването на риалити-проекта на Доналд Тръмп "Стажантът". Зъкър става главен изпълнителен директор на NBC Universal, а през 2013 г. оглаввява CNN.


Президентът на CNN подаде оставка заради връзка с шефката на маркетингаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне