Coca-Cola и McDonald's все пак спряха бизнеса си с в Русия Снимка: © Getty Images

Update: McDonald's все пак решиха да продължат да плащат заплати на служителите си, но да затворят обектите си временно. Starbucks и Pepsi също спират работа. Coca Cola обяви, че преустановява бизнеса си.

Заради забавеното решение от страна на Coca-Cola и McDonald's да дадат отговор на нахлуването на Русия в Украйна, в социалните медии се появиха призиви за бойкот на техните продукти.

Двете фирми не бяха единствените западни компании, които забавиха реакцията си Pepsi, Starbucks, Burger King и KFC също изглеждаше, че игнорират нахлуването на Путин в Украйна на фона на все повече западни компании, които вече се изтеглиха от Русия. След Apple, Netflix, Zara, това направиха и Levi's, H&M и IKEA.

McDonald's има 847 обекта в Русия. Гигантът за бързо хранене от САЩ притежава 84 процента от тях, останалите се управляват от франчайз компании – това съотношение е много по-малко, отколкото в други страни. Конкурентът наMcDonald's - KFC, отвори 1000-ия си магазин в Русия миналата година. В зависимост от договорите с хранителните гиганти, франчайз предприемачите често могат сами да решат дали да закриват клонове.

В скорошно изявление главният изпълнителен директор на Starbucks Кевин Джонсън нарече атаките срещу Украйна „непредизвикани“ и „несправедливи“ . Голяма част от обектите в Русия се управляват от Alshaya Group от Кувейт.

Д-р Иън Питърс, директор на Института за бизнес етика, казва пред BBC News:

„Светът вероятно ще съди компаниите по това, което правят в подобни обстоятелства, а етичната преценка ще бъде толкова важна, колкото и спазването на законите.

Той каза, че повечето фирми ще вземат решенията на база на това, което се нарича ​​"етичен компас".

„Бихме посъветвали фирмите при такива обстоятелства винаги да гледат по-широката картина и да се стремят да направят правилното нещо, поставяйки по-широкия интерес над краткосрочната печалба“, добавя той.

Питърс цитира важни етични дилеми, които могат да възникнат пред компаниите, когато обмислят спиране на дейността си и в Русия: Какво задължение имат тези компании към служителите си на място? Справедливо ли е да се лишават руските граждани от основни стоки?

Този тип решения са по-трудни за взимане за хранителните компании, отколкото за консултантските фирми, например.

„Когато става дума за санкции, които лишават руското население от основните му блага и достойнство, може да се наложи фирмите да подходят към ситуацията по-внимателно, с призив към практично мислене", казва Клейло Акривоу, преподавател по бизнес етика от Henley Business School

Тя смята, че сега е моментът гигантите за бързо хранене да преценят баланса между риска за репутацията им и ефекта върху хората от техните действия.

Русия бе петият по големина европейски пазар на дребно през 2021 г., оценен на 407 млрд. евро. Някои марки може и да не искат да изгарят мостовете си, ако имат намерение да се върнат на по-късна дата.

Ето защо много фирми, включително луксозни търговци на дребно като Burberry и Chanel, просто казват, че "прекратяват" продажбите и временно затварят магазините, вместо да се оттеглят напълно, казва Крис Уийфър, главен изпълнителен директор на консултантската фирма Macro-Advisory Limited.

Със санкциите, ограничаващи формите на плащане и огромната несигурност по отношение на бъдещите цени и потребителския интерес, бизнес климатът е "изключително предизвикателен", добавя той, което прави решението за пауза по-лесно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024
Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

СРС-тата ще се приложат като веществени доказателства

10:06 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024