Снимка: © Getty Images

Update: McDonald's все пак решиха да продължат да плащат заплати на служителите си, но да затворят обектите си временно. Starbucks и Pepsi също спират работа. Coca Cola обяви, че преустановява бизнеса си.

Заради забавеното решение от страна на Coca-Cola и McDonald's да дадат отговор на нахлуването на Русия в Украйна, в социалните медии се появиха призиви за бойкот на техните продукти. 

Двете фирми не бяха единствените западни компании, които забавиха реакцията си Pepsi, Starbucks, Burger King и KFC също изглеждаше, че игнорират нахлуването на Путин в Украйна на фона на все повече западни компании, които вече се изтеглиха от Русия. След Apple, Netflix, Zara, това направиха и Levi's, H&M и IKEA.

McDonald's има 847 обекта в Русия. Гигантът за бързо хранене от САЩ притежава 84 процента от тях, останалите се управляват от франчайз компании – това съотношение е много по-малко, отколкото в други страни. Конкурентът наMcDonald's - KFC, отвори 1000-ия си магазин в Русия миналата година. В зависимост от договорите с хранителните гиганти, франчайз предприемачите често могат сами да решат дали да закриват клонове.

В скорошно изявление главният изпълнителен директор на Starbucks Кевин Джонсън нарече атаките срещу Украйна „непредизвикани“ и „несправедливи“ . Голяма част от обектите в Русия се управляват от Alshaya Group от Кувейт.

Д-р Иън Питърс, директор на Института за бизнес етика, казва пред BBC News: 

„Светът вероятно ще съди компаниите по това, което правят в подобни обстоятелства, а етичната преценка ще бъде толкова важна, колкото и спазването на законите.

Той каза, че повечето фирми ще вземат решенията на база на това, което се нарича ​​"етичен компас".

„Бихме посъветвали фирмите при такива обстоятелства винаги да гледат по-широката картина и да се стремят да направят правилното нещо, поставяйки по-широкия интерес над краткосрочната печалба“, добавя той.

Питърс цитира важни етични дилеми, които могат да възникнат пред компаниите, когато обмислят спиране на дейността си и в Русия: Какво задължение имат тези компании към служителите си на място? Справедливо ли е да се лишават руските граждани от основни стоки?

Този тип решения са по-трудни за взимане за хранителните компании, отколкото за консултантските фирми, например.

„Когато става дума за санкции, които лишават руското население от основните му блага и достойнство, може да се наложи фирмите да подходят към ситуацията по-внимателно, с призив към практично мислене", казва Клейло Акривоу, преподавател по бизнес етика от Henley Business School

Тя смята, че сега е моментът гигантите за бързо хранене да преценят баланса между  риска за репутацията им и ефекта върху хората от техните действия.

Русия бе петият по големина европейски пазар на дребно през 2021 г., оценен на 407 млрд. евро.  Някои марки може и да не искат да изгарят мостовете си, ако имат намерение да се върнат на по-късна дата.

Ето защо много фирми, включително луксозни търговци на дребно като Burberry и Chanel, просто казват, че "прекратяват" продажбите и временно затварят магазините, вместо да се оттеглят напълно, казва Крис Уийфър, главен изпълнителен директор на консултантската фирма Macro-Advisory Limited.

Със санкциите, ограничаващи формите на плащане и огромната несигурност по отношение на бъдещите цени и потребителския интерес, бизнес климатът е "изключително предизвикателен", добавя той, което прави решението за пауза по-лесно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония