Британската рок група Coldplay ще се опита да направи най-екологичния албум - при това не с послания в песните си, а с реални мерки в борбата срещу замърсяването.

Предстоящият албум "Moon Music" ще бъде издаден в първите по рода си плочи от рециклирана пластмаса, с което ще се намалят въглеродните емисии в производствения процес.

Всяко физическо копие на албума ще бъде на дискове, изработени от девет пластмасови бутилки.

Специално издание на новия проект на бандата ще бъде съставено от 70% пластмаса, събрана от Рио Лас Вакас в Гватемала. Това е река, силно замърсена с пластмасови отпадъци. Градско сметище е разположено в особено голяма близост до водите, поради което в Рио Лас Вакас се вливат тонове боклуци, особено по време на проливни дъждове.

Групата твърди, че с решението си ще намали въглеродните емисии с 85% и ще предотврати производството на повече от 25 метрични тона първична пластмаса.

Coldplay отдавна се ангажира в кампании, свързани с изменението на климата. През 2021 г. музикантите обявиха план за намаляване на въглеродния отпечатък по време на световното си турне "Music Of The Spheres", като използваха светлини, захранвани със слънчева енергия, и устойчиво авиационно гориво за захранване на продукцията на всяко представление. Това доведе до близо 59% редуциране на емисиите на нивата на CO2 в сравнение с предишното им турне.

Решението за новия албум идва на фона на "възраждането" на виниловите плочи, които отново са популярни. Миналата година продажбите достигнаха 20-годишен връх от 5,9 млн. бр. само във Великобритания. В САЩ за периода 2020-2022 г. беше отчетен скок с близо 98%, като се очаква тази година продажбите на грамофонни плочи да се увеличат почти двойно спрямо последните три години.

Винилите обаче се произвеждат от пластмаса, която оказва голямо въздействие върху околната среда. Изследователи от университета в Кийл изчисляват, че виниловите плочи обикновено съдържат около 135 г PVC материал с въглероден отпечатък от около 0,5 кг. Това е материал, който може да отнеме до 1000 години, за да се разгради.

Екосъобразна музика

Музикантите от Coldplay не са първите, които се ангажират да ограничат въглеродния си отпечатък при издаването на музика. Тази година такива стъпки предприе и Били Айлиш за новия ѝ албум "Hit Me Hard and Soft", като всички копия са изработени от 100% рециклируеми материали.

Айлиш дори отправи критики към своите колеги в индустрията и осъди практиката, при която се издават твърде голям брой колекционерски плочи с различен дизайн и опаковка, но с еднакво съдържание. Тя я определи като "разточителна".

"Някои от най-големите изпълнители в света правят 40 различни варианта на албумите си с различни ексклузивни неща, само за да ви накарат да продължите да купувате повече", каза 22-годишната певица пред "Billboard" през март.

Някои фенове на Тейлър Суифт възприеха забележката като директна критика по адрес на певицата, която по-рано тази година пусна единадесетия си студиен албум "The Tortured Poets Department". Само за два месеца той е издаден в 9 различни варианта на CD формат и има общо 6 различни винилови варианта.

В сравнение с други индустрии музикалната сфера е сравнително малък играч по отношение на вредите, които нанася върху околната среда. Въпреки това издаването на грамофонни плочи, а дори и на CD дискове, оказват влияние върху природата.

Звукозаписни компании вече предприемат действия по този проблем. Британският лейбъл Beggars Group обеща да стане въглеродно неутрален до края на 2024 г. за своята дейност в САЩ, и до 2030 г. за глобалната верига за доставки. А Greenyl се фокусира върху това да произвежда винили "чрез иновативен производствен процес, задвижван от възобновяема енергия" с цел да се намалят газовите емисии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

Комисията "Нотариуса" изслуша представители на АКФ, но няма да може да покани Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024