Снимка: © Getty Images

За последното денонощие в България са отчетени още 21 излекувани от Covid-19, а починалите са трима. През изминалите 24 часа са открити 50 заразени от коронавирус, от които 20 са настанени в болници. Общият брой на заболелите в страната е 1437, а активните са 1134, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Оздравелите вече са 243, което представлява 17% от общия брой заразени. Двама от тях са изписани от ВМА, а от РЗИ в столицата са подали 11 отрицателни проби.

Жертвите вследствие на коронавируса у нас вече са 61. Починала е жена от ВМА УМБАЛ-Сливен на 60 години – тя е била с хронична сърдечна недостатъчност. 58-годишна жена от Пловдив също е сред жертвите – тя е страдала от артериална хипертония. Последният починал за денонощието е мъж на 70 години в Пловдив, който е страдал от сърдечна недостатъчност.

В София са установени 13 случая за последното днонощие. По двама са настанени в "Пирогов" и ВМА, един - в МБАЛ "Александровска" и 8 са амбулаторни. В Пловдив случаите са 11, концентрирани в две фамилии от Брестовица. Заразяването се свързва с пристигнали от Германия хора и в двете фамилии.

Във Видин случаите са 10, настанени в УМБАЛ. В Плевен - 8, като 6 от тях са свързани със завод "Мизия". В Сливен - 3, Враца - 2, Благоевград - 1, Хасково - 1, Ямбол - 1.

Отчетени са 6 нови случая на заразени деца. В област София са заболели три деца на 13, 15 и 15 години. В Пловдив има две лица – на 9 и 17 години. Нито едно от тях не е хоспитализирано поради липса на клинични оплаквания.

Броят на заразените медицински лица е 155, което е 11% от общия брой на заболелите у нас. Има 5 нови случая – два от тях са в „Пирогов“, двама лекари и една медицинска сестра. В Плевен заразена е една медицинска сестра, а във Видин – една акушерка.

Приетите в болница са 287 души, а 39 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Ген. Мутафчийски съобщи, че за последните 24 часа у нас са изследвани 859 проби. Общият им брой е 45 208, което означава, че изследваните на милион от населението са 6458 (ако приемем, че населението на България е 7 млн. души).

Ще се промени ли начинът на поднасяне на новините, за да се намали стреса? Това бе един от въпросите към щаба, на който ген. Мутафчийски отговори:

„От седмици настояваме пред премиера да бъде променен начинът на оповестяването. Още при създаването на щаба една от идеите беше обществото да бъде максимално информирано. Това има няколко измерения. Хората се чувстват информирани, но казват, че това носи и стрес. Получих предложение от един баща, чието 8-годишно дете коментира вестите от щаба. „Не може ли да направите един детски брифинг, в който дори да излъжете малко?“ – ме пита той. Много е мило, но не ни е позволено да правим манипулиране на данните с цел да се харесаме на хората. За нас също е трудно да съобщаваме тази информация“.

Какви мерки още може да предложи щабът? "За парковете може да се потвърди, че има много добра организация. По-нататъшните мерки – обсъждат се много, включително в хоризонт до ноември, във всички сфери, които сега са замрели. Това е нещо, което ще се обяви от правителството, а не от нас", каза началникът на ВМА и допълни, че около 1 май не се предвиждат различни мерки от настоящите.

„Един от приоритетите на щаба е запазването на медицинския персонал. И в американската, и в Световната здравна организация, навсякъде в цивилизования свят приоритет са болните, които са показали симптоматика в болнично заведение и болничен персонал, показал симптоматика също там. Вторият приоритет са пациенти в извънболнична система, както и медици от спешните звена. Трети приоритет са контактните лица при установени вече заразени извън Covid-19 отделенията. Тези отделения по принцип са специални – на всеки 7 дни в тях се извършва тестване с PCR", сподели ген. Мутафчийски.

Що се отнася до лечение с кръвна плазма, началниът на щаба обяви: „Доц. Кунчев два пъти отговори – все още не е факт. Създава се организация и уточняване на техническите възможности, както и набиране на доброволци, които са показали наличие на антитела. Когато стане факт, ще го обявим много тържествено“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката