Covid-19: 21 излекувани и три жертви за изминалото денонощие Снимка: © Getty Images

За последното денонощие в България са отчетени още 21 излекувани от Covid-19, а починалите са трима. През изминалите 24 часа са открити 50 заразени от коронавирус, от които 20 са настанени в болници. Общият брой на заболелите в страната е 1437, а активните са 1134, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Оздравелите вече са 243, което представлява 17% от общия брой заразени. Двама от тях са изписани от ВМА, а от РЗИ в столицата са подали 11 отрицателни проби.

Жертвите вследствие на коронавируса у нас вече са 61. Починала е жена от ВМА УМБАЛ-Сливен на 60 години – тя е била с хронична сърдечна недостатъчност. 58-годишна жена от Пловдив също е сред жертвите – тя е страдала от артериална хипертония. Последният починал за денонощието е мъж на 70 години в Пловдив, който е страдал от сърдечна недостатъчност.

В София са установени 13 случая за последното днонощие. По двама са настанени в "Пирогов" и ВМА, един - в МБАЛ "Александровска" и 8 са амбулаторни. В Пловдив случаите са 11, концентрирани в две фамилии от Брестовица. Заразяването се свързва с пристигнали от Германия хора и в двете фамилии.

Във Видин случаите са 10, настанени в УМБАЛ. В Плевен - 8, като 6 от тях са свързани със завод "Мизия". В Сливен - 3, Враца - 2, Благоевград - 1, Хасково - 1, Ямбол - 1.

Отчетени са 6 нови случая на заразени деца. В област София са заболели три деца на 13, 15 и 15 години. В Пловдив има две лица – на 9 и 17 години. Нито едно от тях не е хоспитализирано поради липса на клинични оплаквания.

Броят на заразените медицински лица е 155, което е 11% от общия брой на заболелите у нас. Има 5 нови случая – два от тях са в „Пирогов“, двама лекари и една медицинска сестра. В Плевен заразена е една медицинска сестра, а във Видин – една акушерка.

Приетите в болница са 287 души, а 39 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Ген. Мутафчийски съобщи, че за последните 24 часа у нас са изследвани 859 проби. Общият им брой е 45 208, което означава, че изследваните на милион от населението са 6458 (ако приемем, че населението на България е 7 млн. души).

Ще се промени ли начинът на поднасяне на новините, за да се намали стреса? Това бе един от въпросите към щаба, на който ген. Мутафчийски отговори:

„От седмици настояваме пред премиера да бъде променен начинът на оповестяването. Още при създаването на щаба една от идеите беше обществото да бъде максимално информирано. Това има няколко измерения. Хората се чувстват информирани, но казват, че това носи и стрес. Получих предложение от един баща, чието 8-годишно дете коментира вестите от щаба. „Не може ли да направите един детски брифинг, в който дори да излъжете малко?“ – ме пита той. Много е мило, но не ни е позволено да правим манипулиране на данните с цел да се харесаме на хората. За нас също е трудно да съобщаваме тази информация“.

Какви мерки още може да предложи щабът? "За парковете може да се потвърди, че има много добра организация. По-нататъшните мерки – обсъждат се много, включително в хоризонт до ноември, във всички сфери, които сега са замрели. Това е нещо, което ще се обяви от правителството, а не от нас", каза началникът на ВМА и допълни, че около 1 май не се предвиждат различни мерки от настоящите.

„Един от приоритетите на щаба е запазването на медицинския персонал. И в американската, и в Световната здравна организация, навсякъде в цивилизования свят приоритет са болните, които са показали симптоматика в болнично заведение и болничен персонал, показал симптоматика също там. Вторият приоритет са пациенти в извънболнична система, както и медици от спешните звена. Трети приоритет са контактните лица при установени вече заразени извън Covid-19 отделенията. Тези отделения по принцип са специални – на всеки 7 дни в тях се извършва тестване с PCR", сподели ген. Мутафчийски.

Що се отнася до лечение с кръвна плазма, началниът на щаба обяви: „Доц. Кунчев два пъти отговори – все още не е факт. Създава се организация и уточняване на техническите възможности, както и набиране на доброволци, които са показали наличие на антитела. Когато стане факт, ще го обявим много тържествено“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Респираторни заболявания пълнят болници в Китай. СЗО казва, че засега няма нужда от ограничения

Китайските власти обясняват ръста на заболелите с отменените ковид ограничения

13:17 - 29.11.2023
Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023
Спорт

Всички обичат... Саша Везенков

Откакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си

10:33 - 29.11.2023
Важно днес

ГЕРБ и ДПС се отказаха да разследват заплахите срещу Йоловски

Въпреки предложението на "Възраждане" за анкетна комисия

10:22 - 29.11.2023