Covid 19: Българската банка за развитие ще осигури подкрепа за фирмите в криза Снимка: © Министерство на финансите

Правителството ще осигури ликвидна подкрепа за фирмите, които са най-силно засегнати от наложените мерки ограничаване на търговската дейност заради епидемията от новия коронавирус. Това ще стане чрез Българската банка за развитие, която може да бъде подкрепена и с увеличаване на капитала от държавата.

Правителството ще предложи и подкрепа за засегнатите компании, които обмислят освобождаване на служители поради извънредното спирането на дейността. Подкрепата ще се изрази в доплащането на 60% от месечното възнаграждение на тези служители чрез кандидатстване за помощ пред Агенцията по заетостта. Мярката може да бъде приложена за едномесечен срок.

"Вместо да освобождават служителите, държавата може да поеме за първия месец 60% от възнаграждението на служителите, които така или иначе би платила като помощ за безработица. Тази мярка не може да работи до безкрай, но да се надяваме, че социалните ограничения ще дадат възможност да избегнем пика на кризата и в средносрочен план да възстановим нормалния стопански оборот", каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет.

Предстои конкретните параметри на финансовите помощи да бъдат обсъдени и обявени в понеделник след преговори с работодателските организации и представители на всички парламентарни групи.

Горанов обяви още, че ще бъде въведено удължаване на срока за годишно счетоводно приключване и финансовите отчети до 30 юни. Ще бъде предложено и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпки.

Правителството е в "тясна координация" с Европейската инвестиционна банка, която готви мерки за подпомагане на малкия и средния бизнес. Очаква се ЕИБ да трансферира ресурс към български банки, които да го предоставят на компании, засегнати от кризата.

"Ако подобен тип кризи се задълбочат, мерките на държавата ще бъдaт насочени към осигуряване на средства за разходите на системите за здравеопазване и сигурност, МВР и отбраната. Не трябва с лека ръка всички резерви да бъдат изхарчени за месец-два", предупреди финансовият министър.

"В следващите дни и седмици ще преоценим приоритетите за големи инвестиционни проекти, включително - по модернизацията на Въоръжените сили. Сега имаме по-важни задачи за решаване", каза още Владислав Горанов.

20 + 20 милиона лева за социални грижи

20 милиона лева от ОП "Човешки ресурси" ще бъдат насочени за осигуряването на допълнителни възнаграждения на лекарите, медицинските сестри и другите служители в болниците, които са ангажирани на първа линия с борбата срещу коронавируса.

Още 20 милиона лева ще се отделят за подкрепа на местните власти в осигуряването на услуги за социален патронаж. Над 40 000 души в момента ползват тази подкрепа в страната. Програмата ще се разшири така, че да обхване и хора с увреждания, или семейства, поставени под карантина.

Социалните работници разнасят храна, дезинфектанти и необходими стоки за хора, които живеят сами и нямат възможност да се самообслужват.

"Утре ще обявим всички документи, чиито срок на валидност ще бъде удължен. Ще представим и законодателна промяна - пенсиите да бъдат преизчислени служебно. Молим хората да не ходят до офисите на НОИ", каза социалният министър Деница Сачева. Социалното министерство обяви телефон за справки - 0800 88 001 за всички хора, които имат въпроси, свързани с пенсии или социални помощи.

Спират полетите от и до Испания и Италия. Ще се осигури транспортен коридор от Европа към Азия

От 24 часа във вторник въвеждаме ограничения за полети от Италия и Испания. Към момента такива ограничения на европейско ниво не са въведени, всяка държава решава сама.

"Всички, които пристигат от тези дестинации, ще бъдат поставени под карантина. Създадена е организация с "България Ер" да осигурим полети до Италия и Испания, за да приберем наши сънародници, ако е необходимо - няма да ги оставим там, още повече, че сухопътният транспорт все повече се ограничава", каза транспортният министър Росен Желязков.

"Ще гарантираме свободно преминаване на стоки през нашите граници. Камионите ще бъдат групирани и ескортирани", каза още той. .

Не се планира ограничаване на железопътния транспорт, за да се осигури възможност на хората да пътуват в среда с по-голямо санитарно отстояние. Предстои да се обсъдят мерки за редуциране на автобусните превози.

"Няма нито едно населено място карантинирано за свободно придвижване на хора - слуховете, че ще използваме армия да ограничаваме движението, не само не са верни, но и подлежат на наказание", каза Владислав Горанов.

Тази новина е в развитие. Очаквайте подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024