Covid-19: Близо 7000 учители ще бъдат тествани за антитела Снимка: © Getty Images

Здравното министерство е възложило кампания за изследване с "бързи" тестове на учителите за наличие на антитела срещу новия коронавирус.

Вече са направени тестове на близо 400 души в София, като целта на кампанията е да обхване около 10% от работещите в училищното образование.

"Фокусираме се върху хората с хронични заболявания, в критична възраст около 60 и над 60 години, с хронични заболявания или съмнение за прекарана COVID-инфекция", казва ръководителят на РЗИ София Данчо Пенчев.

Подобни скринингови проучвания се правиха още в първите месеци на епидемията в България сред полицаи и шофьори на обществения транспорт, за да се установи колко от тях са се срещали с болестта в ранния й етап.

Изследванията на учителите ще се направят безплатно. На територията на София изследването да приключи до края на октомври.

Новите положителни проби за Covid сред ученици и преподаватели в страната продължават. Според здравния министър Костадин Ангелов, все още става дума за "привнесени" случаи на зараза, която не се е разпространила на територията на училището, а е започнала още преди началото на новата учебна година. Не се налага затваряне на училища или цялостно прекъсване на занятията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024