Снимка: © Getty Images

Министерството на здравеопазването на Великобритания върна част от ограничителните мерки в Бирмингам и съседни населени места заради висок ръст на случаите на Covid-19. 

Статистиката показва, че новите положителни проби в региона вече достигат до средно 140 на ден. Към 8 септември Бирмингам има 78,2 нови седмични случая на 100 000 души от населението.  Увеличават се хоспитализираните пациенти и се наблюдава ръст на заболеваемостта в домовете за социални грижи. 

Разпространението на Covid-19 се дължи предимно на социалното общуване - събирания в семейна среда или в работни места, където не се спазват изискванията за социална дистанция. 

Новите мерки забраняват срещите между хора от различни домакинства в закрити пространства или в частни градини, освен ако не става дума за близки, които имат нужда от помощ по време на изолацията. Хората ще могат да посещават магазини, ресторанти и други работещи търговски обекти, но няма да може да се събират по домовете на познати. 

Според експертната група по Covid към британското правителство, нивото на репродукция R вече има стойност над 1, което означава, че епидемията се разраства. Най-висок е делът на новозаразените сред младата възрастова група 18-24 г. 

От понеделник се налага и забрана за събирането на повече от шестима души на едно място, като мярката важи за територията на цялата страна. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19