Снимка: © Getty Images

Covid-19 се връща в Европа: България се включи в списъка на държавите, които регистрират сравними или дори по-високи стойности на новите положителни проби на коронавирусна инфекция от пиковия си период през 2020 г. 

Чехия вече излезе на първо място в ЕС по най-голям брой нови потвърдени случаи на Covid спрямо 100 000 души от населението, като изпревари страни като Испания, Нидерландия и Франция. Няколко държави вече връщат част от мерките за безопасност, за да потиснат втората вълна.  

Разликите между отделните страни са видими - а съпоставките между отделните показатели (брой население, разпространение през изминалите месеци, ниво на смъртност и др.) дават повод за по-внимателно вглеждане. 

Как изглежда сравнението между броя на новите случаи за последните 2 седмици спрямо 100 000 души от населението сред 39 държави от Европа.

Използвани са данни на Европейския център за контрол на болестите за периода след 1 април 2020 г. Статистиката им за броя на населението в страните е взета от базите данни на Световната банка. 

Как изглежда траекторията на заболевамостта в отделните държави на седмична база

Таблицата съдържа данни за общия брой на нови позитивни проби за изминалите 2 седмици спрямо 100 000 души от населението на страната. Точките показват статистиката от всеки понеделник след 6 април 2020 г.  

Смъртни случаи на пациенти с Covid-19 спрямо 100 000 души от населението

Таблицата показва траекторията на смъртните случаи (в абсолютни стойности), като всяка точка представлява сумата от отчетените починали пациенти с Covid-19 на всеки 2 седмици от началото на 2020 г. до 17 септември. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"