Снимка: © Getty Images

Зам.-председателят на Японския олимпийски комитет Козо Ташима е с положителна проба за новия коронавирус. Това съобщава самият той през пресцентъра на Японската футболна асоциация, която председателства. 

62-годишният бивш футболист съобщава, че се е намирал извън Япония между 28 февруари и 8 март. Първото му задгранично посещение е било в Белфаст, където е присъствал на годишната среща на Борда на международната футболна асоциация. 

На 2 март е посетил Амстердам за среща на УЕФА, където е представил предложението на Япония за домакинство на Световната купа по футбол за жени през 2023 г. На 3 март е присъствал на общо събрание на УЕФА. 

"В началото на март, в Амстердам и в Европа нивото на загриженост за новия коронавирус не беше същото, каквото е сега. Всички хора продължаваха да се прегръщат, ръкостискат и целуват по бузите", казва Козо Ташима в съобщението си до медиите, цитирано от AFP. 

Командировката му е преминала и през САЩ, където е проследил мач на националния женски отбор на Япония по футбол и е продължил кампанията за домакинство на страната през 2023 г. Ташима се е прибрал на 8 март в Япония.

Случаите на Covid-19 в Япония

Новината за заболяването на един от ръководителите на Олимпийския комитет на Япония идва в разгара на дебата за евентуалното отлагане на игрите в Токио, планирани за 24 юли - 9 август. 

Правителството и олимпийската асоциация настояват спортното събитие да не се прекратява заради епидемията от коронавирус, но все повече гласове предупреждават, че тази стратегия е рискова. Засега МОК отказва и предложенията за провеждане на състезанията при закрити врати в Япония.

Към 17 март общият брой на заболелите в страната достигна 821 души. Сред болните хора има 15 служители на Министерството на здравеопазването. 

28 са смъртните случаи на територията на Япония след усложнения от инфекцията с новия коронавирус. 41 пациенти се намират в критично състояние.  

Общият брой случаи в Япония (в червено), броят на оздравелите (в синьо), смъртните случаи (в черно) и дневното увеличение (в сиво).

Ако кризата отшуми до края на май...

Дьони Масеглия, който ръководи олимпийския комитет на Франция (CNOSF), посочва, че пандемията от Covid-19 трябва да е достигнала пика си и да е преобърнала траекторията си към спад до края на месец май 2020 г., за да може Олимпиадата в Токио да се случи по график. 

"Усещането ми е, че ако все още се намираме в криза към края на май, няма как игрите да се проведат навреме. Ако сме отвъд пика и ситуацията се подобрява, ще възникнат въпроси за това кой ще се класира за участие. Но ще намерим най-безвредното решение", казва той във вторник.  

Французинът посочва, че предстои да се проведе нов разговор между ръководителите на МОК и представителите на националните олимпийски комитети, но решението за евентуално отлагане на игрите няма да се вземе скоро. 

Почти цяла Европа прекрати провеждането на спортни състезания на закрито заради усилията за спиране на епидемията от новия коронавирус. Това създава сериозни затруднения за подготовката на атлетите за Олимпиадата. 

"В някакъв момент ще се наложи да дадем обяснения на състезателите. Преди седмица дори не можех да си представя, че Европа ще изпадне в настоящата ситуация", казва Масеглия. "Ако излезем от кризата до два месеца, всеки ще иска да се върне към нормалния живот. Това може да ускори нещата и да се опитаме да измислим решение". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях