Снимка: © Getty Images

Зам.-председателят на Японския олимпийски комитет Козо Ташима е с положителна проба за новия коронавирус. Това съобщава самият той през пресцентъра на Японската футболна асоциация, която председателства. 

62-годишният бивш футболист съобщава, че се е намирал извън Япония между 28 февруари и 8 март. Първото му задгранично посещение е било в Белфаст, където е присъствал на годишната среща на Борда на международната футболна асоциация. 

На 2 март е посетил Амстердам за среща на УЕФА, където е представил предложението на Япония за домакинство на Световната купа по футбол за жени през 2023 г. На 3 март е присъствал на общо събрание на УЕФА. 

"В началото на март, в Амстердам и в Европа нивото на загриженост за новия коронавирус не беше същото, каквото е сега. Всички хора продължаваха да се прегръщат, ръкостискат и целуват по бузите", казва Козо Ташима в съобщението си до медиите, цитирано от AFP. 

Командировката му е преминала и през САЩ, където е проследил мач на националния женски отбор на Япония по футбол и е продължил кампанията за домакинство на страната през 2023 г. Ташима се е прибрал на 8 март в Япония.

Случаите на Covid-19 в Япония

Новината за заболяването на един от ръководителите на Олимпийския комитет на Япония идва в разгара на дебата за евентуалното отлагане на игрите в Токио, планирани за 24 юли - 9 август. 

Правителството и олимпийската асоциация настояват спортното събитие да не се прекратява заради епидемията от коронавирус, но все повече гласове предупреждават, че тази стратегия е рискова. Засега МОК отказва и предложенията за провеждане на състезанията при закрити врати в Япония.

Към 17 март общият брой на заболелите в страната достигна 821 души. Сред болните хора има 15 служители на Министерството на здравеопазването. 

28 са смъртните случаи на територията на Япония след усложнения от инфекцията с новия коронавирус. 41 пациенти се намират в критично състояние.  

Общият брой случаи в Япония (в червено), броят на оздравелите (в синьо), смъртните случаи (в черно) и дневното увеличение (в сиво).

Ако кризата отшуми до края на май...

Дьони Масеглия, който ръководи олимпийския комитет на Франция (CNOSF), посочва, че пандемията от Covid-19 трябва да е достигнала пика си и да е преобърнала траекторията си към спад до края на месец май 2020 г., за да може Олимпиадата в Токио да се случи по график. 

"Усещането ми е, че ако все още се намираме в криза към края на май, няма как игрите да се проведат навреме. Ако сме отвъд пика и ситуацията се подобрява, ще възникнат въпроси за това кой ще се класира за участие. Но ще намерим най-безвредното решение", казва той във вторник.  

Французинът посочва, че предстои да се проведе нов разговор между ръководителите на МОК и представителите на националните олимпийски комитети, но решението за евентуално отлагане на игрите няма да се вземе скоро. 

Почти цяла Европа прекрати провеждането на спортни състезания на закрито заради усилията за спиране на епидемията от новия коронавирус. Това създава сериозни затруднения за подготовката на атлетите за Олимпиадата. 

"В някакъв момент ще се наложи да дадем обяснения на състезателите. Преди седмица дори не можех да си представя, че Европа ще изпадне в настоящата ситуация", казва Масеглия. "Ако излезем от кризата до два месеца, всеки ще иска да се върне към нормалния живот. Това може да ускори нещата и да се опитаме да измислим решение". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро