Снимка: © Getty Images

17:00 ч.: Потвърдените случаи на Covid-19 у нас са 1399, съобщи Националният оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 3 са в област София и 9 - в област Видин. Лабораториите продължават да работят.

287 са лицата с потвърден коронавирус, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. Пациентите с Covid-19, които са в интензивни отделения и клиники, са общо 39.

Медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, са 150, а починалите лица вследствие на заразата са общо 58.

Към 28 април, 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 42; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 22; Видин – 82; Враца – 3; Габрово – 5; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 63; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 26; Перник – 11; Плевен – 125; Пловдив – 50; Русе – 12; Силистра – 5; Сливен – 42; Смолян – 33; София – 694; Стара Загора – 36; Хасково – 16; Шумен – 4, Ямбол – 9.


08:00 ч.: Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски съобщи на редовния сутрешен брифинг в Министерски съвет, че направените тестове за миналата седмица са 5312, а за изминалото денонощие - 1128 с успеваемост 2.7%. Вчера положителните проби са били 18.6%.

За последните 24 часа са открити 39 нови случая на коронавирус в страната. 14 от тях са настанени в болници, а общият брой на заразените става 1387. Активните случаи в България са 1107.

От новите болни 11 са в София (4 в болница), 11 във Видин, по 4 в Пловдив и Кюстендил, по 2 в Сливен и Пазарджик и по 1 в Плевен, Благоевград, Хасково и Ямбол. 

Има две нови положителни проби на деца под 18-годишна възраст - момиче на 16 години от РЗИ Благоевград и момче на 15 години в болницата в Хасково.

Открити са трима нови засегнати медицински служители, а двама са излекувани през последните 24 часа. Общо оздравелите за денонощието са 16, което прави броя на всички възстановили се 222.

Починалите са двама за деня - от неврологичната клиника във Видин. Жена на 77години с инсулт, диабет и други придружаващи заболявания и мъж на 72 години с инсулт, диабет, артериална хипертония и хроничен пионефрит. Общо смъртните случаи стават 58. 

301 от заразените са настанени в болници, 39 от които в интензивни отделения. 

Началникът на ВМА коментира и въпроса с отпускането на мерките за използване на парковете, като заяви, че вчера от Щаба са направили проверка в Южен парк:

"Видя се, че организацията е много добра. Вътре имаше майки с деца или семейства с деца в определената възраст, не се наблюдаваше абсолютно никакво струпване. Мисля, че съвсем добре е създадена организацията, което съществено намалява рисковете от такава разхлабваща мярка," след което допълни по темата за допускане на граждани до Витоша: "Ако продължи в същия вид не виждаме причина да не се премине към други подобни мерки, в бъдеще разбира се. Много важно е и през следващите празници как дали ще има подобни струпвания отново на КПП-тата, важен и анализа как върви заболеваемостта, разбира се."

Относно покачващия се брой на положителни проби от дома за възрастни край Видин д-р Ангел Кунчев каза, че не вижда пропуск от страна на РЗИ:

"Много е оптимистична новината, че дори в този дом на тази възраст хора с доста хронични заболявания засега са носители и не развиват никаква клиника, дай Боже да остане така."

Освен това той обяви и че от полунощ отпада карантината на село Паничерево, където имаше четирима заразени. Смята се, че ситуацията там е овладяна. Вдигната е и блокадата над столичните квартали "Филиповци" и "Факултета", след като при тестването на втория кръг хора повечето тестове са отрицателни и няма дифузно разпространение на болестта. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"