Covid-19 в България: 17 нови случая и 53 излекувани

За изминалото денонощие са дадени 17 положителни проби за коронавирус у нас от 1273 теста, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски на редовния брифинг в Министерски съвет. Броят на всички заразени от Covid-19 в страната досега е 2477, а активните случаи са 1378.

От новите случаи 6 са в област София, 4 в Пазарджик, по 2 във Видин и Шумен и по 1 в Сливен, Хасково и Ямбол. Към момента са изследвани по 10 987 души на 1 милион.

Болният в Ямбол е медицинска сестра, което прави засегнатите медици от епидемията 255 - това е втори пореден ден, в който се открива вирусът при медицинска сестра в града. До момента случаите на медици са 10.3% от всички в страната. Нови заразени деца за последни 24 часа няма.

Ген. Мутафчийски добави, че броят на новите излекувани е 53. Общо те вече са 965.

В Пловдив е починал мъж на 74 години, преведен от Пазарджик. В интензивни отделения се намират още 22 души, а общо в болници с Covid-19 са настанени 198 човека.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че "до началото или средата на юни" могат да отпаднат всички мерки с изключение на тези, които касаят дейноста на всеки един човек, особено в закрити помощения - те ще останат "много дълго време". Като такива той определи носенето на маски, по-честа дезинфекция и поддържането на лична хегиена.

Ръководителят на ВМА Венцислав Мутафчийски пък обясни, че в България употребата на хидроксихлорохин продължава, но сами "в клинична обстановка при строго индикирани болни, които нямат противопоказания". Лекарството бе спряно във Франция, а СЗО прекрати временно клиничните тестове, които провежда с него, след като в края на миналата седмица изследване на The Lancet показа, че ефектът му срещу коронавируса е спорен, а същевременно то повишава рисковете от сърдечни проблеми и смърт.


Как изглежда развитието на Covid-19 в България по дни (активни пациенти спрямо приключили случаи)

Нови потвърдени случаи на Covid-19 за денонощие

Средна промяна на броя нови случаи за последните 7 дни

Разпределение на потвърдените случаи на Covid-19 по области в България (натиснете върху иконата на болницата, за да видите данните)

Съотношението между починали, оздравели, нови пациенти за деня и пациенти в интензивни отделения на болниците (данните за последната група започват от 28 март)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024