Снимка: © Getty Images

Заразените с Covid-19 в България за последното денонощие са 58 души. Общият брой на заболелите у нас вече е 1348, от които активни са 1141, обяви началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг.

От новите заразени 22 души са настанени в болници, като активните области са седем.

В Плевен има най-много нови случаи – общо 23. От тях 17 са контактни на работещи в завод „Мизия“. В София са регистрирани 19 нови случая, като пет от тях са в „Пирогов“, два – във ВМА и 12 – амбулаторни. В Кюстендил има 8 нови, във Велико Търново – 4, в Пловдив – 2, а в Сливен и Пазарджик – по един.

Седем от новите случаи са на деца. В Плевен са заразени пет момчета, които са на възраст 6, 8 и 15 години. Едно момиче на една година и едно на 14 години са заболели в Пловдив. Нито едно от децата не е в болница, те са в леко състояние, обяви ген. Мутафчийски.

Сред медицинския персонал има 147 заболели, което представлява 11% от общия брой на заразените. Новите са 7 души в „Пирогов“ от различни клиники, една медицинска сестра във ВМА и един случай в „Иван Рилски“ – той не е лекар, но още не е ясна позицията му. „Като че ли процентът на заболелите медицински лица се стабилизира“, уточни ген. Мутафчийски.

Излекувани са вече 206 човека, което е 15,3% от общия брой на заболелите. Нов случай е отчетен на жена от Ямбол.

Жертвите у нас към този момент вследствие на Covid-19 са 56. За изминалото денонощие е регистриран един нов смъртен случай. Той е на мъж на 73 години от Бургас, който е имал онкологично заболяване.

В болница са настанени 301 души, а 41 от тях са в интензивни отделения и клиники – за изминалите 24 часа още четирима души са влезли в тях.

Що се отнася до общия брой направени тестове, ген. Мутафчийски обяви: „Няма да е съвсем точна бройката на направените тестове, ако трябва да я обявя сега. Очакваме в близките дни да се включи автоматично системата за отчитане на резултатите. Ние ги обновяваме на 4-5 дни“.

„За днес има интересна успеваемост на тестовете. На базата на 300 теста, повече от 18,4% са положителните проби. В предишни дни имахме по-голям брой тестове – над 1000, и имаше цели групи, в които нямаше отрицателни проби. Неделя не е показателен ден, защото много лаборатории не подаваха проби“, каза началникът на щаба.

Какви са аргументите на щаба срещу отхлабване на мерките? „Аргументите са, че преди България се движеше в плато, с малък пик в началото на април, след това имаше спад на заболеваемостта след Цветница. Сега вървим нагоре“, каза ген. Мутафчийски.

Прочети