Снимка: © Getty Images

Заразените с Covid-19 в България за последното денонощие са 58 души. Общият брой на заболелите у нас вече е 1348, от които активни са 1141, обяви началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг.

От новите заразени 22 души са настанени в болници, като активните области са седем.

В Плевен има най-много нови случаи – общо 23. От тях 17 са контактни на работещи в завод „Мизия“. В София са регистрирани 19 нови случая, като пет от тях са в „Пирогов“, два – във ВМА и 12 – амбулаторни. В Кюстендил има 8 нови, във Велико Търново – 4, в Пловдив – 2, а в Сливен и Пазарджик – по един.

Седем от новите случаи са на деца. В Плевен са заразени пет момчета, които са на възраст 6, 8 и 15 години. Едно момиче на една година и едно на 14 години са заболели в Пловдив. Нито едно от децата не е в болница, те са в леко състояние, обяви ген. Мутафчийски.

Сред медицинския персонал има 147 заболели, което представлява 11% от общия брой на заразените. Новите са 7 души в „Пирогов“ от различни клиники, една медицинска сестра във ВМА и един случай в „Иван Рилски“ – той не е лекар, но още не е ясна позицията му. „Като че ли процентът на заболелите медицински лица се стабилизира“, уточни ген. Мутафчийски.

Излекувани са вече 206 човека, което е 15,3% от общия брой на заболелите. Нов случай е отчетен на жена от Ямбол.

Жертвите у нас към този момент вследствие на Covid-19 са 56. За изминалото денонощие е регистриран един нов смъртен случай. Той е на мъж на 73 години от Бургас, който е имал онкологично заболяване.

В болница са настанени 301 души, а 41 от тях са в интензивни отделения и клиники – за изминалите 24 часа още четирима души са влезли в тях.

Що се отнася до общия брой направени тестове, ген. Мутафчийски обяви: „Няма да е съвсем точна бройката на направените тестове, ако трябва да я обявя сега. Очакваме в близките дни да се включи автоматично системата за отчитане на резултатите. Ние ги обновяваме на 4-5 дни“.

„За днес има интересна успеваемост на тестовете. На базата на 300 теста, повече от 18,4% са положителните проби. В предишни дни имахме по-голям брой тестове – над 1000, и имаше цели групи, в които нямаше отрицателни проби. Неделя не е показателен ден, защото много лаборатории не подаваха проби“, каза началникът на щаба.

Какви са аргументите на щаба срещу отхлабване на мерките? „Аргументите са, че преди България се движеше в плато, с малък пик в началото на април, след това имаше спад на заболеваемостта след Цветница. Сега вървим нагоре“, каза ген. Мутафчийски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"