Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие са 65, а от тези пациенти 25 са настанени в болници, обяви секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов на сутрешния брифинг.

Направени са 1387 проби за изминалите 24 часа, което прави общият им брой до момента 60 100. Това означава, че на милион от населението са изследвани 8586 души. Общият брой на заболелите у нас е 2069.

Активните области на новите заразени са 12. Разпределението на новите случаи е: София – 24, Благоевград – 8, Видин – 6, Ямбол – 6, Плевен и Сливен - по 4, Пазарджик, Перник и Разград - по три, Пловдив – 2, Кюстендил и Русе – по един.

За последните 24 часа са починали още трима души и общият им брой стана 96. В областната болница в Пазарджик е починал 43-годишен мъж с ДИК синдром и диабет. В МБАЛ Враца жертва на Covid-19 е станала 83-годишна жена от дома за стари хора в град Кула. Пациентката е била със злокачествено заболяване и прекаран инсулт. Жертва е станал и 80-годишен мъж в „Пирогов“ с артериална хипертония и предхождаща операция за отстраняване на тумор на пикочния мехур. 

Установени са 9 нови случая на заразени деца до 17 години – 6 в София, 2 в Разград и 1 във Видин.

Сред медицинския персонал са открити още 7 заболели – трима лекари, три медицински сестри и един санитар. Те са в Пазарджик, Плевен, Пловдив и Сливен.

„Запазва се огнищният характер на разпространението с ясно проследими епидемиологични връзки. Това позволява откриване на контактните лица“, обяви доц. Димо Димов.

Излекуваните за последното денонощие са 23 души – 8 от „Пирогов“, един от ВМА, РЗИ-София е установило 11, в Сливен има двама оздравели, а в Кюстендил – един.

Настанените в болници пациенти с Covid-19 са 365, а 51 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети