Снимка: © getty images

17:00 ч.: Две нови жертви през днешния ден

Броят на смъртните случаи в България вследствие на усложнение на коронавирусна инфекция е 90. През днешния ден бяха регистрирани нови две жертви, съобщи в 17:00 ч. Националният оперативен щаб.

В "Пирогов“ е починал 66-годишен мъж, който е страдал от онкологично заболяване. В УМБАЛ „Александровска“ е починал мъж на 80 г., който е бил със сърдечни заболявания.

През днешния ден са доказани още 10 нови случая на заразени с Covid-19 и така общият им брой в страната вече е 1921. Пет от новите заболели са в Пазарджик, 4 - в Кюстендил и 1 - във Враца. Лабораториите продължават да работят.

Хората с потвърден коронавирус, настанени в лечебни заведения, са 389. От тях 56 са в интензивни отделения и клиники. 206 са медицинските служители, при които е потвърден Covid-19, или 11 % от всички установени случаи. Средната възраст на всички заболели в България е 48,6 години.


08:00 ч.: Първи заразен в област Търговище

Секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов съобщено, че през изминалото денонощие е заразена още една област - Търговище. Там е открит един случай от общо 36 за последните 24 часа.

Други 16 са в София, 11 в Ямбол, 7 в Плевен, 3 във Видин, по 2 в Пловдив и Благоевград и по 1 в Кърджали, Кюстендил, Монтана и Разград. От всички нови болни, 22 са настанени в болница. Всички случаи на коронавирус в страната са 1 911 досега.

Проведените тестове за денонощието са 1777, което прави общия брой 56 105 или 8 015 към 1 милион. 

В Кърджали е открит случай на "репозитивиране" на Covid-19:

"Подобно случаи са констатирани в редица други държави. Според експерти на СЗО не се касае в такива случаи за ново заразяване, а по-скоро за репозитивиране на коронавирус, който е мигрирал в долните дихателни пътища," поясни Димов. 

Заразени са нови петима медици - 2 в "Пирогов", 1 във ВМА и по 1 в Пловдив и Видин. Общо засегнатите са вече 206. Към момента настанените в болница пациенти с Covid-19 са 380, от които 49 са в интензивни отделения.

Отбелязани са 21 нови излекувани, което прави общия брой на оздравелите 422. В

Починалите за изминалите 24 часа са четирима. Мъж на 84 години от "Пирогов" с артериална хипертония, мозочносъдова болест и исхемичен мозъчен инсулт. Жена на 52 години от Ямбол, с  артериална хипертония и стенокарна симптоматика. Мъж на 86 години с диабет и исхемична болест на сърцето и мъж от София 74 години с онкологично заболяване. Общо жертвите на болестта са 88 до момента. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори