Covid-19 в България: Един нов смъртен случай през днешния ден Снимка: © getty images

17:00 ч.: 10 положителни проби и един нов смъртен случай за деня

Новите потвърдени положителни проби за коронавирус в страната за деня до 17:00 ч. днес са 10, съобщиха на сайта на здравното министерство уповавайки се на данни на Национални оперативен щаб.

Новите случаи са разпределни по области по следния начин: 3 в Разград, 2 в Благоевград, 4 в София и 1 във Видин.

Отбелязан е и един нов смъртен случай - на мъж на 72 години в МБАЛ Силистра. Пациентът е бил със злокачествено заболяване и е страдал от сърдечна и бъбречна недостатъчност. Така починалите от Covid-19 вече са 91.

Една от най-засегнатите групи от населението остава тази на медиците - към този момент случаите при тях са 209 или 11% от всички в страната.

В лечебни заведения са настанени 385 души, като 58 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.

От всички положителни проби до момента 957 са на мъже и 1008 на жени. Средната възраст на всички заразени е 48,6 години.


12:00 ч.: Четири противоепидемични мерки остават в сила след падане на извънредното положение

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че след отпадане на извънредното положение на 13 май в сила ще останат четири мерки. Става въпрос за забраната за влизане на чужди граждани на територията на страната; запазване на задължението за карантина за българите, пристигащи от чужбина; временно спиране на работа на обекти с обществено предназначение; временна забрана за придвижване на територията на страната, ако има епидемични огнища.

В интервю за БНР той очерта два варианта за окончателно приемане на законопроекта, който трябва да действа след 13 май, давайки възможност за въвеждане на противоепидемични мерки за "извънредно санитарно положение":

„Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието. Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор", каза той.

Ананиев сподели, че в следващите две седмици властите ще вземат решение дали да заработят детските градини. В този период те ще изследват опита на други държави, където дейността на детските заведения вече е възобновена. От основно значение за България обаче е високата средна възраст на персонала, който работи в тях.

Ананиев каза, че следващата седмица ще проведе среща с министъра на културата Боил Банов, за да обсъдят план как да започне подновяването на дейности в театри и кина.

"Ще има определени разстояния, спазване на дистанция, маски и съм сигурен, че няма да е само това“, каза здравният министър.

Ананиев отказа да коментира дали летният туристически сезон ще започне на 1 юли, както предвижда министър Николина Ангелкова. Вместо това той се върна към настоящата ситуация, в която са забранени пристиганията на граждани от трети страни и на държави от ЕС с голямо разпространение на коронавируса.

Според заповед на министъра от 6 април е забранено влизането в България на небългарски граждани от Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург, както и от всички страни извън ЕС.

Както знаете, след отпадането на извънредното положение у нас със заповед ще може да се въведе „извънредна епидемична обстановка“. Ананиев подчерта, че новият законопроект не му вменява повече власт – всички решения ще бъдат съгласувани, увери министърът на здравеопазването.

Според Ананиев критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.


08:00 ч.: 44 нови случая, трима нови заразени медици

Новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие са 44, а 17 от тези пациенти са настанени в болници, обяви секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов на сутрешния брифинг.

Направени са 1126 проби за изминалите 24 часа, което прави общият им брой до момента 57 231. Това означава, че на милион от населението са изследвани 8175 души.

Активните области на новите заразени са 11, а общият брой на заболелите у нас вече е 1955. Разпределението на новите случаи е: Благоевград – 15, София – 7, Пазарджик – 5, Видин – 4, Кюстендил – 4, Ямбол – 3, Плевен – 2, Враца, Кърджали, Монтана и Сливен – по един.

„Повишената активност в Благоевград се дължи на огнище в село в община Сатовча. Установени са контактните лица на първия открит случай“, каза Димо Димов.

Става въпрос за село Осина, съобщи БНР малко по-късно. Инфектирани са две семейства в съседни къщи. Заразата е тръгнала от онкологично болна жена, която се е лекувала в столичната болница "Св. Иван Рилски", и е починала в дома си. Заразените са 10, от които трима са в болница, а 7 са без симптоми и се лекуват вкъщи.

Още трима души от медицинския персонал са дали положителна проба за коронавирус. Става въпрос за един лекар и две медицински сестри, като двама от тях са от „Пирогов“, а един е от болницата в Пазарджик.

Излекуваните у нас са 444, като през последното денонощие са отчетени още 22 оздравели – 5 във ВМА, в „Пирогов“ - 3, амбулаторни в София-област - 11, в Кюстендил - 2, в Сливен – 1.

Има пет нови случаи на деца от 1 до 18 години. Четири от тях са в Благоевград, а един – в Ямбол – дете на 1 година и 6 месеца.

Починалите са 90 души, като през последното денонощие има две нови жертви. В "Пирогов“ е починал 66-годишен мъж, който е страдал от онкологично заболяване. В УМБАЛ „Александровска“ е починал мъж на 80 г., който е бил със сърдечни заболявания.

В болници у нас се намират 389 заразени с Covid-19, а 56 от тях са в интензивни отделения и клиники.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024