Снимка: © Getty Images

17:00 ч. - Още двама души починаха у нас вследствие на коронавирусна инфекция, съобщи Министерството на здравеопазването, позовавайки се на данни на Националния оперативен щаб. Така общият брой на жертвите в България е 80.

В областната болница във Велико Търново е починал мъж на 80 г. Пациентът е страдал от диабет, бил е с перитонит и перфорирана язва. В МБАЛ Севлиево е починал 61-годишен мъж с диабет и артериална хипертония.

През днешния ден са доказани още 15 нови случая - 6 в Пазарджик, 4 в Кюстендил, 4 в София и един в Благоевград. Лабораториите продължават да работят.

Лицата с потвърден Covid-19, настанени в лечебни заведения, са общо 316. От тях 39 се намират в интензивни отделения и клиники. 182 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Към 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 55; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 25; Видин – 154; Враца – 10; Габрово – 7; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 74; Ловеч – 2; Монтана – 20; Пазарджик – 39; Перник – 19; Плевен – 170; Пловдив –79; Разград – 1, Русе – 15; Силистра – 5; Сливен – 53; Смолян – 37; София – 750; Стара Загора – 38; Хасково – 21; Шумен – 4, Ямбол – 27.


08:00 ч. - През изминалато денонощие са открити 57 нови случая на коронавирус в страната, бе съобщено на редовния сутрешен брифинг на секретаря на Националния оперативен щаб Димо Димов в Министерски съвет. Те са разпределни по области по следния начин - 21 във Видин, 11 в Ямбол, 7 в Плевен, 6 в София, 4 в Хасково, по 2 в Благоеврад и Монтана и по 1 във Великотърново, Кюстендил, Габрово и Сливен.

От всички нови засегнати петима се медици, което прави общия им брой досега 182. В "Пирогов" е открит един нов болен, в Пазарджик трима и в Сливен - още един. Има и седем положителни проби на деца между 4 и 18 години.

На граничния  контрол на аерогара София са открити двама души с повишена температура и симптоматика - отведени са в болница за диогностично уточнавяне и евнетуално лечение.

Общо в болници са настанени 216 човека, от които 37 се намират в инензивни отделения и клиники. Излекуваните за последните 24 часа са 21, което прави общият брой на оздравелите - 324.

За изминалото денонощие са починали четирима души, при които е установен Covid-19. В "Александровска" е загинал 82-годишен мъж, който е страдал още от хронична бъбречна недостатъчност и пиелонефрит, съобщават на сайта на здравното министерство.

В МБАЛ Враца е починал мъж на 69 години от дома за стари хора в с. Гара Орешец, който е имал цироза и мозъчно-съдова болест. В областната болница във Видин е починал 78-годишен мъж от дома за стари хора в Кула. Пациентът е страдал и от диабет. Четвъртият починал за деня е жена на 55 години от областната болница в Ямбол с диабет и хипертония.

Смъртните случаи от коронавирус у нас вече са 78.

Ръстът в броя на засегнатите в Ямбол се дължи на разпространение на заразата в ромския квартал в Ямбол "Райна Княгиня", който от 20 ч. снощи е поставен под карантина, съобщи БНТ.

"Въвеждаме тази мярка на временно ограничаване на достъпа (влизането и излизането от района), след увеличаване на броя на положителните проби с коронавирус инфекция, поради неизпълнение на мерките и нормите за социална изолация и дистанция в района и с цел ограничаване разпространението на вируса и заболеваемостта в района," обясни областният оправител Димитър Иванов. 

През контролно-пропусквателните пунктове ще могат да преминават само хората, отиващи на работа, завръщащи се към постоянния си адрес или нуждаещи се от помощ за здравословното си състояние.

Прочети