• България се оказва част от обща балканската тенденция на повишение на случаите на Covid-19.
  • Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията потвърждава ясно тенденцията на завръщане на Covid в България.
  • Данните за балканските държави показват, че почти всяка от тях преминава през подобна динамика.
  • Рекордьор по брой новозаразени на 100 000 души (за седмица) е съседната Северна Македония. На второ място е Албания, като отклонението от предишните стойности е повече от 6-кратно.

Рекорден брой на нови случаи на коронавирусна инфекция - това е резултатът от последната седмица на развитието на Covid-епидемията в България. Страната, която се справяше изненадващо добре с овладяването на болестта през март, април и май, се оказа част от балканската тенденция на повишение на случаите.

Между 15 и 21 юни са регистрирани общо 606 нови болни в страната. Клъстъри започнаха да се появяват не само в производствени обекти, но и в религиозни сгради, здравни служби, общински институции и др.

"Големият въпрос е: какво е това? Наше родно, българско явление? Нещо, което се случва и в други страни? Нещо, което се дължи на промени във вируса, или нещо, което се дължи на промени в нашето поведение? Това са въпроси с ключова важност с оглед на това какво да предприемем по-нататък", каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на брифинг пред журналисти, след което обясни българските данни в съпоставим с Балканите и Европа контекст.

Х нови случая на 100 000 души население

Данните от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията потвърждава ясно тенденцията на завръщане на Covid в България.

Абсолютният брой на новите случаи в първата седмица на месеца (1-7 юни) е 198 души - три пъти по-малко от отчетените данни за изминалите 7 дни.

Ако тези стойности се претеглят спрямо 100 000 души от населението за една седмица, ще се види, че траекторията на заболеваемостта в България е V-образна от началото на май досега. Най-ниски стойности са отчетени в седмицата 25-31 май (средно 1.49 нови болни на 100 000 души население). В момента този показател е близо 8.66.

Данните за балканските държави показват, че почти всяка от тях преминава през подобна динамика. Дори страни като Хърватия и Черна гора, които отчитаха почти нулева заболеваемост между средата на май и средата на юни, са започнали да регистрират все повече нови болни.

Отклонението при Албания е повече от 6-кратно - от 2.3 нови случая (4-10 май) на 100 000 души население, до 14.8 случая на 100 000 през последната седмица.

За сравнение - Гърция продължава да е на ниво под 1.5 на 100 000 души население, независимо от локалните огнища, които бяха засечени в последните 2 седмици.

Рекордьор по брой новозаразени на 100 000 души (за седмица) е съседната Северна Македония. Епидемията там се завърна с нова и още по-сериозна сила след почивните дни около Рамазан Байрам. Социологически проучвания сред местното население показват, че мнозина подценяват опасността от зараза с Covid. Здравните служби се оказват бойкотирани дори когато открият огнище на зараза след големи семейни събирания - такъв беше случаят със сватбата в скопското село Нерези, след която семействата са отказали да разкрият присъствалите на тържеството.

Целият балкански регион допринася за увеличението на новите случаи през последната седмица (15-21 юни). Албания се класира на второ място по относителен брой на новозаразените за една седмица (на 100 000 население), следвана от Босна и Херцеговина, Турция и Румъния*.

България е в средата на класацията по този показател, в близост до Сърбия. Най-нисък е броят на заболелите през последната седмица в Хърватия и Гърция.

Какво се случва в Западна и Южна Европа?

Съпоставката на Балканите с европейското ниво е малко по-сложна, тъй като епидемията вече протича по различен начин в големите държави от Запада.

За сравнение - Италия започна месец май с 14.8 нови случая на 100 000 души от населението за седмица, докато през изминалите 7 дни този показател е на 2.69 (т.е. по-малко от България като относителни стойности спрямо общия брой хора в страната).

Испания и Франция се колебаят около 4.8-4.9 на 100 000 души от населението (в седмицата 15-21 юни), но там е видима тенденцията на спад в сравнение с първите дни на месец май.

Германия отбелязва изненадващо седмично увеличение - от 2,76 на 4,29 на 100 000 души от населението. За този ръст допринася избухването на голямо огнище на Covid-19 сред работниците в кланицата Toennies в Северен Рейн-Вестфалия, където за няколко дни положителните проби надвишиха 1000.

Висок е показателят в Швеция, която стига 49.96 нови болни на 100 000 души от населението. Това не е най-тежката седмица в статистически план - между 8 и 14 юни там са отчетени 68.8 нови болни на 100 000.

Сравнението на данните обаче показва неприятно "постижение" за Северна Македония - съседите са успели да изпреварят Швеция по относителен дял на новите болни спрямо общото население през изминалите 7 дни.

Все още е значителна заболеваемостта в Португалия (23,1 на 100 000 за последната седмица), като новите случаи се увеличават стабилно от средата на май досега. Великобритания вече слиза надолу след най-тежките седмици на епидемията.

Изчислението на този показател се прави, като сумата от новорегистрираните случаи във всяка седмица (понеделник-неделя, вкл.) се раздели на общия брой население в страната и се умножи по 100 000. Полученото число ще бъде представително за националната заболеваемост.

Абсолютните стойности на новите заболели не могат да се сравняват пряко в държави с големи разлики в броя на населението - например 100 положителни дневни проби в 7-милионна България не са същото като 100 положителни дневни проби в 83-милионна Германия. Ето как изглежда тенденцията във всяка от изброените страни като общ брой нови потвърдени случаи на седмица от 4 май досега.

Важно е да се има предвид и това, че сравняването на данни между различни държави има своите ограничения заради фактори, свързани с националния контекст - например, капацитет на тестване в националните лаборатории, брой на проведените всекидневни изследвания, достъп до здравни услуги на населението и др.


* Забележка: Броят на населението на всяка от държавите е взет от статистическата база данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Te посочват, че са използвали показателите на Световната банка. Данните са съответно - България: 7 000 039 души; Македония: 2 083 458 души; Гърция: 10 724 599 души; Румъния - 19 414 458; Сърбия: 8 772 228 души; Турция: 83 429 607 души; Босна и Херцеговина: 3 300 998 души; Черна гора: 627 988 души; Хърватия: 4 076 246 души; Албания: 2 880 913 души. Ако се използват различни данни за населението на всяка от посочените страни, показателят за брой заболели на 100 000 може да се промени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени