Covid-19 в Иран: Зам.-министър на здравеопазването е прихванал вируса Снимка: © Getty Images

Ирадж Харирчи - зам.-министър на здравеопазването на Иран - е заболял от новия коронавирус. Новината беше съобщена от говорител на министерството, като бе потвърдена от самия пациент.

Само преди ден Харирчи даде пресконференция, на която отхвърли твърденията на ирански депутат за това, че властите прикриват висок брой смъртни случаи от Covid-19 в град Ком. Заместник-министърът обяви, че ще подаде оставка, ако се потвърдят данните на депутата за 50 починали пациенти. Кадрите от пресконференцията показват как Харирчи е във влошено здраве, като кашля и бърше пот от челото си.

Новинарската агенция Fars публикува видеозапис на Ирадж Харирчи след поставянето му под карантина, в който болният казва, че "със сигурност ще победи короната". В неделя Иран затвори училища и униеврситети в 14 провинции, като мобилизира 230 болници за прием на пациенти с вируса Covid-19.

Говорителят на министерството описва Харирчи като "човекът, който стоеше на фронтовата линия на битката с коронавируса".

По официални данни - фаталните случаи от новия коронавирус в Иран са 15. Потвърдените случаи на заболяването са 95. Деветима пациенти са установени в столицата Техеран, но болестта вече се разпространява в източните провинции Фарс и Разави Хорасан.

Във вторник министърът на отбраната на Иран ген. Али Хатами е подписал указ, с който нарежда производството и доставката на стандартни маски за лице и най-малко 20 000 л санитарен гел на ден, за да бъдат разпределени по здравните центрове и търговската мрежа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024