Covid-19 в Иран: Зам.-министър на здравеопазването е прихванал вируса Снимка: © Getty Images

Ирадж Харирчи - зам.-министър на здравеопазването на Иран - е заболял от новия коронавирус. Новината беше съобщена от говорител на министерството, като бе потвърдена от самия пациент.

Само преди ден Харирчи даде пресконференция, на която отхвърли твърденията на ирански депутат за това, че властите прикриват висок брой смъртни случаи от Covid-19 в град Ком. Заместник-министърът обяви, че ще подаде оставка, ако се потвърдят данните на депутата за 50 починали пациенти. Кадрите от пресконференцията показват как Харирчи е във влошено здраве, като кашля и бърше пот от челото си.

Новинарската агенция Fars публикува видеозапис на Ирадж Харирчи след поставянето му под карантина, в който болният казва, че "със сигурност ще победи короната". В неделя Иран затвори училища и униеврситети в 14 провинции, като мобилизира 230 болници за прием на пациенти с вируса Covid-19.

Говорителят на министерството описва Харирчи като "човекът, който стоеше на фронтовата линия на битката с коронавируса".

По официални данни - фаталните случаи от новия коронавирус в Иран са 15. Потвърдените случаи на заболяването са 95. Деветима пациенти са установени в столицата Техеран, но болестта вече се разпространява в източните провинции Фарс и Разави Хорасан.

Във вторник министърът на отбраната на Иран ген. Али Хатами е подписал указ, с който нарежда производството и доставката на стандартни маски за лице и най-малко 20 000 л санитарен гел на ден, за да бъдат разпределени по здравните центрове и търговската мрежа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024