COVID-19: Жертвите в света са над 10 хиляди Снимка: © Getty Images

Смъртните случаи по целия свят вследствие на новия коронавирус станаха повече от 10,000. Регистрираните заразени са над 253,000, а възстановените от болестта – малко повече от 89,000.

И след като вчера Италия надмина Китай по смъртни случаи от Covid-19 , откакто епидемията се разрази, в петък САЩ, Германия и Испания регистрираха тревожни цифри относно случаите на COVID-19.

Броят на заболелите в САЩ се увеличава с бързи темпове

САЩ регистрира 4,581 нови случая в период от 24 часа между 06:00 ч. в четвъртък и 06:00 ч. в петък, съобщава CNN. Така общият брой в страната мина 14,300, според статистиките на worldometers.info и The New York Times.

Само седмица по-рано – на 13 март, в САЩ имаше 1,666 случая на заразата и 41 жертви. Сега починалите са общо 217.

Данните включват всички тествани проби в САЩ чрез обществената здравна система във всички 50 щата. Щабът, борещ се с COVID-19, съобщи, че броят на регистрираните ще се покачва, тъй като постоянно се изследват нови проби.

Жертвите в Испания вече са над хиляда

Починалите в Испания от COVID-19 минаха 1,000 души в петък, а страната отчете растеж с 235 души по този показател в сравнение с предишния ден. Информацията е на испанските здравни власти, цитирани от CNN.

Общият брой на регистрираните случаи в страната вече е 19,980, каза директорът на Центъра за координация и спешни случаи Фернандо Симон на своя дневен брифинг.

Отчетеният растеж на новите случаи е 16,5% и е по-малък в сравнение с предните няколко дни, но Симон предупреди, че много фактори влияят на броя регистрирани нови заболели. От тях 1,141 души за под интензивни грижи в болниците. Отчитат се и първите изписани от интензивните отделения, но все още броят им е много малък.

Над 10,500 от хората с потвърден случай на COVID-19 са били хоспитализирани, което е 52% от общия брой заразени, отбеляза Симон.

5,000 нови случая в Германия за около два дни, липсва оборудване в болниците

В период от 24 часа Германия отчете 2,958 нови случая на заразата, а по-късно в петък обяви още 2,052 регистрирани. Това означава, че в страната има над 17,300 случаи на коронавирус, съобщиха здравните власти. Жертвите са 44.

„В следващите няколко седмици ще станем свидетели на още фатални случаи, включително тук, в Германия“, каза шефът на института „Роберт Кох“ Лотар Фийлер на пресконференция в Берлин, цитиран от CNN.

Той постави под съмнение и капацитета на болниците. „Ще се заразят повече хора, все повече ще бъдат поставени в спешните отделения и още повече хора ще се нуждаят от респираторни грижи. От това следва, че трябва да се страхуваме, че няма да има достатъчно от последните“, съобщи Фийлер.

Той сподели още, че Германия е само в началото на епидемията от коронавирус. Призова хората да продължават да спазват дистанция един от друг, но каза също така, че най-важни ще са специфичните мерки на местните власти.

„Ако все още в тази страна има хора, които не вярват в това, които не вярват на мен, които смятат, че това е създаване на паника, мога само да им кажа най-накрая да отворят очите си към реалността“, сподели Фийлер.

За втори пореден ден в Иран има 149 жертви

В петък Иран потвърди още 149 смъртни случая вследствие на COVID-19, а общият им брой в страната вече е 1,433, съобщи здравният министър Алиреза Райси.

В последните 24 часа има увеличение с 1,237 заразени. Общият брой на регистрираните е 19,644. Броят на оздравелите е 6,745, обяви министърът.

В четвъртък в Иран съобщиха за същия брой смъртни случаи – 149. Това е най-голямата цифра, регистрирана за ден, откакто епидемията завладя страната.

Върховният водач Али Хаменеи похвали медиците и доброволците за добрата им работа срещу новия коронавирус.

„Направените жертви бяха толкова впечатляващи, че даже чужденците се чувстваха задължени да им се възхищават“, каза той. „Имаше и подкрепа от хора, които предложиха своите заводи или своите домове с цел произвоство на нужните продукти за пациентите – ръкавици и маски например“, допълни Хаменеи.

Епидемията в Китай и Южна Корея забавя темповете си

Китай е епицентърът на COVID-19, но за пореден ден страната отчита съвсем малко нови случаи. В петък регистрирани са 39 души, а на фона на общо 3,248 – жертвите за деня са три.

За втори пореден ден в Ухан няма нови случаи на заразата. В града в провинция Хубей, където вирусът се зароди, стана ясно, че няма дори лица, за които има съмнения, че са болни от коронавируса.

Китай все още има най-много регистрирани случаи - 80 967, като над 71 000 от болните са оздравели и са се прибрали у дома.

Някои ограничения за пътуване в провинция Хубей са отменени, макар че границите на провинцията остават затворени, а Ухан - под карантина.

Властите обявиха, че ще отменят карантината след като има поредица от 14 дни без нито един нов случай.

В Южна Корея бяха отчетени 87 нови случая в петъчния ден, с което общият брой на потвърдените стана 8,652. Регистрирани са и три смъртни случая, като общият брой на жертвите в страната е 94. 2,233 души вече са напълно излекувани.

Очакват се дневни доклади в Италия, Франция и Великобритания

Що се отнася до другите държави, където епидемията се разраства все повече, Белгия отчете 16 смъртни случая за един ден, а броят на новите заразени с COVID-19 в петък нарасна с 462 души. Така общо те са 2,257, от които 204 са се излекували напълно.

Италия, Великобритания, Франция и Нидерландия още не са обявили дневните случаи. Ясно е от вчера, че жертвите в Италия са 3,405 – с над 150 повече от тези в Китай. Потвърдените случаи са 41,035.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024