Снимка: © Getty Images

Германия въведе нов режим на извънредни мерки срещу Covid-19 заради продължаващото нарастване на новите случаи на зараза. 

Т.нар. "аварийна спирачка" ще влиза в сила при населените места, в които средната стойност на новите случаи на седмична база е над 100 на 100 000 от населението в три последователни дни. Правилата ще се спазват до момента, в който заболеваемостта падне под границата от 100 случая спрямо 100 000 от населението в пет последователни дни. 

Първото правило е въвеждането на вечерен час между 22 ч. и 5 ч.  В този период ще бъдат ограничени излизанията от вкъщи без наложителна причина. Разрешено ще бъде да се правят индивидуални физически упражнения на открито между 22 ч. и полунощ - например джогинг. Напускане на дома по време на вечерния час може да се разреши, ако човек отива на работа или ако има спешна необходимост.

В някои градове на Германия вечерният час съществува от доста време, дори в по-строга форма, като тези места ще запазят своите правила - те обаче няма да могат да ги разхлабват, докато федералното правителство не разреши. Досега здравните мерки до голяма степен бяха прерогатив на местните власти. 

Ограничението за излизане е най-спорният аспект на новото законодателство, като се очаква решение на Федералния конституционен съд след няколко жалби по този повод. 

Въвеждат се и ограничения за социалните контакти - членовете на едно домакинство имат право да се срещат само с един външен човек на открито или в частни имоти. Разрешено е евентуалното допускане и на деца под 14-годишна възраст на подобни събирания. До 30 души могат да присъстват на траурни церемонии при погребения. 

Учениците и учителите трябва да се подлагат на изследвания за Covid-19 два пъти в седмицата, за да могат да участват в присъствени учебни занятия. Ако средната седемдневна заболеваемост надвиши 100 случая на 100 000 души в три последователни дни, връщането към дистанционно обучение ще бъде задължително. При повече от 165 нови случая на 100 000 се затварят училищата, образователните школи, университетите, институтите за квалификация и др. 

Допустими са изключения за училищата за деца със специални нужди или за завършващите ученици. Премахването на забраната за присъствени часове ще влиза в сила само след падане на новите случаи под 165 на 100 000 за седмица в продължение на пет поредни дни. 

Фирмите, които могат да продължат да изпълняват дейността си дистанционно, трябва да предлагат на служителите си да работят от вкъщи. Служителите също трябва да приемат това предложение, освен ако не е невъзможно по основателни причини. Това правило ще важи независимо от броя на новите случаи. Компаниите също ще бъдат длъжни да предоставят на служителите в офисите си по два теста за коронавирус на седмица. 

Магазините за стоки от първа необходимост като супермаркети, дрогерии и аптеки остават отворени както и досега, без значение от разпространението на Covid-19, но всички останали обекти ще бъдат ограничени.

При седмична заболеваемост от 100 до 150 нови случая на 100 000 от населението търговците все пак ще могат да обслужват клиенти с предварителна онлайн-регистрация, но при условието за негативен тест за Covid-19. Такова е условието например за записване на час при фризьор - отрицателен бърз тест, направен в рамките на 24 часа преди посещението в салона. 

При повишаване на заболеваемостта в съответното населено място тази опция ще отпадне, а клиентите ще могат само да поръчват стоки онлайн и да ги получават на входа на търговския обект. 

Разрешено е само упражняването на индивидуални спортове, при които няма контакт между хората - по двойки или в компанията на член от домакинството. Въведено е ограничение за присъствието на не повече от пет деца при тренировки. 

Състезанията и подготовката на професионални атлети са разрешени, но без публика на стадионите. Маските с ниво на защита FFP2 са задължителни за пътуващите в обществения транспорт. 

Театрите, оперите, музикалните клубове, кината и музеите ще бъдат затворени. Посещенията на зоологически или ботанически градини ще се разрешават при предоставяне на негативен тест за Covid-19. 

Ресторантите и столовите се затварят, като изключение се допуска само за рехабилитационни центрове, домове за стари хора, центрове за бездомни и т.н. Затворени са и плувни басейни, сауни, дискотеки, фитнеси и др. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"