Covid-сертификатът ще е задължителен за желаещите да скочат за кръста в София и Монтана Снимка: © Getty Images

София и Монтана са въвели изискване за задължителен Covid-сертификат или негативен тест за коронавирусна инфекция от хората, които искат да участват в традиционния ритуал на Йордановден по изваждането на кръста. Това съобщава Нова ТВ.

Преди хвърлянето на кръста в Монтана ще бъде отслужена тържествена света литургия и водосвет от протосингела на Видинската митрополия архимандрит Антим. Литийното шествие ще се отправи към езерото, където ще бъде хвърлен кръста.

Всички участници ще бъдат благословени от архимандрит Антим и ще получат възнаграждание за съпричастността си към традицията, съобщава медията. Ваденето на кръста се свързва с кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител във водите на р. Йордан и явяването на Светия дух. Ритуалът се смята за символ на здраве и благополучие.

Организаторите в Монтана призовават присъстващите да спазват противоепидемичните мерки, да носят маски и да спазват дистанция.

В Калофер, чийто кмет Румен Стоянов беше глобен през 2021 г. заради нарушаването на забраната за масови събирания, няма да бъдат проверявани Covid-сертификати на участниците в т.нар. ледено хоро в Тунджа.

"Всички сме на открито и ще се опитаме максимално да спазим мерките", казва Стоянов, цитиран от Нова Тв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024