Снимка: © Getty Images

Съдът в Швейцария осъди Credit Suisse за това, че е допуснала пране на пари в големи размери, свързани с наркотрафикантската групировка на Евелин Банев-Брендо.

Банката е осъдена да плати 2 милиона швейцарски франка глоба и още 18,6 млн. евро обезщетение на правителството. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване, но се смята за историческо събитие, защото това е първият дело в Швейцария, по което местна банка е разследвана и осъдена в наказателно производство.

Financial Times твърди, че бившата тенисистка Елена Пампулова-Бергоми, която е и бивш мениджър по работа с клиенти в Credit Suisse, също е призната за виновна по обвиненията за пране на пари. Швейцарската прокуратура не разкрива самоличността на жената, като я посочва единствено с инициала Е.

Още двама българи са осъдени за съучастие в престъпна групировка и пране на пари в особено големи размери.

Банката беше атакувана от прокуратурата заради това, че е приемала вноски от милиони евро от български клиенти между 2004 и 2008 г., без да обърне внимание на сериозни сигнали за престъпна дейност на клиентите - част от сумите например са носени в брой в куфари.

"Съдът откри вътрешни недостатъци в банката по време на въпросния период по отношение на управлението на клиентските връзки с криминалната организация, както и по отношение на наблюдението на прилагането на мерки срещу прането на пари от мениджмънта, правната служба и отдела за вътрешен контрол", се казва в решението.

Според прокуратурата - Пампулова е изградила и поддържала отношения с Евелин Банев-Брендо, осъден за трафик на кокаин. Двамата са се познавали заради спортното си минало - Банев е бивш професионален борец.

FT цитира данни, че българката редовно е прибирала куфари с кеш за над 500 000 евро от лица, принадлежащи към кръга на Банев - един от тях е убит по време на престрелка в София през 2005 г.

По време на процеса българката е обявила, че в продължение на години Credit Suisse не е обръщала почти никакво внимание на вътрешния контрол, защото се е опитвала да привлече повече богати източноевропейски клиенти.

Банев беше осъден за трафик на дрога в Италия още през 2017 г., а година по-късно получи присъда за пране на пари в България. В момента той се намира в Украйна, като за него са издадени две искания за екстрадиция, включително от българските власти.

Както адвокатите на Credit Suisse, така и тези на Пампулова смятат да обжалват съдебното решение.

Швейцарската банка твърди, че последователно "тества новата си система от мерки срещу прането на пари и я подсилва с времето, в съответствие на развиващите се регулаторни стандарти".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин