Credit Suisse е осъдена заради прането на пари от Брендо Снимка: © Getty Images

Съдът в Швейцария осъди Credit Suisse за това, че е допуснала пране на пари в големи размери, свързани с наркотрафикантската групировка на Евелин Банев-Брендо.

Банката е осъдена да плати 2 милиона швейцарски франка глоба и още 18,6 млн. евро обезщетение на правителството. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване, но се смята за историческо събитие, защото това е първият дело в Швейцария, по което местна банка е разследвана и осъдена в наказателно производство.

Financial Times твърди, че бившата тенисистка Елена Пампулова-Бергоми, която е и бивш мениджър по работа с клиенти в Credit Suisse, също е призната за виновна по обвиненията за пране на пари. Швейцарската прокуратура не разкрива самоличността на жената, като я посочва единствено с инициала Е.

Още двама българи са осъдени за съучастие в престъпна групировка и пране на пари в особено големи размери.

Банката беше атакувана от прокуратурата заради това, че е приемала вноски от милиони евро от български клиенти между 2004 и 2008 г., без да обърне внимание на сериозни сигнали за престъпна дейност на клиентите - част от сумите например са носени в брой в куфари.

"Съдът откри вътрешни недостатъци в банката по време на въпросния период по отношение на управлението на клиентските връзки с криминалната организация, както и по отношение на наблюдението на прилагането на мерки срещу прането на пари от мениджмънта, правната служба и отдела за вътрешен контрол", се казва в решението.

Според прокуратурата - Пампулова е изградила и поддържала отношения с Евелин Банев-Брендо, осъден за трафик на кокаин. Двамата са се познавали заради спортното си минало - Банев е бивш професионален борец.

FT цитира данни, че българката редовно е прибирала куфари с кеш за над 500 000 евро от лица, принадлежащи към кръга на Банев - един от тях е убит по време на престрелка в София през 2005 г.

По време на процеса българката е обявила, че в продължение на години Credit Suisse не е обръщала почти никакво внимание на вътрешния контрол, защото се е опитвала да привлече повече богати източноевропейски клиенти.

Банев беше осъден за трафик на дрога в Италия още през 2017 г., а година по-късно получи присъда за пране на пари в България. В момента той се намира в Украйна, като за него са издадени две искания за екстрадиция, включително от българските власти.

Както адвокатите на Credit Suisse, така и тези на Пампулова смятат да обжалват съдебното решение.

Швейцарската банка твърди, че последователно "тества новата си система от мерки срещу прането на пари и я подсилва с времето, в съответствие на развиващите се регулаторни стандарти".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Резолюция призова ЕП до края на април да реши дали изцяло влизаме в Шенген

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024
Важно днес

САЩ разшириха с още две имена "черния списък" за Северна Македония

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024