След двугодишно забавяне нов конкурентен играч навлиза на горещия пазар за пикапи - тази седмица компанията на Илон Мъск "Tesla" представи своя електрически пикап Cybertruck, вдъхновен от класиката на режисьора Ридли Скот "Блейд Рънър". Новото превозно средство се оказа по-скъпо от очакваното, но все пак успя да впечатли ентусиастите.

Главният изпълнителен директор на Tesla връчи ключовете на първите превозни средства от този тип по време на специална церемония в централата на компанията в Остин.

Според описанията Cybertruck тегли повече товар от най-мощния пикап и дори превъзхожда спортните автомобили. Специалната стомана, използвана за външния вид на автомобила не корозира, а прозорците са устойчиви на куршуми.

Ъгловатият електрически пикап от неръждаема стомана отдавна вълнува феновете на Tesla, но многобройните му забавяния накараха някои да се запитат дали автомобилът изобщо ще се появи на пазара. Според информация в медиите производството е било изключително голямо предизвикателство за компанията, най-вече поради избора да се използва ултратвърда неръждаема стомана за екстериора.

Досега Tesla се славеше с продажбата на елегантни седани, включително Model S и Model X. Cybertruck е първият пикап на Tesla и може да тегли повече от 11 хил. килограма. Той разполага с шест места за пътници, 17-инчов сензорен екран за навигация за водача, а електрониката вътре използва 48-волтова структура, което по думите на Мъск представлява "изцяло нова стъпка в технологията".

Въпреки добрата характеристика, много от заинтересуваните в Cybertruck останаха разочаровани от обявената цена. Автомобилът ще се продава с начална цена от 60 990 щатски долара, като цената е с 20 хил. долара по-скъпа от първоначално обявената през 2019 г.

В началото Tesla каза, че електрическият пикап ще струва по-малко от 40 000 долара, но пандемията и последвалият период на висока инфлация принудиха компанията да се откаже от това си обещание.

Някои от моделите - като този, който разполага с 600 конски сили, ще се предлага на цена от 79 990 долара, а най-високият модел достига до близо 100 хил. долара.

Популярността на електрическите превозни средства нарасна през последните години, тъй като все повече автомобилни производители предлагат по-голямо разнообразие от модели и цени. Федералното правителство също така предлага данъчни облекчения за американците, които купуват определени електромобили, което създава по-голямо търсене на пазара.

Въпреки че Tesla вече приема предварителни поръчки за Cybertruck, за американците и останалите клиенти ще бъде доста трудно да се сдобият с пикапа, поне в близкото бъдеще. Миналия месец Мъск заяви, че ще е необходимо време, за да се стигне до пълномащабно производство на Cybertruck, защото това е "един от онези специални продукти, които се появяват само веднъж на дълъг период от време".

"А специалните продукти като този са просто невероятно трудни за пускане на пазара, за да достигнат обем, и да бъдат проспериращи", каза главният директор на Tesla през октомври.

Според анализ на компанията за частно банкиране Wedbush през четвъртото тримесечие на 2023 г. Tesla вероятно ще произведе само между 2 000 и 3 000 такива коли. Производството вероятно ще достигне 10 хил. бройки през първата половина на 2024 г.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024