Д-р Ангел Кунчев: Някои детски градини може да отворят в края на другата седмица Снимка: © Getty Images

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев съобщи, че в края на другата седмица може да бъдат отворени някои детски градини и ясли. Всичко обаче зависи от епидемиологичната обстановка – ако броят на заразените остане в рамките 30-60 на ден, може да се очаква подновяване на работата на някои от тези заведения.

„Отварянето ще бъде поетапно. Ще опитаме да го направим с по-малки групи и при спазване на всички правила. Данните показват, че около 55-60% от родителите искат градините и яслите да работят“, уточни Кунчев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Той каза още, че 30-40% от родителите няма да пуснат децата си нито на ясла, нито на детска градина, „което донякъде ще облекчи нещата“. „Някои родители са доста притиснати и е добре да им осигурим тази възможност да започнат да работят“, каза Кунчев.

В четвъртък председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че „не може да се говори за отваряне на детските градини“ поне в следващите две седмици. Сподели, че България следи как се развива ситуацията в Германия и Дания, за да реши как да подходи по-нататък.

„Ако има случай на заразено с коронавирус дете, градината ще бъде поставена под карантина. Това означава там да не влизат нови деца, подобно в ситуациите с варицела и скарлатина“, каза доц. д-р Ангел Кунчев.

Както знаете, от понеделник отварят моловете и фитнес залите. Главният здравен инспектор смята, че ако противоепидемичните мерки в тях се спазват, няма да има проблеми.

„Групирахме в осем точки ясни и конкретни указания към големите търговски обекти. В това число – и по отношение на контрола на входа като температурен режим. Може да се ползват терасите на заведенията в моловете“, каза той.

Остава забраната на територията на моловете да работят увеселителните и игралните зали, баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито. Изключение са заведенията за хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход.

Доц. д-р Кунчев каза още, че от юни се очаква да отпадне карантината от 14 дни, която се налага на влизащи в страната. Каза, че в момента се водят разговори между съседни страни, по препоръки на ЕК, и отпадането на изолацията след влизане в дадена държава може да се пренесе в рамките на целия Европейски съюз.

Кунчев смята, че това е „нормалното развитие на ситуацията, като се съчетае с ранно хващане на нови случаи“.

Главният здравен инспектор предвижда карантината от 28 дни, налагана в момента на преболедували с коронавируса, да стане 14 дни. Каза още, че очаква силата на Covid-19 да отслабне и да отстъпи пред други вируси, типични за летните месеци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024