Снимка: © Getty Images

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев съобщи, че в края на другата седмица може да бъдат отворени някои детски градини и ясли. Всичко обаче зависи от епидемиологичната обстановка – ако броят на заразените остане в рамките 30-60 на ден, може да се очаква подновяване на работата на някои от тези заведения.

„Отварянето ще бъде поетапно. Ще опитаме да го направим с по-малки групи и при спазване на всички правила. Данните показват, че около 55-60% от родителите искат градините и яслите да работят“, уточни Кунчев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Той каза още, че 30-40% от родителите няма да пуснат децата си нито на ясла, нито на детска градина, „което донякъде ще облекчи нещата“. „Някои родители са доста притиснати и е добре да им осигурим тази възможност да започнат да работят“, каза Кунчев.

В четвъртък председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че „не може да се говори за отваряне на детските градини“ поне в следващите две седмици. Сподели, че България следи как се развива ситуацията в Германия и Дания, за да реши как да подходи по-нататък.

„Ако има случай на заразено с коронавирус дете, градината ще бъде поставена под карантина. Това означава там да не влизат нови деца, подобно в ситуациите с варицела и скарлатина“, каза доц. д-р Ангел Кунчев.

Както знаете, от понеделник отварят моловете и фитнес залите. Главният здравен инспектор смята, че ако противоепидемичните мерки в тях се спазват, няма да има проблеми.

„Групирахме в осем точки ясни и конкретни указания към големите търговски обекти. В това число – и по отношение на контрола на входа като температурен режим. Може да се ползват терасите на заведенията в моловете“, каза той.

Остава забраната на територията на моловете да работят увеселителните и игралните зали, баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито. Изключение са заведенията за хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход.

Доц. д-р Кунчев каза още, че от юни се очаква да отпадне карантината от 14 дни, която се налага на влизащи в страната. Каза, че в момента се водят разговори между съседни страни, по препоръки на ЕК, и отпадането на изолацията след влизане в дадена държава може да се пренесе в рамките на целия Европейски съюз.

Кунчев смята, че това е „нормалното развитие на ситуацията, като се съчетае с ранно хващане на нови случаи“.

Главният здравен инспектор предвижда карантината от 28 дни, налагана в момента на преболедували с коронавируса, да стане 14 дни. Каза още, че очаква силата на Covid-19 да отслабне и да отстъпи пред други вируси, типични за летните месеци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България