Д-р Димитров след катастрофата край Панчарево: "Трима от настанените при нас са вън от опасност"

"При нас са постъпили четирима души - две деца и двама пълнолетни. Едното момче е с голяма травма на главата, но е вън от опасност. Настанено е в детска неврохирургия. Другите две момчета са обработени в шокова зала и освободени за домашно лечение. В много тежко състояние е 29-годишна жена с полифрактура. Тя е претърпяла операции за спиране на кръвоизливи в коремната област. Ще бъде настанена в реанимация”.

Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров по повод приетите в болницата ранени тийнейджъри след тежката катастрофа до Панчарево, при която един човек загина, а девет бяха ранени.

В столичната болница "Света Анна" са настанени три момичета - на 14, 16 и 18 години.

"Всички те са с тежки съчетани травми", каза директорът на болницата, д-р Славчо Близнаков. 18-годишната пострадала е настанена в Неврохирургия с травми на мозъка и лицевите кости и фрактура на ръка, нейното състояние е стабилизирано.

16-годишното момиче е докарано в болницата в кома, с черепно-мозъчна травма, наранявания на гърди и корем, фрактури и на двете бедра. Оперирана е от коремните хирурзи с голямо количество кръв в стомаха, отстранен е и далакът ѝ.

Най-вероятнaтa причина за катастрофата е неправилно изпреварване и отнемане на предимство.

Инцидентът е станал на пътя между София и Самоков. В района на Панчарево са се ударили общо три автомобила. Повечето от ранените са на възраст до 25 години.

"Лек автомобил е изгубил управлението и е навлязъл в насрещното движение. Възможно е да е предприето изпреварване, въпреки че е забранено. В автомобила са пътували момче и момиче, които са се прибирали от семейно тържество. Момчето е шофирало. Има версия, че има употреба на алкохол, но това ще кажат назначените експертизи", каза експертът по пътна безопасност Диана Русинова тази сутрин по Нова тв.

По думите ѝ насрещно движещият се автомобил, в който са се врязали младежите, се е движил с 90 км/час. При челния им сблъсък в тях се удря и трета кола.

„Във втория автомобил е имало четирима души. Двама от тях са в тежко състояние. Те са били в предната част на колата. Другите са с по-леки наранявания. По-леко пострадали са и пътуващите в третия автомобил. Загиналият всъщност е шофьорът в първата кола, а спътничката му е с тежки наранявания и множество фрактури”, допълни Русинова.

„Вината е в шофьора, който навлиза в лента за насрещно движение и челно се удря в движещия се срещу него автомобил. Водачът е на 33 години”, заяви зам.-директорът на "Пътна полиция" към СДВР Радослав Начев.

След получаване на сигнала на мястото на инцидента са изпратени общо 9 линейки. Ранените в инцидента са настанени в болниците „Св. Анна“, ИСУЛ и „Пирогов“.

Заради тежката катастрофа движението по пътя между София и Самоков беше ограничено, имаше осигурен обходен маршрут.

По случая тече разследване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024