Д-р Мария Тончева и Деси Стоянова - изкуството да се харесваш повече Снимка: © Мирослава Дерменджиева за boulevardbulgaria

Ако естетичните лекари имаха ресори, то този на доктор Мария Тончева щяха да са лицата от екрана. Избира да работи с предизвикателни случаи - журналисти, които всеки ден са на екран, които коментират сериозни събития и на които зрителите не биха простили нито една грешна стъпка с външния им вид.

Решаваме да повдигнем леко завесата на една голяма индустрия - светът на естетиката.

Неотдавна, дори в сериозна медия като CNN, попаднахме на статия за липолизата - изсмукване на мазнини около долната челюст със заглавие “Защо всички в социалните медии говорят за премахването на букалните мазнини?”. Очевидно, че темата как да изглеждаме добре и да сме млади максимално дълго време вълнува много хора.

доктор Мария Тончева“Моята “религия” е всички да виждат промяната, но никой да не знае каква точно е тя. Това се постига само с много точен баланс на корекциите”, казва д-р Тончева.

“В естетичната медицина постоянно има нови моди - аз не ги следвам. Не че не ги прилагам, но не кампанийно - сега правим само брадички, сега само скули, защото е тренд. За мен пропорциите и това да се реставрира оригиналът винаги е водещото - без да се променят чертите, само да се възстанови онова, което е видима деформация на времето.”

В съботата, в която се уговаряме за интервю, в кабинета на д-р Тончева е Десислава Стоянова - дългогодишно екранно лице на "Преди Обед” по bTV.

Зад гърба си двете имат повече от 8 години история. Почти не помнят кога започват да работят заедно, но знаят повода.

В това време д-р Мария Тончева прави проект за списание “Мода, който има за цел да покаже възможностите на естетичната медицина върху 12 конкретни лица в рамките на една година. Деси Стоянова става едно от тях.

“И естествено, исках популярни жени, защото общо взето хората, като Деси в онзи период, се страхуваха от процедури. Това са почти 10 години назад - разбирането сега еволюира и все повече хора търсят консултации и искат да започнат по-рано, но съществува и такава група, която смята, че естетичните процедури видоизменят, променят и не искат да пристъпват към тях, защото имат притеснения за крайния резултат. Затова идеята ми беше да се демонстрира върху популярни лица, за да могат повече хора да се убедят, че естетичната медицина не е страшна.”, връща се назад д-р Тончева.

Нейната професионална страст са регенеративните методи. През 2010 година въвежда в България плазмотерапията (PRP и PRF) и след като няколко години много усилено я прилага, установява, че този метод дава резултат, но той не ѝ е достатъчен.

Започва задълбочено да изследва възстановяването на тъканта при травматично увреждане или дегенеративни промени свързани с напредване на възрастта, и така през 2017 г. “след много тестове”, създава процедурата Selfregen - ускорена автоложна тъканна регенерация. Процедура, при която от собствената кръв на пациента, се екстрахира целият клетъчен мултифункционален комплекс, отговорен за естествената регенерация на тъканите, която нормално се случва непрекъснато в човешкото тяло.

С напредването на възрастта обаче скоростта и ефективността на естествената регенерация се забавя. Здравата млада кожа например се обновява за 28 дни, но след определена възраст този процес се забавя значително. Концентриран в определен порядък, мултифункционалният регенеративен комплекс от кръвта се инжектира със специална техника в желаните зони, което дава видимо обновяване на кожата и подкожните структури дори след първата процедура, обяснява д-р Тончева.

“Винаги съм била ориентирана към клетъчните технологии. Това е моята страст. Филърите и ботоксът са класически методи в естестичната медицина и имат основно коригиращ ефект.
Разбира се, те имат място в комплексният подход в третиране на проявите на стареене. Като лекар винаги съм се вълнувала от това какво точно се случва в кожата на ниво клетка.”, обяснява тя.

Според Деси Стоянова “виновникът” за срещата ѝ с д-р Тончева е нейна колежка от “Преди обед”, която ѝ я препоръчва. Решението да я посети нито е бързо, нито е лесно.

“Към онзи момент бях много скептична. Мислех си, че това, което правят естетичните дерматолози е онова, което аз дълбоко, силно и завинаги не харесвам - говоря за всички жени с много пластмасов вид, които изглеждат като статуи. С огромни устни, скули, застинали лица, без никаква мимика.

И моята логика беше, като ще се остарява, поне да съм себе си - не искам да ставам друг човек. В крайна сметка се озовах в кабинета на д-р Мария Тончева и представите ми се промениха. Много ясно си спомням първата ни среща. Влизам, запознаваме се и просто виждам как тя ме сканира.”

Има различни школи в естетичната медицина, тази, която следва д-р Тончева е да постига естествени резултати и да мисли дългосрочно.

Мария Тончева - Деси Стоянова

“Деси имаше една-две бръчици, които вместо да блокирам, започнах да третирам с цел премахване на причината за появата им, защото е важна не бръчката, а цялостното състояние на кожата, пропорциите, общата визия и далечната перспектива как ще изглежда това лице след 10, 20 и повече години. Холистичният подход за мен е основно правило.

Защото това от което бяга тя, както и хората, които представлява - интелигентни, образовани, които искат да изглеждат добре, са очевидните корекции. Те не са на мода. Не бяха, продължават да не са и няма да са”, категорична е д-р Мария Тончева.

Деси приема предизвикателство и сега години по-късно всеки ден от екрана демонстрира как в един наистина достатъчно дълъг период от време не само е себе си, но и изглежда прекрасно.

“В началото имахме много дълги разговори и очевидно преценявайки ме много правилно, Мария започна да работи с мен внимателно, бих казала с миши стъпки. Това беше и единственият начин да се получат нещата, точно заради моите страхове и притеснения. Онова, с което мисля, че ме спечели, е ефектът от първата мезотерапия, която ми направи. Много ми хареса лицето, което видях в огледалото - беше си моето, без никаква промяна, но освежено и озарено. Така започнахме да се виждаме по-често и по-редовно.”, допълва Деси.

"Винаги пристъпвам към работа след като с пациента сме убедени, че гледаме в една и съща посока”, включва се и д-р Тончева.

Консултацията ѝ започва с едно кръгло огледала в ръката на пациента, който чува резултата от онова, което Деси нарича сканиране.

д-р Мария Тончева

“Тук имате загуба на плътност в слепоочието, спите явно повече на дясната си страна, защото тя е по-отпусната, тъмни кръгове ….” Часът на истината разкрива неподозирани неща за вас. Често вие виждате едно, професионалистът в бяла мантия - друго.

Много важно в този случай е лекарят да очертава границите на възможното.

“Разбира се, че казвам Не!”

“Почти винаги като имам нов пациент и той има някакви очаквания - ето така да ме лифтирате, като опъва с длани кожата към ушите си, отговарям “Това не е възможно” в рамките на едно посещение. Дългосрочният план за действие е най-важното нещо, за да се постигат естествени и трайни резултати.

Д-р Мария Тончева има много и различни пациенти. Внимателно прави графика си, така че да не се засичат, защото професията ѝ изисква и доза деликатност.

Има един случай отскоро, който тя нарича “истинско кариерно предизвикателство” и който истинския я докосва. В кабинета ѝ идва жена на 59 години, която изглежда на видима възраст 70.

“Тя не се беше подлагала на никакви процедури до този момент, а процесът на стареене беше сериозно напреднал и се проявяваше с деформации и диспропорции - бръчки, хлътвания, тъмни кръгове, увисвания. Опитах да я убедя да се консултира с пластичен хирург - така за 2-3 месеца, щеше има видим и дълготраен ефект. Тя категорично отказа - искаше да се остави в моите ръце”, разказва Мария.

“Помислих колко много процедури и време ще ѝ струва това, а очевидно не беше жена, която е суетна, след като до тази си възраст нищо не е правила.”

филъри

Д-р Тончев я пита за мотивацията ѝ. Онова, което чува я кара да поеме случая на мига - пациентката споделя, че е учителка на четвъртокласници, които ѝ се подиграват, че изглежда зле.

“При нея приложих абсолютно всички възможни методи - компенсирах видимата липса на обем в подкожието, поставих стягащи и после лифтиращи конци, подобрих плътността на кожата на лицето и шията. И сега тя вече наистина е една много добре поддържана жена на 60 години, но ми отне между 4 и 6 месеца. Признавам си, че в началото не вярвах, че мога да постигна този резултат.”

“Сега тя е щастлива жена и успешна учителка. Дойде неотдавна, каза ми, че нейният клас е с най-висок успех и че учениците вече много я обичат. Това за мен беше нов вид мотивация.”

Обикновено жените се мотивират от други стимули - приятелки, мъж, социални мрежи.

В последните 10-ина години естетичната медицина се развива с високи скорости. В България секторът е изключително конкурентен. Има различни посоки, в които се работи. Някои кабинети залагат скъпа и свръхмодерна техника и работят с по-млади лекари, други са изградени около името на един доказан естетичен лекар.

Фирмите, които са производители на различни материали, също инвестират в наука и изкушенията са големи.

Като лекар и професионалист, д-р Мария Тончев има свои критерии, които са определящи при взимането на решение какъв продукт и какъв протокол на работа да използва. "В световен мащаб усложненията при инжекционните процедури, особено с филъри, се дължат на продукта, а не толкова на приложената техника.", обяснява тя.

Основното е продуктът, с който ще работи, да има най-висока степен на безопасност и ефективност, доказани в независими клинични проучвания

“Много фирми показват рекламни брошури с резултати, които са си направили вътрешно или е просто една анкета от лекаря и от пациента, които пишат “доволен съм от резултата”.

“Аз не вярвам на тези неща. Независимите многоцентрови клинични проучвания са онова, което ми дава сигурност за пациента, дава ми гаранция за липса или за минимални рискове. Науката се развива, но фирмите, инвестиращи в клинични независими проучвания, които са скъпи, не са толкова много.”

Според д-р Тончева на базата на такива независими, задълбочени проучвания е доказано, че само един вид филъри с хиалуронова киселина ( ART Filler/FILLMED) реално з абавят с тареенето, поради това че се намалява резорбцията на подкожна мазнина и се ус корва синтезът на колаген и еластин в инжектираната зона. " Тоест, те имат не просто за пълващо действие, но и забавят стареенето като въздействат на двата основни механизма на стареене - загуба на подкожна мастна тъкан и намаляване на колагена и еластина в кожата. Освен това на мястото на инжектиране на ART FILLER се установява синтез на колагенови и еластинови влакна, което подобрява плътността на кожата и предпазва от увисване след като филъра се резорбира. Ефектът се задържа повече от 18 месеца, доста по-дълго от популярните срокове. Огромно значение е и нулевия риск от грануломи и неравности", обяснява докторката.

Нова тенд енция в естетическата медици на, за която д-р Мария Тончева разказва, са комбинирани протоколи на работа, които подобряват качеството на кожата и забавят стареенето, напр. NCTF 135 НА + ART FILLER.

Навлизат и е кзозомите. По думите ѝ, те са следващ метод за засилване на регенерацията, подобно на растежните фактори, които са в PRP (плазмотерапията) или в Selfregen.

Екзозомите обаче са произведени по подобие на растежните фактори, само че в заводи - най-често в Азия.

“Още съм скептична, защото няма достатъчно убедителни клинични проучвания, продуктите не са регистрирани от американската Агенция по храните и лекарствата (FDA), но виждам вълната и очаквам скоро хората масово да ги търсят.”, обяснява д-р Тончева.

Filorga Стигаме до може би най-важния въпрос - кога една жена трябва да започне да се грижи за себе си и как.

" Ендогенният растежен фактор, който поддържа младостта и регенерира организма, започва да се синтезира в по-малки количества след 20 г. Което не означава, че от 20 някой трябва да започва с процедури - въпреки че в България имаме какви ли не примери. Това, което трябва да стане на тази възраст е да се изгради правилна рутина.”, обяснява Мария Тончев.

“За мен фотозащитата е религия - абсолютно задължителна, защо слънчевите лъчи имат силно увреждащо действие върху митохондриите на клетките. Това означава, че клетъчното стареене трябва да бъде овладяно. Филтрите, които защитават от тази светлина на екраните напр. - т.нар. синя светлина, също за много важни. Защото ти можеш въобще да не ходиш навън, да не синтезираш витамин Д, защото си в офис, но всички осветителни тела и всякакви излъчвателите на UV светлина, те увреждат. Най- добрата фотозащита е доста добра инвестиция за младостта на кожата.”

Наред с усилията на естетичния лекар обаче, трябва да са и личните навици. Д-р Тончева отново дава пример с Деси Стоянова, която внимателно слуша разговора за науката:

“Това, което е много важно е, че, освен че аз полагам усилия за лицето на Деси, тя също полага. Има страхотна рутина и я спазва, което не беше съвсем така в началото, но се дисциплинира да го прави. Не може да се разчита единствено и само на процедури”.

доктор Мария Тончева

Не бързам да остарявам”, смее се Деси. “Начинът, по който се случват нещата в момента, ми е много ок - процесът на остаряване е забавен в максималната възможна степен, без драстични намеси. През последните 10-ина години от живота си, поглеждайки сега назад, се чувствам много добре, защото смятам, че съм много по-осъзнат и осмислен човек. Тръшкам се по-малко за излишни неща, постепенно с времето се трупат опит и мъдрост. И се харесвам повече.”


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024