Снимка: © europa.eu

Силвия Атипова от „Да, България“ е изпратила писмо до Европейската комисия и нейния председател Урсула фон дер Лайен, с което призовава да се разследва посещението на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели в България на 21 май.

Причината е, че той първо се е срещнал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а едва след това с президента Румен Радев и членове на действащото служебно правителство, начело със Стефан Янев. Въпросите на Атипова към Фон дер Лайен са защо срещата е точно с Борисов, след като бившият премиер вече не е на власт, както и дали това има нещо общо с подкрепа за лидера на ГЕРБ преди предсрочните избори на 11 юли.

„На 21 май еврокомисарят по разширяването г-н Оливер Вархели, по време на официалната си визита в Република България, реши в противоречие с дипломатическия протокол да се срещне първо с бившия премиер и лидер на политическа партия Бойко Борисов. Фактът, че това беше първата среща на представителя на ЕК – дори преди тази с настоящото правителство – показва дълбоко неуважение към страната домакин“, гласи писмото на „Да, България“.

„Още повече, че срещата на г-н Вархели с представители на само една политическа партия поставя под въпрос неговата безпристрастност и тази на Европейската комисия, що се отнася до връзките с България“, пише още Атипова, като споделя писмото си и в Twitter.

Вархели е еврокомисар по разширяването от 2019 г. Неговите задачи са да заздрави връзките между държавите членки на ЕС, да работи по темата за европерспективата на Западните Балкани, да участва в преговорите със Северна Македония и Албания, и др.

На 21 май той е провел среща с Борисов в централата на ГЕРБ, съобщиха от партията в прессъобщение. Според информацията – дискусията е била инициирана от еврокомисаря. С него е пътувал външният министър на Португалия Аугусто Силва, тъй като страната в момента е домакин на председателството на ЕС.

Бившият премиер е отбелязал, че връщането на темата за европейската интеграция на Западните Балкани в дневния ред на ЕС е „ключово". Борисов е заявил още, че Европа трябва да продължи активно да работи със Северна Македония и Албания. Двамата с Вархели са обсъдили разширяването на транспортната и цифровата инфраструктура в региона.

Едва след това еврокомисарят се е срещнал с президента Румен Радев, с премиера Стефан Янев и с външния министър Светлан Стоев. Темата отново е била европейската интеграция на Западните Балкани. Стоев е заявил пред Вархели, че не може да се очаква промяна на националната позиция по въпроса с влизането на Северна Македония в ЕС.

Унгарецът е отбелязал, че „винаги си струва да посетиш София, за да развиваш идеи, да водиш разговори и да видиш как някои въпроси могат да бъдат развити“, що се отнася до Западните Балкани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията