"Да, България" пита ЕК защо еврокомисар се е срещнал първо с Борисов, а после с правителството Снимка: © europa.eu

Силвия Атипова от „Да, България“ е изпратила писмо до Европейската комисия и нейния председател Урсула фон дер Лайен, с което призовава да се разследва посещението на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели в България на 21 май.

Причината е, че той първо се е срещнал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а едва след това с президента Румен Радев и членове на действащото служебно правителство, начело със Стефан Янев. Въпросите на Атипова към Фон дер Лайен са защо срещата е точно с Борисов, след като бившият премиер вече не е на власт, както и дали това има нещо общо с подкрепа за лидера на ГЕРБ преди предсрочните избори на 11 юли.

„На 21 май еврокомисарят по разширяването г-н Оливер Вархели, по време на официалната си визита в Република България, реши в противоречие с дипломатическия протокол да се срещне първо с бившия премиер и лидер на политическа партия Бойко Борисов. Фактът, че това беше първата среща на представителя на ЕК – дори преди тази с настоящото правителство – показва дълбоко неуважение към страната домакин“, гласи писмото на „Да, България“.

„Още повече, че срещата на г-н Вархели с представители на само една политическа партия поставя под въпрос неговата безпристрастност и тази на Европейската комисия, що се отнася до връзките с България“, пише още Атипова, като споделя писмото си и в Twitter.

Вархели е еврокомисар по разширяването от 2019 г. Неговите задачи са да заздрави връзките между държавите членки на ЕС, да работи по темата за европерспективата на Западните Балкани, да участва в преговорите със Северна Македония и Албания, и др.

На 21 май той е провел среща с Борисов в централата на ГЕРБ, съобщиха от партията в прессъобщение. Според информацията – дискусията е била инициирана от еврокомисаря. С него е пътувал външният министър на Португалия Аугусто Силва, тъй като страната в момента е домакин на председателството на ЕС.

Бившият премиер е отбелязал, че връщането на темата за европейската интеграция на Западните Балкани в дневния ред на ЕС е „ключово". Борисов е заявил още, че Европа трябва да продължи активно да работи със Северна Македония и Албания. Двамата с Вархели са обсъдили разширяването на транспортната и цифровата инфраструктура в региона.

Едва след това еврокомисарят се е срещнал с президента Румен Радев, с премиера Стефан Янев и с външния министър Светлан Стоев. Темата отново е била европейската интеграция на Западните Балкани. Стоев е заявил пред Вархели, че не може да се очаква промяна на националната позиция по въпроса с влизането на Северна Македония в ЕС.

Унгарецът е отбелязал, че „винаги си струва да посетиш София, за да развиваш идеи, да водиш разговори и да видиш как някои въпроси могат да бъдат развити“, що се отнася до Западните Балкани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024