През 2005 г. Естония стана първата страна, която въведе електронното гласуване, а почти 20 години по-късно отива още една стъпка напред - гласуване чрез смарт телефони.

Очаква се това да бъде възможно още през октомври тази година, когато ще влязат в сила законови поправки, приети от парламента на страната тази седмица.

С промените ще се разреши създаването на т.нар. Smart ID идентификация, която ще позволи мобилните устройства, независимо от тяхната операционна система, да се използват за гласуване.

Техническите изисквания ще се определят от Централната избирателна комисия преди всеки вот.

Програмата за гласуване през телефон е готова и още миналата година е изпробвано и самото гласуване, последвано от тестове за сигурността на вота.

Според някои експерти проблем могат да се окажат опитите за фалшифициране на приложението, което ще се използва за гласуване.

Други обаче казват, че платформите имат ясни правила за проверка на автентичността на приложенията и проблем със сигурността на вота не би трябвало да има.

Имаше и опасения от страна на политици, че тайната на вота не може да бъде гарантирана, а изборите няма да могат да се наблюдават.

Промяната ще се случи няколко месеца след европейските избори, но при следващ вот в Естония около 1 млн. граждани ще могат да гласуват и на други устройства, а не само от компютъра си.

За този тип гласуване сега се изискват компютър, лична карта и специален четец. След това избирателят трябва да свали приложение от сайта на избирателната комисия, да се идентифицира с ПИН код и след като гласува, да удостовери гласа си с електронен подпис.

За разлика от традиционното гласуване, хората, които гласуват по интернет могат да променят решението си до затваряне на избирателните секции и се зачита последният глас. Окончателните резултати от електронното гласуване стават известни след затваряне на избирателните секции.

На последните парламентарни избори в страната близо една трета от избирателите гласуваха онлайн.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024