Да ходиш по въже, е страшно дори на няколко метра над земята и с нужните предпазни средства. Но какво е чувството да си напълно сам по средата на тънка лента, разпъната на 500 м височина в Националния парк Йосемити в САЩ?

Отговорът на този въпрос могат да дадат братята Мойзес и Даниел Монтерубио. Двамата поставиха рекорд на Калифорния за най-дълга „хайлайн“ разходка – 861 метра.

Въжето им бе закрепено на две опорни точки в местността Тафт Пойнт в Йосемити, а снимките им, на които се извисяват над красиви водопади, гори и полета, обиколиха бързо социалните мрежи.

Хайлайнингът е ходене по въже на голяма височина, но без балансиращ прът или здрав стоманен кабел. Тънка няколко милиметра, но здрава лента се опъва между две точки. Катерачът има около кръста си колан, свързан с триинчов стоманен пръстен около въжето. При падане, хайлайнърите остават прикрепени, но губят височина и трябва или да се наберат отново до лентата, или да се върнат на изходна позиция с приплъзване.

Този вид ходене на въже се е превърнал в спорт и дори изкуство за хора като братя Монтерубио.

26-годишният Мойзес и три години по-младият Даниел са част от група приятели, търсещи приключение в Йосемити. Двамата са алпинисти, но голямата им страст е хайлайнингът. От година са обмисляли да прекосят тези над 860 метра в националния парк, но в началото всичко за тях започва просто като налудничава идея.

„Превърна се обаче в най-голямото и епично предизвикателство, пред което сме се изправяли“, пише Даниел в Instagram.

Групата им се състои от 18 души, които в продължение на шест дни опъват тънката лента над Тафт Пойнт. Висят от скали и се качват на дървета, за да подсигурят успешно основата за високопланинската разходка над скалния терен. Накрая закрепят въжето между няколко гранитни камъни от едната страна и стар камион от другата.

Изискването на управата на националния парк е въжето да не блокира хеликоптерни или водни пътища. В крайна сметка приключенците успяват да си извоюват разрешение.

„Най-опасната част всъщност беше да опънем въжето, а не да ходим по него“, казва Даниел, цитиран от San Francisco Chronicle.

Той е първият от групата, който преминава по тънката линия на 487 метра височина. Това се случва на 10 юни, след което идва ред и за успешния опит на Мойзес. И двамата падат при първите си проби, но благодарение на предпазните средства успяват да се задържат на добра височина и да се наберат нагоре.

При хайлайнинга трудната част е, че въжето постоянно се клати от страна на страна и катерачът трябва да запази баланс - нещо почти невъзможно за човек без опит. Освен това - въжето не е опънато максимално и в средата увисва 54 метра по-надолу. Това означава, че всеки, който стигне до средата, трябва да предприеме един вид изкачване през останалата половина от пътя до крайната цел.

Братята използват двегодишния си опит в този нов вид спорт, за да изпълнят мисията си. Мойзес прави най-бързото преминаване – за 37 минути. Следва го и наставникът му Ейген Чепой.

„Най-вълнуващото беше да видя как всички се радват на успеха. Това е по-ценно от самото преминаване“, казва Мойзес.

Лентата на приключенците е дълга почти три пъти повече от тази, с която е поставен предишният рекорд в Йосемити. NPR пише, че постижението на Калифорния вече е подобрено от братя Монтерубио. Не това е била целта им в началото.

„Тафт Пойнт в Йосемити е много специално място за нас, защото тук направихме първия си хайлайнинг“, казва Даниел. Това се случва преди две години, като двамата изминават около 30 метра.

„Не сме тук за рекорда“, добавя Мойзес. „Просто искаме да направим нещо красиво. Казваме си само, че това е един готин проект“.

Братята се надяват някой ден да счупят американския рекорд за най-дълъг хайлайн – 975 метра, както и световния – 1931 м, поставен в Канада.

„По-скоро обаче просто искаме да видим докъде достига лимитът ни и да се предизвикаме възможно най-много“, казва Даниел Монтерубио.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексулана експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023

Човекът, от когото ще зависи Зелената сделка на България и ЕС

Марош Шефчович между чука и наковалнята в ЕП заради връзките си с Роберт Фицо

13:20 - 03.10.2023

ВСС не хареса промените в Конституцията. Щели да доведат до "неизчерпаеми проблеми" в съдебната власт

Висшият съдебен съвет излезе със становище, в което на практика отхвърля проекта за конституционни промени

13:13 - 03.10.2023

15-годишно дете и шофьор загинаха при катастрофа в дере край Видин

Лек автомобил се преобърна в дере край Видин. Двама души загинаха, а трети пътник е в болница

12:37 - 03.10.2023

Синдикатите се събраха на преговори с кабинета и партийните лидери

Пеевски влезе в конфликт с "Възраждане", които решиха да излъчват срещата на живо

12:23 - 03.10.2023