Да ходиш по въже, е страшно дори на няколко метра над земята и с нужните предпазни средства. Но какво е чувството да си напълно сам по средата на тънка лента, разпъната на 500 м височина в Националния парк Йосемити в САЩ?

Отговорът на този въпрос могат да дадат братята Мойзес и Даниел Монтерубио. Двамата поставиха рекорд на Калифорния за най-дълга „хайлайн“ разходка – 861 метра.

Въжето им бе закрепено на две опорни точки в местността Тафт Пойнт в Йосемити, а снимките им, на които се извисяват над красиви водопади, гори и полета, обиколиха бързо социалните мрежи.

Хайлайнингът е ходене по въже на голяма височина, но без балансиращ прът или здрав стоманен кабел. Тънка няколко милиметра, но здрава лента се опъва между две точки. Катерачът има около кръста си колан, свързан с триинчов стоманен пръстен около въжето. При падане, хайлайнърите остават прикрепени, но губят височина и трябва или да се наберат отново до лентата, или да се върнат на изходна позиция с приплъзване.

Този вид ходене на въже се е превърнал в спорт и дори изкуство за хора като братя Монтерубио.

26-годишният Мойзес и три години по-младият Даниел са част от група приятели, търсещи приключение в Йосемити. Двамата са алпинисти, но голямата им страст е хайлайнингът. От година са обмисляли да прекосят тези над 860 метра в националния парк, но в началото всичко за тях започва просто като налудничава идея.

„Превърна се обаче в най-голямото и епично предизвикателство, пред което сме се изправяли“, пише Даниел в Instagram.

Групата им се състои от 18 души, които в продължение на шест дни опъват тънката лента над Тафт Пойнт. Висят от скали и се качват на дървета, за да подсигурят успешно основата за високопланинската разходка над скалния терен. Накрая закрепят въжето между няколко гранитни камъни от едната страна и стар камион от другата.

Изискването на управата на националния парк е въжето да не блокира хеликоптерни или водни пътища. В крайна сметка приключенците успяват да си извоюват разрешение.

„Най-опасната част всъщност беше да опънем въжето, а не да ходим по него“, казва Даниел, цитиран от San Francisco Chronicle.

Той е първият от групата, който преминава по тънката линия на 487 метра височина. Това се случва на 10 юни, след което идва ред и за успешния опит на Мойзес. И двамата падат при първите си проби, но благодарение на предпазните средства успяват да се задържат на добра височина и да се наберат нагоре.

При хайлайнинга трудната част е, че въжето постоянно се клати от страна на страна и катерачът трябва да запази баланс - нещо почти невъзможно за човек без опит. Освен това - въжето не е опънато максимално и в средата увисва 54 метра по-надолу. Това означава, че всеки, който стигне до средата, трябва да предприеме един вид изкачване през останалата половина от пътя до крайната цел.

Братята използват двегодишния си опит в този нов вид спорт, за да изпълнят мисията си. Мойзес прави най-бързото преминаване – за 37 минути. Следва го и наставникът му Ейген Чепой.

„Най-вълнуващото беше да видя как всички се радват на успеха. Това е по-ценно от самото преминаване“, казва Мойзес.

Лентата на приключенците е дълга почти три пъти повече от тази, с която е поставен предишният рекорд в Йосемити. NPR пише, че постижението на Калифорния вече е подобрено от братя Монтерубио. Не това е била целта им в началото.

„Тафт Пойнт в Йосемити е много специално място за нас, защото тук направихме първия си хайлайнинг“, казва Даниел. Това се случва преди две години, като двамата изминават около 30 метра.

„Не сме тук за рекорда“, добавя Мойзес. „Просто искаме да направим нещо красиво. Казваме си само, че това е един готин проект“.

Братята се надяват някой ден да счупят американския рекорд за най-дълъг хайлайн – 975 метра, както и световния – 1931 м, поставен в Канада.

„По-скоро обаче просто искаме да видим докъде достига лимитът ни и да се предизвикаме възможно най-много“, казва Даниел Монтерубио.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота