Стотици британски туристи са напуснали тайно швейцарския курорт Вербие през изминалата седмица и са нарушили правилата за поставяне под карантина, наложени заради разпространението на новия щам на Covid-19, открит първо в Обединеното кралство.

След засичането на мутацията швейцарските власти обявиха, че всички влизащи в страната от Великобритания ще трябва да се поставят в 10-дневна изолация, считана от датата на пристигането им. Мярката важи със задна дата от 14 декември.

Тези нови правила засегнаха и британските туристи, които планираха да прекарат Коледната ваканция в един от най-известните ски курорти. Алпийското селце, което се намира в община Багнес в кантона Вале, е наричано от местните „Малкият Лондон“, тъй като британците представляват 20% от туристите по време на зимния сезон.

Швейцарските власти са успели да проследят 420 посетители от Обединеното кралство, които да поставят под карантина. Но според местния вестник SonntagsZeitung – поне половината от тези туристи са избягали тайно от хотелите във Вербие и са преминали френската граница.

„Много от тях останаха под карантина само за един ден, преди да отпътуват под прикритието на нощта“, обяви Жан-Марк Сандоз от пресцентъра на община Багнес, цитиран от The Guardian.

Повечето хотелиери забелязали липсата на британските си гости, след като никой не вдигал телефоните в стаите им, а поръчаната от тях храна била оставена непокътната пред вратите.

Откакто на 20 декември полетите между Швейцария и Обединеното кралство бяха преустановени заради новия щам на коронавируса, не е ясно къде са отпътували всички британски туристи, казва Сандоз. Някои от тях са се свързали с хотелите си по-късно, за да разберат дали все още трябва да доплащат суми за първоначално резервираните нощувки.

„Всеки, който говори английски език, е подозрителен“, пише вестник SonntagsZeitung за ситуацията в Швейцария в момента. Но според Сандоз – „много хора са нечестно заклеймявани и обвинявани за нарушаване на карантинните ограничения само заради езика, който говорят“.

„Няколко дни се държаха с мен по различен начин. Беше непоносимо“, казва възрастна жена от Лондон, която се е изолирала във втория си дом във Вербие.

В алпийския курорт засега няма открити случаи на новия щам на коронавируса, съобщава Euronews. Въпреки това в страната са засечени две подобни инфекции, както и още две, свързани с мутацията, появила се в Южна Африка.

Швейцария, също като Австрия, е една от малкото страни, които отвориха зимните курорти въпреки пандемията. Германия, Италия и Франция поискаха общо европейско затваряне на ски пистите, но изглежда, че това няма да се случи.

Все пак бизнесът в Швейцария получи тежък удар от наложените карантинни правила за британските туристи, които представляват най-голяма част от клиентите в хотелите край пистите.


Прочетете още:

Австрия отвори всички ски курорти въпреки третия локдаун и поуките от Ишгл


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024