Австрия отвори всичките си зимни курорти за туристи на 24 декември – само два дни, преди страната да влезе в третия национален локдаун заради Covid-19.

Виена се противопостави на призивите на Германия, Италия и Франция за затваряне на всички европейски ски курорти поне до края на 2020. Още в началото на месеца Австрия заяви, че ще отвори своите над 400 ски писти на 24 декември и това решение не бе повлияно дори от наближаващата трета блокада.

Правителството твърди, че ските са спорт на открито, който може да бъде практикуван безопасно, ако са предприети нужните мерки. Въпреки всичко – хотелите, баровете и ресторантите в австрийските курорти остават затворени. Това означава, че по склоновете най-вероятно ще се спускат само местни жители.

Предстоящият локдаун ще засегне и магазините в страната, както и сферата на услугите. Те ще подновят работата си в средата на януари 2021 г.

„Това е първата стъпка и се надяваме, че ще можем да отворим напълно съвсем скоро – когато данните за разпространението на инфекцията ни позволят“, казва пред AFP Андрес Щайбъл, който ръководи туризма в Ишгл.

Курортът стана едно от най-големите огнища на Covid-19 в Европа през пролетта. Ишгл е посещаван от десетки хиляди международни туристи всяка година, а през март 2020 над 6000 от тях се оказаха инфектирани с коронавируса.

Именно това накара германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Джузепе Конте и френските власти да поискат затваряне на всички писти в ЕС. Но Австрия се обяви против този план, тъй като страната би загубила около 2 милиарда евро, по данни на финансовия министър Гернот Блюмел. Ски индустрията представлява близо 3% от брутния вътрешен продукт на държавата.

Само в Ишгл са похарчили 700 хиляди евро за предпазни мерки срещу Covid-19 тази година. Тези средства са отишли за станции за тестване на пистите и лаборатория, в която отпадъчните води се изследват за следи от вируса. Ишгл планира да отвори само малка част от мрежата с кабинкови лифтове.

В западната провинция Тирол зимните курорти са основният двигател на икономиката. Шест милиона скиори се стичат в тях всяка година, което прави по около 8 на всеки местен жител.

В Тирол индустрията похарчи милиони евро за дезинфекция на кабинковите лифтове, за маски на скиорите и дори за приложения, които да им помагат да спазват социална дистанция и да избягват големи тълпи.

Съседна Швейцария също позволи на ски курортите да заработят, но бизнесът там получи тежък удар от наложените карантинни правила за британските туристи, които представляват най-голяма част от клиентите в хотелите край пистите.

България бе една от държавите, които веднага отхвърлиха идеята на Берлин за обща политика в сферата на зимния туризъм. От министерството на Марияна Николова казаха още преди месец, че всички необходими мерки за обезопасяването на най-големите курортни зони в Боровец, Пампорово и Банско вече са взети. 

Министерството на туризма получи допълнителни 2,43 млн. лв. към своя бюджет за тази година, за да рекламира ски курортите у нас. Целта е "масираната рекламна кампания" да спаси зимния сезон и да стабилизира българския туристически бизнес в условията на Covid-пандемията. Мотото на кампанията е "Зимните спортове укрепват Вашето здраве".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед