Франция се примири със затварянето на ски пистите заради Covid-19. Германия е готова да сложи зимния сезон на пауза, докато най-тежката фаза от епидемичната вълна отмине. Италия обмисля да затвори ски курортите си поне до 10 януари 2021.

Не всички държави в Европа обаче са съгласни да отпишат потенциалните приходи на туристическия бранш до края на годината.

Както Австрия и България, така и Швейцария (която не е част от ЕС) се противопоставят на предложението за временно затваряне на пистите и лифтовете около Коледа и Нова година. Оценката на финансовия министър на Австрия Гернот Блюмел сочи, че националната икономика ще изгуби около 2 милиарда евро, ако ЕС наистина вземе подобно решение.

А ако все пак се стигне дотам - общият европейски бюджет ще трябва да поеме пълна компенсация за щетите.

България е една от държавите, които веднага отхвърлиха идеята на Берлин за обща политика в сферата на зимния туризъм. От министерството на Марияна Николова твърдят, че всички необходими мерки за обезопасяването на най-големите курортни зони в Боровец, Пампорово и Банско вече са взети.

Официални оценки за евентуалните загуби няма, но според Румен Драганов от Института за анализи в туризма пълното затваряне на зимните курорти рискува да съкрати 1,2 млрд. лв. от икономиката на страната. Последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов забрани провеждантео на групови туристически пътувания (екскурзии) и груповите посещения на туристически обекти. С изключение на ресторантите, заведенията, фитнесите, казината и др. - ски курортите би трябвало да могат да заработят още преди изтичането на нвоия режим на 21 декември.

Министърът на туризма на Австрия Елизабет Кьостингер също твърди, че няма никакви ползи от затварянето на ски курортите. "Нашите компании вече разполагат с комплексни процедури за сигурност по време на ски ваканциите. Зимните празници в Австрия ще бъдат безопасни", казвa тя, цитирана от Deutschland Funk. Туризмът и ресторантьорския бранш не носят отговорност за високия брой на инфектираните граждани. Браншът предлага сигурни условия, казва тя.

Не такава беше ситуацията през февруари и март 2020. Един от популярните австрийски зимни курорти Ишгл се превърна в огромно огнище на Covid в първите седмици на пандемията.

"Отпусни се, ако можеш" в Ишгл - на ски в първото огнище на Covid-19

Няколко клъстъра на Covid-19 в Европа бяха проследени до Ишгл, а срещу австрийското правителство се готви колективен иск за компенсации на заболели хора. В жалбата се твърди, че властите са позволили на зимните курорти да останат отворени още 1 седмица, за да не провалят зимния сезон. Още тогава е било ясно, че коронавирусът се разпространява неконтролируемо.

Изследване на Медицинския университет в Инсбрук показа, че 42% от постоянните жители на Ишгл са се инфектирали до април 2020. Швейцарският Вербие и Ле Контамин във Франция също се оказаха в центъра на масова епидемия.

Премиерът на Франция Жан Кастекс обяви, че ски пистите в страната няма да могат да отворят по време на коледните празници. За периода след Нова година - яснота все още няма.

"Колкото до ски курортите, преценихме, че епидемичната циркулация и положението в болниците в засегнатите региони - особено в Оверн Рона-Алпи и Бургундия Франш-Конте не ни позволяват да планираме откриване преди коледния период", каза той пред журналисти преди дни. "Разбира се, всеки човек е свободен да посети тези курорти и да се радва на чистия въздух в красивите ни планини. Магазините с изключение на баровете и ресторантите ще бъдат отворени. Лифтовете и обществените съоръжения ще бъдат затворени".

Еманюел Макрон също посочи, че "е за предпочитане да отворим отново през януари при добри условия", и поиска координация с европейските партньори, докато Франция започва първа фаза на излизането от локдауна.

Евентуалният неуспех на германските, италианските и френските власти да решат проблема със ски сезона на европейско ниво няма да създаде само икономически негативи за местната индустрия.

Италианският премиер Джузепе Конте предупреждава, че ако Австрия и Швейцария продължат да работят, италианските туристи ще се пренасочат към тях и рискуват да внесат още повече нови Covid-инфекции в страната. Конте говори за опасност от трета вълна насред зимните празници.

Компромисът за Австрия обаче ще е твърде голям. Според данни на финансовото им министерство, австрийските курорти са привлекли всяка втора резервация по време на зимния сезон в ЕС. Туризмът представлява около 15% от БВП на страната. Австрия също се намира във втора национална карантина от 17 ноември насам, като се очаква режимът да бъде облекчен не по-рано от 6 декември.

За разлика от миналогодишния сезон - този път властите въведоха забрана за партитата, с които курортите им са популярни сред туристите. Междувременно Швейцария също очаква решението на ЕС, като се готви да поеме допълнителен поток от посетители в навечерието на 2021 г.

Ресторантите в страната все още не работят заради епидемичната криза, но се очаква мерките да бъдат вдигнати постепенно от 13 декември. Както всички други страни - Швейцария въведе допълнителни изисквания за социална дистанция, ограничение за броя на превозваните пътници в лифтовете, задължително носене на маски в автобуси, влакове и кабинки и т.н.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024