Доскоро Ишгл беше известен като "Ибиса на Алпите" - задължителното място за ски, почивка и безпаметни купони с 45 лифта и 240 км писти. Огнището на Covid-19, в което се превърна Ишгл през последния сезон, обаче ще откаже много повече туристи.

Туристическото мото на курорта "Отпусни се, ако можеш" казва всичко, което трябва да знае посетителят. Барът Insider предлага танци върху масата, в Schatzi момичетата, облечени в оскъдни облекла в традиционен стил, привличат винманието. Клубът Kuhstall (Краварника) се нарича "Домът на лудостта". Обилно поляти с бира, шнапс и греяно вино, танците не прекъсват до сутринта, когато последните групи се прибират по хотелите си.

Тази зима всичко ще бъде различно. Няма вече "лудница" по опразнените барове.

Ишгл ще трябва да изгради нов имидж на спокойна ски-дестинация, пише "Блумбърг" в статия, посветена на проблемите пред новия сезон.

Безгрижието на местните власти превърна селото в един от най-големите разпространители на Covid-19 през март 2020 г. Докато новият вирус се предаваше в претъпканите заведения, здравните служби, хотелиерите и ресторантьорите реагираха твърде бавно на болестта, като не знаеха дали да карантинират гостите си, или да ги върнат обратно по домовете им в Германия, Великобритания, Швеция и др.

Няколко клъстъра на Covid в Европа бяха проследени до Ишгл, а близо 4500 души възнамеряват да се присъединят към съдебния иск срещу австрийското правителство. В жалбата се твърди, че властите са позволили на зимните курорти да останат отворени още 1 седмица, за да не провалят зимния сезон. Още тогава е било ясно, че коронавирусът се разпространява неконтролируемо.

Изследване на Медицинския университет в Инсбрук показа, че 42% от постоянните жители на Ишгл са се инфектирали през април 2020.

Ишгл постави рекорд по дял на населението с антитела срещу Covid-19

Вирусът порази доста ски-курорти, не само Ишгл. Швейцарският Вербие и Ле Контамин във Франция също се оказаха в центъра на масова епидемия.

Непредсказуемият характер на новата зараза накара множество ски центрове по света да прекратят работа в най-странния сезон в историята на зимния туризъм.

На теория - обезопасяването на скиорите при спусканията е лесно. Спортът се практикува на открито, и естествено предполага социално дистанциране. По-проблематично е какво да правят скиорите, когато тръгнат обратно нагоре по пистите, когато се приберат в хотелските си стаи и решат, че имат нужда от забавление след ските.

Ишгл привлича средно 13 000 скиори на ден в ски зоната си. В най-натоварените дни може да се стигне и до 20 000 души. Досега притесненията на местните туристически лидери са били свързани с атмосферните условия или с евентуалния риск от лавини - сега обаче се изправят пред нещо невиждано.

Някои от най-големите въжени линии на Ишгл могат да поберат над 150 души в една кабина. Почти всички седалкови лифтове побират по 6 или 8 души и могат да се затворят, за да не излагат скиорите на вятър или сняг. Това обаче би ги изложило на потенциален лесен пренос на вируса.

Пътуването с лифтовете става за по-малко от 15 минути и ако прозорците на кабината са отворени, би трябвало да има достатъчно въздух за проветряване и намаляване на риска от инфекция, твърдят от компанията, която се занимава с безопасността на съоръженията. Засега не предвиждат да намалят капацитета на кабините, така че да не се препълват с хора - освен ако правителството не ги задължи.

Австрия третира ски лифтовете като обществен транспорт - носенето на предпазни маски и 1-метровата дистанция би трябвало да важи и за тях. Досега обаче властите във Виена не са публикували специфични инструкции и ограничения за ски курортите.

Ресторантите също са изправени пред проблем. Местата в затворените помещения ще бъдат намалени, като се поставят прегради или допълнително празно пространство между масите. Сервитьорите ще бъдат длъжни да носят маски. Дезинфектантите са на разположение навсякъде.

Мобилното приложение за скиори в Ишгл вече разполага с функция за следене на коронавирус, за да известява хората дали са били в близост до непознати с позитивен тест за Covid.

Общинските власти планират да въведат допълнителни мерки като редовно изследване на служителите в туристическите обекти, тестове с експресни резултати за платежоспособните гости и наблюдение на канализацията за следи от появата на вируса.

Все още не е ясно обаче какво ще се случи, ако кризата от март 2020 се повтори и през зимата. Ишгл не е обявил подробен план за действие при нова обща карантина и явно разчита, че сезонът няма да пострада от втора вълна на епидемията.

Като се има предвид, че нощният живот изигра голяма роля за мащаба на разпространението на коронавируса преди 7-8 месеца, именно тук са предвидени най-сериозните промени.

Емблематичното парти за откриването на сезона, на което често се събират знаменитости от цял свят, тази година няма да се проведе. Двата пролетни концерта също вероятно ще бъдат отложени.

Заведенията ще трябва да спазват вечерен час до 22:00 ч. (който се надяват да удължат до 1 след полунощ). Капацитетът на баровете ще бъде значително намален. За да бъдат обслужени, гостите ще трябва да имат определено място на масите, които ще бъдат разположени върху стария дансинг в Kuhlstall.

Сезонът няма да е лесен, но хората в Ишгл се надяват, че настроението ще е на високо ниво. Поне докато коронавирусът го позволява.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024